Turun tuomiokirkossa voi osallistua hiljaiselle vaellukselle pääsiäisenä – ”Jokaiselle aistille koettavaa”

SEURAKUNNAT.

Turun tuomiokirkkoseurakunnassa pääsiäisen vietto lähti liikkeelle iloisista tunnelmista palmusunnuntain messulla, jonka jälkeen laskeuduttiin hiljaiseen viikkoon. Pastori Iina Matikaisen mukaan kyseistä viikkoa on kutsuttu myös piinaviikoksi.

– Silloin lauletaan ahdistuksen virsiä, joissa on kuitenkin lohdun sanoma. Pääsiäisenä mennään hiljaisuuden ja kärsimyksen teemoista iloon ja riemuun, hän kertoo.

Hiljaisen viikon aikana Turun tuomiokirkossa vierailevat voivat lähteä Hiljaiselle vaellukselle, joka sisältää seitsemän pysäkkiä. Vaellus vie osallistujat Jeesuksen elämän viimeisten päivien läpi.

– Siellä on jokaiselle aistille koettavaa. On nähtävää, kuunneltavaa, koskettavaa ja haistettavaa. Myös lapset on huomioitu vaelluksella, jonka voi kulkea omassa tahdissa. Vaellukselle voi lähteä vielä pääsiäisen jälkeisellä viikolla, Matikainen kertoo.

Myös musiikkiohjelmaa on paljon pääsiäisenä: palmusunnuntaina tuomiokirkko täyttyi J.S. Bachin Matteus-passiosta ja keskiviikkona hiljaisen viikon konsertista. Lisäksi Kuninkaantien muusikot esiintyvät lauantaina. Samana iltana kello 23 seurakunta kokoontuu pääsiäisyön messuun.

– Pääsiäisyönä päästään surun teemoista iloon, kun mustaan puetun kirkon värit ovat vaihtuneet valkoiseen, alttarikuori avataan ja valo voittaa konkreettisesti pimeän. Kirkko puetaan silloin valkoiseen. Saman messun aikana konfirmoidaan aikuisia rippikoululaisia.

Pääsiäisen vietto jatkuu sunnuntaina pääsiäispäivän messulla ja maanantaina perhemessulla. Vaikka kirkkovuosi huipentuu juuri pääsiäiseen, riittää tapahtumia sen jälkeenkin.

– Juhlakausi jatkuu helluntaihin asti. Esimerkiksi 29. toukokuuta vietetään Suvivirsi-kirkkoa Tuomiokirkkotorilla, ja siellä on useampi seurakunta mukana. Kesällä tulee sitten tietysti taas kirkon syntymäpäiväjuhlat.

Liisa Kallio