Uusi sairaala palvelee lapsiperheitä entistä kokonaisvaltaisemmin

Tyks Majakkasairaala toimii myös Vakka-Suomen alueen lapsiperheiden yöpäivystyksenä

Majakkasairaalaan pääovesta sisään astuessa on heti selkeä ohjeistus lasten ja nuorten päivystykseen. Päivystyksen osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari (vas.) ja osastonhoitaja Anniina Koskivirta kertovat, että päivystykseen pääsee suoraan näitä portaita pitkin. Lisäksi A-hissit ovat helposti saavutettavissa. Kuvat: Ragip Önsoy.

Lasten ja nuorten klinikan muutto U-sairaalasta Majakkasairaalaan tapahtui helmikuussa portaittain niin, että toiminta jatkui siirtymänkin aikana keskeytyksettä.

PALVELUT. Tyksin lasten ja nuorten päivystyksen toiminta alkoi uusissa tiloissa, Majakkasairaalan toisessa kerroksessa 8. helmikuuta. Alle 16-vuotiaiden päivystyksen osastonhoitaja Anniina Koskivirta ja osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari ovat hyvillään hienosti sujuneesta muutosta.

– Olimme suunnitelleet ja aikatauluttaneet tarkasti jokaisen vaiheen etukäteen. Kaikkeen oli siis varauduttu hyvissä ajoin. Vielä muuttoa edeltävänä päivänä kävimme läpi simulaatioharjoituksen teho-osastolle siirrettävästä lapsesta, ja sellainen tilanne tuli eteen oikeastikin.

Valtaosa potilaista (n. 80 %) tulee arvion mukaan päivystykseen puhelinsoiton perusteella.
Taidebudjetti uudessa sairaalassa on merkittävä: Multicoloured Dreams -taiteilijakollektiivi toteutti Majakkasairaalan aulan hissikuiluun koko talon korkuisen seinämaalauksen. Lisäksi jokaiselle osastolle on maalattu omat tunnusvärinsä ja -eläimensä kaikenikäisiä asiakkaita ilahduttamaan.

Puhelinneuvonta takaisinsoittojärjestelmineen on tärkeä osa klinikan toimintaa. Soittamalla saa yhteyden alansa ammattilaisiin, kokeneisiin sairaanhoitajiin, jotka tekevät hoitotarpeen arvioinnin puhelimitse.

Yhteydenotosta jää järjestelmään kirjaus, joka taas nopeuttaa hoitoon pääsyä, kun esitiedot ovat jo tallessa sairaalaan saapuessa.

– Joskus arviointi kaipaa tueksi kuvaa, tapauksissa joissa on vaikea sanoin kuvailla oireita, kuten esimerkiksi allergiasta johtuvista ihon muutoksista. Puhelinneuvontaan voi siis lähettää kuvia ja videoita, joiden perusteella voidaan päättää, miten hoitosuunnitelmassa edetään, voiko hoitaa kotona vai pitäisikö potilaan tulla paikan päälle, Anna-Maija Kujari toteaa.

– Erityisesti infektioaikana ennakoinnista on tullut entistäkin tärkeämpää, esimerkiksi potilaan koronapositiivisuus on hyvä olla tiedossa ennen sairaalaan tuloa, Anniina Koskivirta jatkaa.

Majakkasairaalan pääovesta sisään astuessa ykköskerroksesta löytyy muun muassa äidinmaitokeskus ja neljä leijonahuonetta.

Sisustajiltaan eli Lions-järjestön A-piirin klubeilta nimensä saaneet alakerran makuuhuoneet on tarkoitettu kauempaa saapuvien pikkupotilaiden perheiden käyttöön. Yliopistosairaalan erityisvastuualueeseen kun kuuluu Varsinais-Suomen lisäksi Satakunta ja Vaasa.

Uuteen sairaalaan muuttivat lasten ja nuorten klinikan lisäksi osa kuvantamisen toiminnoista ja leikkausosastoista sekä naistentautien ja synnytysten, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien ja suu- ja leukasairauksien hoito.

– Vaikka päivystyksen tilat sijaitsevat toisessa kerroksessa, on tänne kuitenkin helppo tulla. Saavutettavuus ja esteettömyys on huomioitu muun muassa erillisin asiakashissein, ensihoidolle on olemassa aivan oma hissinsä. Päivystykseen vieville portaille on myös selkeä ohjeistus heti pääovella, osastonylilääkäri Kujari kertoo.

Majakkasairaalassa, tutummin Majakassa, jokaiselle osastolle valittu oma tunnusvärinsä ja
-eläimensä, joita voi bongata ympäri sairaalaa toteutetuissa maalauksissa. Lisäksi odotusaulojen penkit ja lelut ovat kutsuvan näköisiä.
Asiakkaat Majakkasairaalan eri kerroksissa ja osastoilla ovat kaikenikäisiä.

Jokaiselle osastolle valittu oma tunnusvärinsä ja -eläimensä, joita voi bongata ympäri sairaalaa toteutetuissa maalauksissa. Uudessa sairaalassa on esillä myös erityisen paljon muita taideteoksia muun muassa auloissa ja näköalasyvennyksissä.

– Tällä kaikella, sisustuksella ja visuaalisilla elementeillä, jotka poikkeavat perinteisestä sairaalamaailmasta, on haettu ennen kaikkea asiakkaiden viihtyvyyttä. Kaikki potilashuoneet ovat ikkunallisia, ja niissä on omat wc- ja suihkutilat, mikro ja jääkaappi sekä ergonomiset hoitopöydät, osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari esittelee.
– Myös yksityisyyttä on parannettu vanhaan U-sairaalaan nähden todella paljon, sillä lähes kaikki huoneet ovat yhden perheen huoneita, ja niissä on integroitu laivasänky toiselle vanhemmalle. Perheet otetaan kokonaisuutena huomioon siis entistä paremmin, osastonhoitaja Anniina Koskivirta lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Tiesitkö?

Käynti lasten ja nuorten päivystykseen tapahtuu Majakkasairaalan pääoven kautta. Pääsisäänkäynti 22A löytyy osoitteesta Savitehtaankatu 5.

• Tyksin Majakkasairaala on rakennettu moottoritien ja junaradan päälle. Uudisrakennuksen ilmeen suunnittelua ohjanneessa tarinassa sairaala loistaa majakkana, joka tuo valoa ympäristöönsä ja johdattelee turvaan hoidon ja hoivan piiriin. Saaristo ja merellisyys ovat kautta linjan kantavia teemoja sairaalan visuaalisessa ilmeessä.

• Ympäri vuorokauden joka päivä auki oleva Tyksin lasten ja nuorten klinikka palvelee alle 16-vuotiaita päivystyksellistä hoitoa tarvitsevia potilaita. Majakkasairaala toimii myös Vakka-Suomen alueen lapsiperheiden yöpäivystyksenä, sillä Tyks Vakka-Suomen sairaalan päivystys on auki kello 20:een asti.

• SOITA ENSIN – puhelinsoitto ennen päivystykseen lähtöä helpottaa oikea-aikaisen ja oikeassa paikassa tapahtuvan hoidon suunnittelua, vähentää tarpeettomia käyntejä ja ehkäisee ruuhkahuippujen syntymistä.

• Tyksin lasten ja nuorten päivystykseen tulee 15 000 – 20 000 potilasta vuodessa.