Linkin keskusteluapu on avoinna kesälläkin – paikan päällä sekä etäyhteydellä

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt (VSLJ) ry:n Linkki-toiminnan koordinaattorit Jenna Simola ja Kaisa Kouri kertovat, että tapaamisen saa sovittua nopeallakin aikataululla, etäyhteyksin tai paikan päällä VSLJ:n toimipisteessä Perhetalo Heidekenillä, toteutettavaksi. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kesäloma voi olla yksinäistä aikaa, mutta itsekseen ei tarvitse kenenkään mieltä askarruttavine asioineen jäädä. Linkki-toiminnan koordinaattorit tapaavat sekä nuoria että vanhempia yhdessä ja erikseen tai vaikka koko perheen voimin.

LAPSET JA NUORET. Ensi viikolla alkavat oppilaiden kesälomat tuovat mukanaan paitsi hengähdyshetken arkiseen uurastukseen mutta myös tauon moniin palveluihin. Vaikka opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit ovat lomalla siinä missä muukin koulujen henkilökunta, ammatillisesti tuotettua toimintaa; keskusteluapua, ohjausta ja neuvontaa, on silti tarjolla.

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt (VSLJ) ry:n Linkki-toimintaan kuuluu niin yksilö- kuin ryhmätoimintaa.
– Toiminta jatkuu läpi kesän lukuun ottamatta kahden viikon mittaista taukoa heinäkuussa. Linkissä työskentelee tällä hetkellä kaksi asiakastyötä tekevää koordinaattoria, jotka tekevät töitä myös virka-ajan ulkopuolella. Tarkoituksena on tarjota mahdollisimman helposti saavutettava, matalan kynnyksen palvelu lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen, Linkki-toiminnan koordinaattori Jenna Simola esittelee.

VSLJ:n Linkki-toiminnan lisäksi Punaisen Ristin nuorten turvatalo keskusteluapuineen on auki koko kesän.

Maksuton Linkki-toiminta on tarkoitettu kaikille varsinaissuomalaisille 10–18-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen.

Toiminnan keskiössä on nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja vanhemmuuden tukeminen.
– Toimintaan voi hakeutua joko nuori itse tai hänen vanhempansa puhelimitse tai verkkosivustomme yhteydenottolomakkeen kautta yhteyttä ottamalla. Nuori voi tulla tänne myös ammattilaisen ohjaamana, mikäli hän on jo tuen piirissä, Jenna Simola toteaa.
– Linkki-toiminta on kokonaisuudessaan ammatillisesti tuotettua, mutta se ei silti sido mihinkään. Palvelumme on joustavaa ja räätälöitävissä tuen tarpeen mukaisesti. Yleensä tapaamisia, joko paikan päällä Perhetalo Heidekenillä tai sitten etäyhteydellä, on keskimäärin viisi, riippuen tilanteesta, jatkaa Simola.

Kahden viime vuoden aikana kun koulut olivat välillä suljettuina koronan takia, asiakkaita oli enemmän yksilötyössä. Tänä keväänä taas puolestaan perhetyö on kasvanut yleisemmäksi toimintamuodoksi Linkissä.

Keskusteluavun ja neuvonnan lisäksi Linkki tarjoaa monenlaista palvelua.

Toimintaan kuuluvat vertaisryhmät nuorille ja vanhemmille, oppaat, palveluohjaus sekä koulutukset ammattilaisille. Seuraava Murkkufoorumi-keskusteluryhmä toteutetaan syksyllä.
– Tarjolla on myös muun muassa toisten asteen opiskelijoille suunnattu RennoX-hyvinvointiryhmä sekä itsetuntemuksen kehittämistä, tunteiden käsittelyä, omien vahvuuksien ja unelmien tunnistamista varten pilotoitu yläkoululaisten IdiXii-vahvuusryhmä. Alakoululaisille on oma FiiliXissä-tunnetaitoryhmä ja murrosikäisten vanhemmille puolestaan Murkkufoorumi-vertaisryhmä, Simola kertoo.

Perhetalo Heidekenillä toimiva Linkki on vuosien saatossa vakiinnuttanut paikkansa luotettuna kunnallisen ja kolmannen sektorin ammattilaisten yhteistyökumppanina. Linkki-toimintaa rahoitetaan STEA:n ja yhteistyökuntien toiminta-avustuksilla.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Vuonna 2021 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Linkki-toiminnan keskustelutuen ja perhetyöskentelyn piirissä oli lähes 300 asiakasta. Muita työmuotoja ovat muun muassa nuorten ja vanhempien vertaisryhmät, luennot, kehittämistyö ja ammattilaisten kanssa tehtävä yhteistyö.

• Viime vuoden aikana lähes kolmasosa asiakkaista haki apua kotonaan kokemiinsa ristiriitoihin. Yhtä moni haki tukea vanhemmuuteensa. Kolmanneksi eniten haki apua nuoren mielenterveyteen liittyviin huoliin. Osalla tuentarve liittyi nuoren ja lähiaikuisten välisiin ristiriitoihin tai vanhemman omaan jaksamiseen.

• Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Linkki-toiminta on kesätauolla vain kahden viikon ajan: 18.–31.7.2022.

• Nuorten ja vanhempien kanssa työskentelevien ammattilaisten tueksi Linkki-toiminnassa on tarjolla menetelmäkoulutuksia, palveluohjausta ja konsultointia.

Linkki-toiminta sijaitsee Perhetalo Heidekenin Pikku-Heiskassa, helposti saavutettavalla alueella lähellä Turun ydinkeskustaa, osoitteessa Sepänkatu 3, mukavissa, kodinomaisissa tiloissa. Jos nuoren ei ole mahdollista tulla paikan päälle, keskusteluapua saa myös etäyhteydellä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.