Uudenlainen Museoiden yö kutsuu turkulaisten kulttuurielämysten pariin

Apteekkimuseo Qwenselin talon pihapiireineen on mukana Museoiden yö -tapahtumassa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Vuoden museokaupunki Turku juhlistaa alkavaa kesää uudella kaupunkitapahtumalla. Museoiden yönä lauantaina 21.5. suuri osa Turun museoista on avoinna puoleen yöhön asti.

MUSEOT. Turun Museoiden yö -tapahtumassa on 21. toukokuuta tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa rennolla otteella kulttuurin, taiteen, musiikin ja viihtyisien museokahviloiden antimien äärellä. Museoihin on vapaa pääsy kello 18 alkaen, ja Merikeskus Forum Marinumin jokilautta Pikku-Föri liikennöi jokisatamasta Aurasillalle asti.

Turun linnassa pääsee nauttimaan klassisesta musiikista, kun Turun filharmonisen orkesterin jousisoittajat Juha-Pekka Vikman ja Maija Kontunen, viulu, Antti Vesterinen ja Jouni Rissanen, alttoviulu sekä Andreas Helling ja Katja Kolehmainen, sello, esittävät yöllistä musiikkia, muun muassa Arnold Schönbergin teoksen Der Verklärte Nacht. Maksuton konsertti alkaa kello 22.

Ohjelmassa on lisäksi ulkoilmaopastuksia Merikeskuksen ja Turun linnan alueella. Maksuttomat kierrokset alkavat kello 18 ja 20.

Forum Marinum – Merikeskuksen kokonaisuudesta avoinna ovat museolaiva Suomen Joutsen ja päänäyttely Töissä merellä Kruununmakasiinin rakennuksessa. Molemmat kohteet ovat yleisölle ilmaisia ja tutustuttavissa kello 18–24.

Juhlavuottaan viettävä 120-vuotias Suomen Joutsen on vaikuttava tutustumiskohde kaiken ikäisille. Piipahda vaikka lasten kanssa kääntämään valtamerialuksen ruoria, ja poikkea samalla lasten merimuseo Tyrskynmyrskyyn.

Suomen Joutsenen edustalla kello 19 kuultava Libertalia on paikkasidonnainen teos, joka kiertää viidessä eri Euroopan kaupungissa vuosien 2021–2023 aikana. Jokainen omaleimainen teos synnytetään kohdekaupunkeihin kansainvälisen taiteilijayhteistyön avulla. Inspiraationsa Libertalia on saanut merirosvolegendoista ja vapauden kaipuusta. Esitys on osa Museoiden yön maksutonta ohjelmaa.

Pikku-Föri seilaa Aurajoessa koko tapahtuman ajan kello 18–24. Jokilautta on tunnelmallinen tapa liikkua jokirannan läheisyydessä sijaitsevien museoiden, kuten Forum Marinumin, WAMin ja Aboa Vetus & Ars Novan välillä. Virallisia pysäkkejä tai aikataulua ei ole, vaan kyytiin pääsee olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kutsu lauttaa jokirannassa kättä heilauttamalla! Kyyti on ilmainen ja lauttaan mahtuu enintään 38 henkilöä kerralla.

Biologinen museo viettää tänä vuonna 115-vuotistaivaltaan. Pitkän historiansa aikana monia uudistusvaiheita nähneessä museossa kävijät voivat edelleen aistia samaa, ajatonta ja ainutlaatuista tunnelmaa kuin museon ensi kertaa auetessa yleisölle 15. heinäkuuta vuonna 1907. Juhlavuoden opastukset ovat kello 18, 20 ja 22.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo tarjoaa leikkimielisiä, puolen tunnin opastuksia.
Rouvan kamarikierroksella pääsee rouva Beatan mukana säätyläiskodin kamareissa kuulemaan, mitä suvisuunnitelmia Herrainkulmalla on. Salissa opit viuhkan käyttöä kesäkekkereitä varten. Kierroksen kesto on noin puoli tuntia ja se on ilmainen. Kierrokset kello 18.30, 19.30 ja 20.30. Mukaan mahtuu noin 10 henkilöä/kierros saapumisjärjestyksessä.

Virallisesti apteekki on jo sulkenut ovensa, mutta apteekkari Johanin iltakierroksella apteekkari tutustuttaa ammattinsa ja työhuoneidensa saloihin päivän päätteeksi. Apteekkarilta saa myös vaivoihinsa reseptin – tosin tiskin alta tähän aikaan. Kierroksen kesto on noin puoli tuntia ja se on ilmainen. Kierrokset kello 19, 20 ja 21. Mukaan mahtuu noin 10 hlöä/kierros saapumisjärjestyksessä. Museo ja Cafe Qwensel avoinna kello 18–24

Turun taidemuseossa suomenkieliset miniopastukset johdattavat senegalilaisen nykytaiteilija Omar Victor Diopin näyttelyyn. Diop vangitsee näyttäviin valokuviinsa modernia afrikkalaista sielunmaisemaa ja keskittyy kuvissaan usein historian toisinnäkemiseen, diasporakokemusten kuvaamiseen ja mustan vastarinnan globaaliin politiikkaan. Tuotannossa yhdistyvät valokuva, kuvataide, muoti, muotoilu ja muotokuvaus. Miniopastukset (15 min.) kello 18, 18.30, 19 ja 19.30.

TkuÖpenMic x Turun taidemuseo – ”Se mitä kutsutaan runoudeksi, on runoutta”: Estradi avautuu freshille lavarunoudelle ja yllätysesiintyjille. Sanataidekollektiivi Turun Lavataudin kutsumien runoilijoiden esiintymisen jälkeisessä open mic -osuudessa sana on vapaa kenelle tahansa omien tekstien esittämisestä kiinnostuneelle. Illan juontaa Emma Leppo.
Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Turun Lavataudin ja Turun taidemuseon kanssa. Lavarunousklubi kello 20 alkaen.

Museo ja Café Victor palvelevat koko illan ajan. Museoiden yön musiikillisesta kattauksesta vastaa DJ Kulmisjärvi.

Aboa Vetuksen raunioalueella esiintyy Pauliina Mäkelän ja Topias Tiheäsalon duo Kultapalmut. Elävää kuvaa ja ääntä yhdistelevä esitys tarjoaa maagisen elämyksen ainutlaatuisella raunioalueella. Esitys alkaa kello 21 ja sinne on vapaa pääsy.
Puutarhurin työpajassa kello 18–20 museon sisäpihalla askarrellaan istutuskylttejä ja samalla voi oppia keskiajan yrteistä. Osallistujat saavat mukaansa tarhasalkoruusun siemeniä. (Materiaalimaksu 2 euroa.)

Ajankohtaiset näyttelyt ovat avoinna: Aboa Vetus – vanha Turku sekä Osmo Rauhalan näyttely Muista unohtaa kaikki. Café Pegasus terasseineen palvelee luonnollisesti tapahtuman mukaisesti kello 24 saakka!

Tuomiokirkkomuseo jalkautuu Museoiden yönä kirkkosalin puolelle kello 19 alkaen, kun esineiden historiaa esitellään niiden alkuperäisillä paikoilla. Missä sijaitsi Pietá-veistos, mikä on Ejbyn kalkin tarina? Mihin surusauvoja käytettiin? Esineihin pääsee tutustumaan Tuomiokirkkomuseossa, kirkkosalin puolella niistä löytyy lisätietoa. Museoiden yönä Tuomiokirkkomuseoon on vapaa pääsy. Tuomiokirkkomuseo ei ole esteetön.
Museoiden yö Tuomiokirkossa ja Tuomiokirkkomuseossa päättyy kello 23.

Museoiden yössä on mahdollisuus tutustua Sibelius-museon näyttelyihin Aesthesis ja Soitinten kielillä sekä luonnontieteilijä Pehr Kalmista kertovaan näyttelyyn. Pehr Kalmiin on ilmainen opastus kello 19 suomeksi ja kello 20 ruotsiksi. LempiLempi-duo musisoi museon puutarhassa kello 23.

LempiLempi on Päivi Hirvosen ja Tero Pajusen duo, joka heittäytyy pohjoismaisen kansanmusiikin ja folkin syliin rohkealla näkemyksellä. Heidän musiikkiaan leimaavat voima ja herkkyys sekä tarinat, jotka vievät kuulijaa tutusta tuntemattomaan. LempiLempi valloittaa läsnäolollaan, energisellä ja taidokkaalla soitollaan sekä sieluun asti menevillä äänillään. Duo tuo mukanaan lavalle rakkautensa kansanmusiikkiin – ja toisiinsa.
Hirvonen (viulu, jouhikko ja laulu) ja Pajunen (kitara, oktaaviviulu ja laulu) ovat Sibelius-Akatemiasta valmistuneita musiikin maistereita ja kokeneita musiikkikasvattajia.

Avajaisiaan viime lauantaina viettänyt Taiteen talo ylpeänä esittää Iiris Härmän dokumenttielokuvan Luomakunnan vartijat (2022), joka saa ensiesityksensä Turussa. Mukana ensi-illan järjestelyissä ovat Turun kaupungin museopalvelut sekä Turun yliopisto.

Dokumenttielokuvanäytös Museoiden yössä alkaa kello 19. Elokuvan jälkeen Taiteen talossa kuullaan paneelikeskustelu, jossa Iiris Härmä sekä Turun yliopiston tutkijat Jukka Jouhki ja Hanna Kalliolevo keskustelevat elokuvan herättämistä ajatuksista.

Katariina Mäkinen-Önsoy