Spaunan Kallioilla -tapahtuman avajaisia vietetään 2.6.

Ympäristötaidetta Kustavissa

Spaunan Kallioilla – Ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen tapahtuman jokainen teos käsittelee omalla tavallaan luonnon monimuotoisuutta, ympäröivää ympäristöä ja tämänhetkistä ilmastokriisiä. Kuva: Spauna.

Kustavin Vuosnaisten luontopolun ympäristössä pääsee kesällä tutustumaan puuveistoksiin sekä metalli-, valo- ja mediataideteoksiin.

KUSTAVI. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Spaunan Kallioilla on ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen tapahtuma, joka avautuu keskellä kauneinta saaristoa, Kustavissa Vartsalan saaressa. Spaunan Kallioilla -tapahtuma levittäytyy 6.6.–28.8. reilun kilometrin pituisen Vuosnaisten luontopolun kalliolle ja metsiin.

– Torstaina 2. kesäkuuta kello 17 pidettävissä avajaisissa on luvassa teoskävely reitillä, ohjelmaa, Spaunan keittiön maineikasta purtavaa sekä Kustavin uuden kunnanjohtajan Rauno Peltolan avajaispuhe, tapahtuman tuottajana ja kuraattorina toimiva kuvataiteilija Johanna Sinkkonen kertoo.

Spaunan Kallioilla on auki koko kesän 24/7, jolloin yleisöllä on mahdollisuus perehtyä ainutlaatuiseen saaristoluontoon samalla tutustuen ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen.

Kesän kutsutaiteilijoina Kustavissa nähdään Johanna Sinkkosen lisäksi Andrei Bakharev ja työryhmä Antti Kulmala & Joni Pohjankettu. Kuratoinnin kriteerinä olivat ympäristöön istuvat ja paikkaan sopivat, luonnosta teemoja ammentavat teokset.

– Tämänvuotinen tapahtuma luotiin melko nopealla aikataululla, joten pyysin mukaan eri projektien yhteydessä tutuksi tulleita taiteilijoita. Kustavissa asuva äänisuunnittelija Joni Pohjankettu tekee valotaiteilija Antti Kulmalan kanssa tapahtumaan mukaelman Kulmalan eri näyttelyitä kiertäneestä Dimension X -teoksesta. Kuvanveistäjä Andrei Bakharev veistää teoksensa tätä tapahtumaa varten, ja se jää paikalleen niin kauaksi aikaa, kunnes puu lopulta hajoaa osaksi luontoa. Minulta nähdään sen sijaan muokattu versio Armadillosta, Sinkkonen sanoo.

Apokalyptista tulevaisuutta kuvaava aavikkomobiili Armadillo tilattiin alun perin vuoden 2019 Ruisrockiin ja kesällä 2020 se kävi nauttimassa Korppoon ympäristötaidetapahtuma Paljasjalkapolusta.

Alkuperäinen idea tapahtuman toteuttamiseksi tuli paikallisilta yrittäjiltä Minna ja Zohar Haranilta, jotka perustivat Lomakylä Spaunan vuonna 2017.

– Spaunan tarina on vasta alussa ja meillä on suuria suunnitelmia sauna- ja spakylän tulevaisuuden varalle. Spaunan Kallioilla on ehdottomasti osa tätä suunnitelmaa ja tavoitteena on tehdä tapahtumasta jokavuotinen, Minna Haran paljastaa.

Viime syksynä yrittäjät pyysivät Johanna Sinkkosen vierailulle Kustaviin saadakseen hänet innostumaan ajatuksesta. Heillä oli isoja ideoita, mutta ei vielä tarkkaa käsitystä siitä, miten niitä voisi toteuttaa.

– Spaunalla on ollut edelliskesinä yksittäisiä taidenäyttelyitä, mutta tällä konseptilla toteutettava tapahtuma on kaikilta osin täysin uusi. Vaikka alkuun epäröin ehdotusta ihan vain puhtaasti muiden työkiireideni takia, en kerta kaikkiaan voinut sanoa ei, kun tulin paikan päälle tutustumaan. Tähän näkymään on vaikeaa olla ihastumatta! Sinkkonen toteaa.

Fimbul Taiteilijatalo ry:n toteuttaman Spaunan Kallioilla -tapahtuman mahdollistaa Kustavin kunta, A.T. Mattilan säätiö, Taike ja 24rent.

Katariina Mäkinen-Önsoy