Raision kirjastosta on kasvanut kulttuuritalo ja kohtaamispaikka

Raision kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo kertoo, että omatoimialueelle kuljetaan kirjastotalon pihan puoleisesta sivuovesta kirjastokortin ja tunnusluvun avulla. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kirjastosta on moneksi: Lainaamisen ja lukemisen lisäksi tiloja on tarjolla niin työskentelyyn ja elokuvien katseluun kuin tapahtumiin osallistumiseenkin.

RAISIO. Raision kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo luonnehtii Raision kirjastotaloa monipuoliseksi kohtauspaikaksi. Uudet palvelut, kuten esimerkiksi kahvila ja lehtiosaston omatoimialue, ovat tapahtumien ohella vain vahvistaneet kirjaston imagoa kulttuuritalona.

Poikkeuksellisten vuosien jälkeen Raision kirjastollakin siirrytään pikkuhiljaa kohti vilkkaampia aikoja. Kevään myötä talo täyttyy kaikenlaisesta kiinnostavasta ohjelmasta, joista jatkuviin tapahtumiin lukeutuvat ovat muun muassa lukupiirit, kinot, konsertit sekä neuvonnat ja tietoiskut.
– Viime syksyn pelikäsikirjoituspiiri järjestettiin hybridinä eli osaksi paikan päällä ja osaksi verkon välityksellä. Lukupiiriläisetkin kokeilivat välillä etätapaamisia, mutta palasivat mielellään perinteiseen malliin heti kun se oli mahdollista, Salo sanoo.

Teemalauantait tekevät näyttävän paluun, kun kirjastotalossa järjestetään 23.4. kello 10–13 Varjoasuntomessut pörriäisille. Varjoasuntomessuilla keksitään keinoja parantaa pörriäisten oloja kevään koittaessa. Pörriäismajapajaa pitävät biologi, tutkija, tiedetoimittaja ja kirjailija Mia Rönkä ja biologi Saija Porramo.

Aulagalleriassa vaihtuvat näyttelyt tuttuun tapaan kuukausittain. Näin oli myös viime vuonna, vaikka muuten tilojen käyttöä jouduttiinkin rajaamaan ja tilaisuuksia perumaan.
– Syksyllä toiminta pääsi välillä normalisoitumaan ja tapahtumiakin oli marras–joulukuun vaihteeseen asti jonkun verran, mutta sitten taas koittivat vaikeammat ajat, Salo toteaa.

Raision kirjasto tarjoaa pieniä ryhmä- ja työpajatiloja asiakkaidensa käyttöön maksutta. Uusimpiin palveluihin kuuluu myös omatoimialue, johon kuljetaan kirjastotalon pihan puolelta lehtiosaston oman oven kautta. Tilaan pääsee sisään voimassaolevalla Vaski-kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla.

Omatoimisen käytön aikana lehtiosastolla voi palauttaa lainoja, lainata lehtiä ja palautettua aineistoa, käyttää asiakastietokoneita sekä lukea lehtiä.
– Maaliskuun alussa avattu omatoimipuoli laajentaa lehtien lukuaikaa. Konkreettisten lehtien lisäksi meillä on toki käytössä myös Vaski-kirjastojen yhteinen e-lehtipalvelu, Tiina Salo kertoo.

Verkkokirjaston käyttö varauksineen kasvatti suosiotaan poikkeuksellisten vuosien aikana.
– Viimeisen kahden vuoden aikana oli todella paljon erilaisia vaiheita. Aineiston varaamisesta tuli varmasti sellainen tapa, joka jäi pysyvästi asiakkaiden suosioon helppoutensa takia, Salo sanoo.
– Toivotaan, että asiakkaat palaavat kirjaston laajojen palvelujen pariin ja uskaltautuvat taas osallistumaan tapahtumiin, Salo lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy