Sauvon kirjasto on täynnä tuttua ja uutta vipinää

Kirjasto tukee koululaisten englannin opiskelua järjestämällä eka- ja tokaluokkalaisille englanninkielisiä satutunteja Laura Parkkusen johdolla. Torstaina 10.3. vuorossa olivat tokaluokkalaiset ja kuvassa 2A-luokka opettaja Kirsi Salmisen kanssa. Kuva: Päivi Inkinen.

SAUVO. Julkiset palvelut ja tapahtumat avautuvat pikkuhiljaa rajoituksien poistuessa. Kevät näyttää Sauvon kirjastonjohtaja Päivi Inkisen mukaan lupaavalta.
– Kirjastossa asioidaan jälleen uudella innolla, selkeästi on mukavaa vipinää taas pitkästä aikaa ilmassa, hän toteaa.

Ensimmäisinä jatkuvista toiminnoista käynnistettiin satutuokiot, joita Sauvon kirjastolla pidetään tehostetusti viskareille ja eskareille.
– Tuttujen satutuntien lisäksi uutena toimintana ovat alkaneet ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille suunnatut englanninkieliset satuhetket, joita vetää Laura Parkkunen. Nyt kun englannin kieli alkaa ensimmäisenä vieraana kielenä jo 1. vuosiluokalla, tällaiset satujen maailmassa vietetyt tuokiot tarjoavat hyvän maaperän kielen oppimiselle, Inkinen sanoo.
– Nukketeatteriin lapsia perehdyttää paikallinen teatteritaiteilija Timo Väntsi. Aloitamme esikoululaisten ja ekaluokkalaisten parissa, mutta tarkoituksena on jatkossa laajentaa toimintaa muihinkin luokka-asteisiin, lisää Inkinen.

Lukupiirit ovat jo kokoontuneet kirjastolla taas tavalliseen tapaan.
Sauvon kirjaston lukupiiri oli koolla taas pitkästä aikaa helmikuussa. Lukupiiri kokoontuu Ida-Maria Tanhuan vetämänä noin kerran kuukaudessa, seuraavaksi 29. maaliskuuta. Kuva: Päivi Inkinen.

Seuraavalla kerralla 29.3. kello 17 lukupiirissä keskustellaan Susanna Alakosken kirjasta Pumpulienkeli.

Keväälle on lisäksi suunniteltu kirjoitusryhmää, jossa kirjoitetaan ja keskustellaan teksteistä.
– Kirjoittavaan lukupiiriin Kynätreffeille kaivataan lisää osallistujia ihan vain vaikka keskustelemaan ja palautetta antamaan, Inkinen innostaa.

Graniittisalin kevään näyttelykalenteri on täyttynyt nopeasti, mutta syksylle on vielä vapaita aikoja tarjolla. Tällä hetkellä Graniittisalissa pääsee tutustumaan Helena Lahtovaaran akryylimaalauksiin ja runoihin teemalla Onnellinen sisaruus.
– Lisäksi lukusalissa voi pitää pienikokoisia näyttelyitä. Sinnekin haku on jatkuvasti käynnissä, Inkinen kertoo.

Sauvon kirjastosta lainattiin viime vuoden aikana yhteensä 23 980 erilaista aineistoa.

Lainatuista aineistoista 8 267 oli lasten ja nuorten osaston kirjalainoja.
– Lasten ja nuorten kaunokirjallisuus edustaa isoa osaa kaikista lainoistamme 34 prosentilla, Päivi Inkinen toteaa.

Tietokirja-osastoa on kirjastolla laitettu uuteen uskoon käsityö- ja ruuantekobuumin myötä.
– Käsityö- ja keittokirjojen kysyntä on kasvanut, joten uudistamme hyllyjärjestystä sen mukaan, Inkinen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Sauvon kirjasto selvisi Inkisen mukaan hienosti viime vuodesta.
– Lainamäärät tippuivat vuonna 2021 edellisvuosiin verrattuna noin neljän prosentin verran, mikä on aika pieni pudotus ottaen huomioon, että rajoituksien myötä poikkeusaikaa oli monta kuukautta ja kirjasto oli välillä kiinni ja toimi osan sulkuajasta vain kirjakassipalveluna, hän jatkaa.

Verkkokirjaston käyttö varauksineen kasvatti suosiotaan poikkeuksellisten vuosien aikana.
– Varaukset ovat sellainen asia, jotka jäävät varmasti elämään asiakkaiden tottumuksiin. Toivotaan kuitenkin, että ihmiset uskaltautuisivat jälleen myös viettämään aikaa kirjastoissa, osallistumaan tapahtumiin ja tekemään spontaanejakin lainauksia, toivoo Inkinen.

Digitaalisista palveluista e-lehtiä on lainattu kaikkein eniten. Sen sijaan e-kirjamarkkinoita johtavat tällä hetkellä kaupalliset tahot. Inkisen mukaan jää nähtäväksi tuoko muutaman vuoden päästä käyttöön otettava valtakunnallinen eKirjasto muutosta tähän.

Katariina Mäkinen-Önsoy