Piikkiö Päivässä esiintyvä Laulusaari tuo esiin musiikin merkityksen: ”Biisi on silta välillämme”

17-vuotiaan Wilun tarina haastaa koulut mukaan koulukiusaamisen vastaiseen kampanjaan

Wilu ja rap-artisti Midis esittämässä Rauha vs Sota -biisiä. Kaksikko nähdään seuraavaksi Piikkiö Päivässä. Kuva: Minna Vuorentola.

Laulusaaren biisipajassa syntyneellä Rauha vs Sota -sinkkulohkaisulla on tärkeä sanoma. Laulusaari esiintyy Piikkiö Päivässä 21. toukokuuta.

MUSIIKKI. Piikkiö Päivä -tapahtumassa on luvassa monipuolisesti ohjelmaa: luvassa on muun muassa taikuutta, musiikkia ja teatteria. Yksi musiikkipuolen esiintyjistä on lauluntekijä Neiti Ö:n eli Nina Erjossaaren ja lauluntekijä-laulaja Valtteri Lipastin luotsaama Laulusaari. Se järjestää biisipajoja nuorille sekä luo Laululahjoja eli uusia biisejä lahjoiksi muun muassa hääpareille ja yrityksille.

Piikkiö Päivässä kuullaankin esimerkkejä tehdyistä Laululahjoista sekä koulukiusaamiseen kantaaottava biisi: Rauha vs Sota -kappale kertoo Wilusta, joka on kärsinyt pitkään kiusaamisesta. Itse biisi syntyi Laulusaaren biisipajoissa.

– Wilu on itse sanonut, että hän haluaa pisteen tähän asti eletylle elämälle ja kokemalleen väkivallalle tämän biisin kautta. Hän haluaa antaa anteeksi ja kertoa kiusaajilleen, kuinka paljon se sattui. Wilu on tehnyt paljon töitä itsensä kanssa, jotta pystyy antamaan anteeksi, Erjossaari kertoo.

Myös Wilu on paikalla Piikkiö Päivässä ja hän esittää kyseisen kappaleen yhdessä Lipastin, Neiti Ö:n sekä rap-artisti Midiksen ja tuottaja Mari Rokan kanssa.

Laulusaari on perustettu vuonna 2017.

Idea siitä oli syntynyt alun perin jo vuonna 2008. Nimi viittaa Kuusiston saareen, jossa toteutetaan nuorten biisileirejä ja -pajoja. Niitä järjestetään esimerkiksi myös lastensuojelun yksiköissä. Biisipajoissa nuoret luovat lauluja yhdessä Erjossaaren ja Lipastin kanssa.

– Kun biisiä lähdetään tekemään ryhmässä, niin aluksi teemme automaattikirjoitus-harjoituksia tärkeistä tunteista ja asioista. Biisin aiheeksi valitaan nuoria koskettava asia. Usein käsitellään yksinäisyyttä, kiusaamista ja porukkaan kuulumista, Lipasti kertoo.

Biisipajoissa koetaan usein positiivisia hetkiä: Lipasti kertoo esimerkin nuoresta pojasta, joka ei malttanut pysyä paikoillaan. Lipasti pyysi hänet improvisoimaan yhdessä, jolloin heidän välilleen syntyi yhteys.

– Hänen silmänsä kirkastuivat ja hän tunsi olonsa kuulluksi, mikä onkin biisipajan syvin tarkoitus.

Piikkiö Päivässä Nina Erjossaari toivoo, että Laulusaaren esitys liikuttaisi paikallaolijoita.

Osa biiseistä on hänen mukaansa hyvin meneviä, osa taas rauhallisempia, joten biisit saavat vallata niin kehon kuin mielen.

– Lahjaksi annetut laulut ovat ainutlaatuisia. Ne liittyvät hetkeen, johon voi palata biisin kautta uudelleen. Samaan aikaan Laululahjat ovat siis uniikkeja ja ikuisia, hän sanoo.

– Toivon, että ihmiset saavat kokea, miten Laululahjoja voi käyttää eri elämäntilanteissa, arjessa ja juhlassa. Laululahja on merkityksellinen sekä lahjan saajalle että antajalle, Lipasti jatkaa.

– Biisi on silta välillämme, he hehkuttavat.

Liisa Kallio