Laari Lähiruokapiste avautuu Turussa pääsiäisenä

Laari Lähiruokapiste on lähiruoan uusi ostopaikka keskellä Turkua. Kuva: Eelis Lynne.

Laari Lähiruokapisteen ensimmäinen noutopäivä on 14.4. Turun Puutorilla. Pilotoinnin toteuttaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin yhteinen Food Hub -elämystorihanke.

RUOKA. Turun keskustassa käynnistyy 14. huhtikuuta uudenlainen lähiruokatuotteiden myynti- ja jakelukanava.  Älylukolla toimiva Laari Lähiruokapiste viipyy Puutorilla syyskuun loppuun asti, jonka jälkeen konseptia testataan toisessa sijainnissa.

Tilausten teko on nyt mahdollista verkkokaupassa ja ostokset ehtivät sopivasti vaikkapa pääsiäispöytään.

– Kestävän paikallisen ruokajärjestelmän edistäminen vaatii uudenlaisia ja luovia toimintatapoja. Ruoan tuotannon heikko kannattavuus korostaa muutoksen tarvetta. Laarin konsepti on osaltaan vastaus kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseen paikallisesti, kertoo projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Laarin tavoitteena on tuoda helppoutta ja joustavuutta lähiruuan ostamiseen ja tarjota entistä läpinäkyvämpi ketju pellolta ruokapöytään. Samalla se monipuolistaa pienten paikallisten elintarvikeyritysten myynti- ja jakeluverkostoja sekä mahdollistaa uusien tuotteiden ketterän testaamisen ja palautteen saamisen nopeasti asiakkailta.

– Kokeilun aikana sekä Laarin toimintamallia että valikoimaa kehitetään käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Lähiruokatuotteiden tarjonta tulee myös vaihtelemaan sesongin ja asiakkaiden toiveiden mukaan. Myöhemmin tarjontaa täydennetään yhdessä yritysten kanssa kehitetyillä teemoitetuilla ruokatapahtumilla ja ruokaelämyspalveluilla, vinkkaa projektipäällikkö Ira Lahovuo Turun kaupungilta.

Miehittämättömän noutopisteen turvallisuuteen on panostettu: Tilassa on tallentava kameravalvonta, lisäksi ovi avataan henkilökohtaisen verkkokaupan tilin kautta, josta jää jälki toimintalokiin.

– Videotallenne on olemassa mahdollisten väärinkäytösten osalta. Uudellamaalla samalla konseptilla toimiva Uudenmaan ruoka Foodhub on kuitenkin esimerkiksi pyörinyt jo useita vuosia ilman tahallista väärinkäyttöä. Olemme toiveikkaita, että asiakaskunta meidänkin palveluun jakaa samat arvot reiluudesta kanssamme, sanoo projektisuunnittelija Ellinoora Havaste Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Laari Lähiruokapiste -pilotin toteuttaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin yhteinen Food Hub -elämystorihanke, joka on saanut rahoitusta EU:n aluekehitysrahastosta.

Laarin pilotointi osana hanketta jatkuu elokuulle 2023, jonka jälkeen toiminnan on tarkoitus jatkua paikallisten yritysten toimesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy