Kivet kertovat -keskiaikaviikko Raisiossa

23.-30. maaliskuuta on Raisiossa keskiaikaan keskittyvä teemaviikko.

Kivet kertovat -keskiaikaviikkoa vietetään Raisiossa 23. – 30. maaliskuuta. Tapahtumia järjestetään viikon aikana Raision kirkon lisäksi Raision kirjastossa ja Rasekossa. 

RAISIO

Raisiossa pidetään 23.–30. maaliskuuta Kivet kertovat -niminen, keskiaikaan keskittyvä teemaviikko. Järjestäjinä toimivat Raision kaupunki, Raision seurakunta, Raseko ja Raisio-Seura.

Teemaviikon avajaiset pidetään kirjastosalissa keskiviikkona kello 15. Kirjastossa on myös 30. maaliskuuta asti keskiaika-aiheisen aineiston näyttely sekä Aulagalleriassa kuvataiteilija Elina Hakalan näyttely Näkymiä historiasta – kuvituksia kirjoista.

Vox Silentiin Enkelit: ”Älkää pelätkö” -konsertti kuullaan torstaina 24. maaliskuuta kello 18 Raision kirkossa. Kuva: Vox Silentii -duo.

Vox Silentii -duon konsertti kuullaan 24.3. Raision Pyhän Martin kirkossa. Enkelit: ”Älkää pelätkö” -konsertti koostuu arkkienkeleille Mikael, Gabriel ja Rafael omistetuista gregoriaanisista lauluista. Vanhimpia näistä ovat Mikaelin päivän laulut, joita on laulettu myös Suomessa keskiajalla. Laulujen suomalaiset versiot on tutkinut ja kirjoittanut Hilkka-Liisa Vuori suomalaisten käsikirjoituslähteiden perusteella.

Johanna Korhosen ja Hilkka-Liisa Vuoren muodostama Vox Silentii on vuonna 1992 perustettu keskiaikaiseen liturgiseen lauluun erikoistunut duo. Yhtye on julkaissut 14 CD-levyä. Konsertissa on mahdollista laulaa Vox Silentiin mukana muutamissa enkelilauluissa. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma kustantaa viisi euroa.

Killi ja Nalli ovat myös tavattavissa paikan päällä kirjastotalolla perjantaina Killin ja Nallin tarina -pienoiselokuvan esittämisen aikaan. Lauantaina nautitaan päivällistä keskiaikaisella teemalla Rasekon ravintolassa kello 16.30, samassa tilaisuudessa Pyhän Martin Laulajat esittävät keskiaikaisia lauluja ruoasta, juomasta ja rakkaudesta.

Sunnuntain messu kirkossa järjestetään keskiaikaisin tuulahduksin. Messun jälkeen tarjolla on pieni pyhiinvaellus kirkosta kalaportaiden kautta Konsan koululle. Matkaoppaina toimivat arkeologi Jari Näränen ja kanttori Katarina Engström.

Näränen pitää myös esitelmän kirkossa iltakuudelta aiheesta Raision keskiaikaisen asutuksen rautakautiset juuret.

Arkeologiset esitelmät jatkuvat maanantaina kirkossa, kun vuorossa on Ilari Aallon esitelmä ”Mullin tuvilta kirkkomäelle – keskiajan alku Raisiossa”. ”Raision kirkkorakennukset keskiajalla” on puolestaan Professori Markus Hiekkasen tiistaina pitämä esitelmä kirkossa iltakuudelta. Keskiviikko-illan esitelmänä kuullaan taidehistorioitsija ja FM Katri Vuolan ”Väriin kätkeytyneet merkitykset – Raision kirkon krusifiksi 1300-luvun hartauselämässä”.

Esitelmätilaisuudet myös striimataan Raision seurakunnan Youtube-kanavalle.

Turun Seutusanomat