Raision lukiolla ja Vaisaaren koulussa alkaa ylijäämäruuanjakelu

Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen projektityöntekijä Miika Norro SPR:n Varsinais-Suomen piiristä esittelee tässä vapaaehtoisten ruuanjakajien tarvikelaatikkoa. SPR:n vapaaehtoiset tunnistaa punaisista liiveistään sekä hiussuojasta, käsineistä, esiliinasta sekä tähän aikaan kuuluvasta maskista. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Ruokahävikiksi muuten päätyvä ylijäämäruoka valjastetaan Raision kaupungin ja SPR:n Raision osaston toimesta hyötykäyttöön ruokajakelussa.

RAISIO. Suomen Punaisen Ristin Raision osasto ja Raision kaupunki käynnistävät koulujen ylijäämäruuanjakelun. SPR:n ruokaa ja apua kaikille -hankkeen projektityöntekijä Miika Norron mukaan aloituspäivämääräksi on kaavailtu pääsiäisen jälkeistä tiistaita.
– Olemme nyt jakaneet ruuanjakovuoroja ilmoittautuneille vapaaehtoisille 19.4. alkaen. Jakelu järjestetään jokaisena arkipäivänä ensi alkuun Vaisaaren koulussa ja Raision lukiossa, Norro kertoo.

Näiden kahden oppilaitoksen ylijäämäruokaa jaetaan kaikille halukkaille kesäloman alkuun, eli touko–kesäkuun vaihteeseen, asti.
– Ruokajako jatkuu syksyllä taas koulujen alettua. Jatkossa laajennamme toimintaa muihinkin Raision kouluihin, mikäli vapaaehtoisten keskuudessa intoa riittää, Norro sanoo.
– Kartoitamme hankkeessa ylijäämäruuan jakelumahdollisuuksia myös muissa alueen kunnissa, Norro jatkaa.

Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen vapaaehtoisten seuraava perehdytystilaisuus pidetään 21. huhtikuuta kello 13 Raision kaupungintalolla. Ilmoittautua tulee SPR:n nettisivujen kautta viimeistään päivää ennen tilaisuutta.
– Vapaaehtoisena toimiminen kiinnostaa monia, ja halu auttaa on valtava, mikä on todella hienoa. Meidän pitää järjestää toinen perehdytystilaisuus, koska edelliseen vastaavaan tilaisuuteen ilmoittautui enemmän ihmisiä kuin silloin varaamaamme tilaan mahtui. Tällä kertaa paikkana on valtuustosali, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat mukaan, Norro toteaa.

Ruuanjako on helppo tapa auttaa, joka ei vaadi erikoistaitoja, pitkää perehdytystä tai sitoutumista. Mukaan voi tulla säännöllisesti tai tekemään yhden vuoron silloin tällöin.

SPR:n Kaarinan osasto on jakanut koulujen ylijäämäruokaa yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa jo vuodesta 2017.
– Hankkeessa halutaan hyödyntää Kaarinan paikallistoiminnasta saatuja hyviä käytäntöjä ja kokemuksia. Siksi meillä on SPR:n Kaarinan-Piikkiön osaston varapuheenjohtaja Marja-Helena Salmio konsultoimassa, Miika Norro SPR:n Varsinais-Suomen piiristä iloitsee.

Raision kaupungin ruokapalvelupäällikkö Mervi Heinonen kertoo, että ruuanjakelu alkaa kouluilla noin kello 13. Jakelupisteet löytyvät Raision lukion ja Vaisaaren koulun ruokaloiden yhteydestä.
– Jakelu voidaan aloittaa heti sen jälkeen, kun päivän viimeinen oppilasryhmä on ruokaillut. Päätimme käynnistää toiminnan kaupunkimme suurimmissa kouluissa, koska niissä jää ruokaa yli myös eniten, Heinonen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttua muokattu 13.4. kello 12.56 ruuanjakelun
alkamisajan osalta, se on noin 12.30–13.

Tiesitkö?

• Ruokaa jaetaan Raision lukiolla (Kirkkoväärtinkuja 18) ja Vaisaaren koululla (Juhaninkuja 4) 19.4. alkaen koulujen aukiolopäivinä noin kello 13 eteenpäin.
Ruokaa voi hakea kuka tahansa.
• Hakijalla on oltava mukana omat astiat tai rasiat, joihin ruoka annostellaan.
Ruokaa jaetaan niin kauan kuin sitä riittää. Ylijäävän ruoan määrää ei valitettavasti pystytä ennakoimaan, joten jaettavan ruoan määrä vaihtelee päivittäin.
• Ruokajakelusta vastaa Suomen Punainen Risti Raision osasto.
• Koulujen pihoille ei ole sallittua ajaa, jotta ei aiheudu vaaratilanteita. Lukiolla pysäköintialue sijaitsee hiekkakentällä Kirkkoväärtinkujan päässä. Vaisaaren koululla pysäköidä voi kirjaston tai vanhan kauppaopiston pysäköintialueelle.