Vysotskin lauluja Ukrainan hyväksi

Kvartetissa soittavat Dick Holmström, Lasse Pajunen, Bert ”Patti” Karlsson ja Ari Hakulinen.

MUSIIKKI. Turun keskustassa sijaitsevassa Panimoravintola Koulussa järjestetään Vysotski-konsertti Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi keskiviikkona 20. huhtikuuta kello 19. Konsertissa kuullaan yhä tänäkin päivänä polttavan ajankohtaista Vladimir Vysotskin runoutta ja lauluja.

Poikkeuksellisen monipuolisesti venäläisrunoilijan tuotantoa on tulkinnut kokoonpano, joka syntyi osana Åbo Svenska Teaterin vuoden 1989 kiertueohjelmistoa. Sången som brast perustui ruotsalaisen Fria Proteaternin esitykseen, jonka Vysotski-tekstit Ola ja Carsten Palmer olivat ruotsintaneet. Näyttelijä Arto Rintamäki käänsi alkutekstit sittemmin suomeksi. Niistä koostettiin esitys Vysotskij katkennut laulu, joka sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa 1993. Lauluosuuksista vastasi Rintamäen kanssa Dick Holmström ja säestyksistä Bert Karlsson (kitara, mandolini ja busuki) sekä Ari Hakulinen (basso ja hanuri).

Samat esiintyjät Rintamäkeä lukuun ottamatta ovat edelleen remmissä. Hänen tilallaan on pari viime vuotta laulanut tenori ja freelancenäyttelijä Lasse Pajunen.

Tilaisuuden avaa Turun yliopiston kulttuurihistorian emeritusprofessori Kari Immonen. Hän valaisee Vladimir Vysotskin merkitystä historiallisessa murroksessa, joka järisytti ensin Neuvostoliittoa ja nyt Venäjän aggressioiden seurauksena koko Eurooppaa.

Pääsylipuista kertyvät tulot lahjoitetaan lyhentämättöminä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Panimoravintola Koulun kattaman noutopöydän antimien hinnasta ravintoloitsija lahjoittaa osan SPR:n Ukraina-keräykseen.

Turun Seutusanomat