Mynä-Mynä-Maan avajaisia vietetään viikonloppuna

Yli sadan tekijän voimin rakentunut Mynä-Mynä-Maa on kokonaisvaltainen monitaideteos, joka pitää sisällään muun muassa installaatioita, seinämaalauksia, veistoksia sekä kuva-, tekstiili-, savi- ja sanataidetta. Kuva: Jussi Virkkumaa.

Mynämäen Lizelius-kodin entisistä tiloista jalostui useamman yhteisön yhteistyönä syntynyt purkutaidetalo. 

MYNÄMÄKI. Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäen kunnan yhteistyönä toteuttama yhteisötaideteos Mynä-Mynä-Maa viettää avajaisiaan 20.–22. toukokuuta. Avajaisviikonloppuna teos on avoinna vierailuille kello 14–18.

Teoksesta vetovastuussa ovat olleet Saaren kartanon residenssin yhteisötaiteilija Pia Bartsch ja yhteisötaiteilija Meri-Maija Näykki. Mynä-Mynä-Maata tekemässä ovat olleet muun muassa Saaren kartanon residenssin taiteilijat sekä residenssin aiempiin yhteisötaiteellisiin projekteihin osallistuneet paikalliset asukkaat, Mynämäen lukion, Laurin yläkoulun sekä Aseman koulun oppilaat, Wirmon Martat ry, Nuorten työpaja ja Mynämäen kunta.

– Yhteisötaiteen ajatus on, että jokaisella meistä on oikeus käsitellä meitä koskettavia aiheita taiteen keinoin. Nämä aiheet levittäytyvät pitkin Mynä-Mynä-Maan seiniä, lattioita ja kattoa muodostaen kokonaisuuden, jollaista kukaan ei olisi keksinyt tai voinut tehdä yksin. Siinä on minusta yhteisötaiteen hienous ja ydin, Meri-Maija Näykki kiteyttää.

– Mynä-Mynä-Maa on paikka, jota me kaikki olemme tarvinneet, emme vain tienneet sitä. Mynä-Mynä-Maassa ei ole huoneita vaan maailmoja, jotka ovat syntyneet tekijöiden innosta, sisusta, rakkaudesta ja jaksamisesta uskoa omiin ideoihin. Joskin joskus myös tuskasta ja kyyneleistä. Mynä-Mynä-Maa on vienyt meidät sekä luomisen hulluuteen että jaksamisen rajoille. Auttamalla toisiamme olemme voittaneet hankalatkin haasteet – siksi me tarvitsemme Mynä-Mynä-Maan. Ja siksi se onkin olemassa: osoituksena, kuinka pitkälle pääsemme yhdessä, Pia Bartsch jatkaa.

Avajaisviikonlopun jälkeen kokonaisvaltaiseen taideteokseen entisessä Lizelius-kodissa pääsee tutustumaan kesän aikana joko omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. Lähes pelkästään kierrätysmateriaaleista toteutettu 50 huoneen teoskokonaisuus kuljettaa kävijänsä matkalle ajassa ja tilassa maailman ympäri dinosaurusten ajasta vuoteen 2100.

Mynä-Mynä-Maa toteutetaan purkutaloon, jossa on sisäilmaongelmia. Pitkäaikainen oleskelu tilassa voi aiheuttaa oireita. Tilassa vieraillaan omalla vastuulla ja alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa. Mynä-Mynä-Maa on maksuton ja kaikille avoin.

Katariina Mäkinen-Önsoy