Laitilan kierrätyskeskus toi esiin asukkaiden halun auttaa ja kierrättää

Laitilan kierrätyskeskus sijaitsee Niinisuontiellä. Kuva: Laitilan kaupunki.

Kauan toivottu kierrätyskeskus on vakiinnuttanut paikkansa Laitilassa.

LAITILA.

Laitilan kierrätyskeskuksella on takana menestyksekkäät kaksi ensimmäistä vuotta. Ympäristöpäällikkö Tuija Kailaste kertoo, että kaupunki ei ollut osannut näin positiivista vastaanottoa, sillä kierrätyskeskus oli konseptina aivan uusi.

Katsottiin, että miten se lähtee toimimaan ja jos ei toimisi, niin keskus ajettaisiin alas. Tavaraa alkoi kuitenkin tulla niin paljon, että jouduimme ottamaan heti lisää hallitilaa käyttöön. Se yllätti meidät täysin ja kuvasti sitä tarvetta, mikä ihmisillä oli lahjoittaa tavaraa, hän sanoo.

Laitilan kaupungin, monipalvelukeskus Palken ja jätehuolto Helistölän neuvottelujen jälkeen kierrätyskeskus näki päivänvalon kesäkuussa 2020. Ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana huonekaluja myytiin yhteensä 312, tekstiili- ja sisustustavaroita 720 ja sähkötarvikkeita 377 kappaletta. Seuraavan vuoden odotettiin olevan maltillisempi, mutta vuoden 2021 aikana myynnit nousivat jokaisen edellä mainitun tuotteen osalta.

Kailaste uskoo, että menestyksen taustalla on ihmisten tahto kierrättää hyvää tavaraa ja auttaa muita.

Jos hyviä kalusteita jää vaikka vanhempien asunnolta, niin olisi sääli viedä ne jätehuoltoon. Ihmisten auttamishalu onkin uskoakseni yksi syy kierrätyskeskuksen suosioon. Lisäksi tietoisuus kiertotalouden ja kierrättämisen edistämisestä voi vaikuttaa asiaan.

Kailasteen mukaan kierrättäminen on myös tehty helpoksi kierrätyskeskuksessa: yleensä asiakkaat tuovat mukanaan peräkärryllisen tavaraa, jonka työntekijät ottavat vastaan, hinnoittelevat ja asettavat esille. Esimerkiksi sosiaalisen median kirpputori-ryhmissä tavaran kierrättäminen voi olla työlästä kierrätyskeskukseen verrattuna.

Kaiken voi vain tuoda kerralla tänne, ja joku muu hoitaa homman loppuun, Kailaste sanoo.

Kierrätyskeskukseen voi lahjoittaa esimerkiksi huonekaluja, astioita, elektroniikkaa ja polkupyöriä, mutta vaatteita, vhs-kasetteja, laskettelusuksia ja pianoja ei oteta vastaan. Eniten tarjolla on muun muassa kirjoja ja astiastoja.

Elektroniikkaa menee paljon, mikä tuli yllätyksenä. Esimerkiksi veden- ja kahvinkeittimiä on voinut jäädä käyttämättömäksi, jolloin ne tuodaan meille. Tällaiset kodin käyttötarvikkeet liikkuvat hyvin eteenpäin.

Selkeästi Laitilan kierrätyskeskus on tullut kaupunkiin jäädäkseen. Kailasteen mukaan sen toimintaa jatketaan, sillä kierrätyskeskus muun muassa edistää laitilalaisten kierrätysintoa, johon kaupunki ei muuten voisi vaikuttaa.

Olemme muutenkin ottaneet kaiken kritiikin herkällä korvalla vastaan, jotta saamme parannettua palvelua ja työntekijöiden työoloja. Haluamme kehittää keskusta eteenpäin, sillä näämme tämän todella hyvänä toimintana.

Liisa Kallio