Cafe Charlotta on otettu ilolla vastaan Raision kirjastotalolla

Cafe Charlotta aloitti toimintansa Raision kirjastotalolla tammikuun lopulla. Yrittäjä Kaisa Heinonen on loihtinut kirjastokahvilastaan viihtyisän ja rennon olohuoneen kirjastotalon aulaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Jos kahvittelu lukuaarteiden äärellä italialaisella twistillä houkuttaa, kannattaa suunnata Raision kirjastotalolle. Oli vastaus sitten ”kyllä” tai vaikka ”sì”, Cafe Charlotta kutsuu maistelemaan uunituoreita, Raisiossa valmistettuja herkkuja.

YRITYSUUTISET. Raision kirjastotalossa hiljattain aloittaneen Cafe Charlottan yrittäjä Kaisa Heinonen täydentää kahvilansa vitriinejä tavoitteenaan tarjota asiakkailleen erilaisia makuelämyksiä.
– Tuotteet päätyvät valikoimaan fiiliksen mukaan. Italialaistyylisiä leivonnaisia on listalla useampi siitä syystä, että pidän Italiasta. Se on ollut tärkeä matkustuskohde perheelleni jo vuosia, hän kertoo.

Cafe Charlottan koko leivonnaisvalikoima on valmistettu Raisiossa, joko Heinosen kahvilan tiloissa tai hänen äitinsä pyörittämässä henkilöstöravintolassa. Muutkin kahvilatuotteet Heinonen pyrkii hankkimaan lähituottajilta.

Tarjoilijana aloittaneella ja ravintolaesihenkilöksi edenneellä Heinosella on ollut aina päämääränä kehittyä työssään. Oma kahvila edustaa hänelle uran seuraavaa vaihetta, jonka aika on ”nyt jos koskaan”.
– Omaan yli 20-vuotisen uran ravintola-alalla, vaikka yrittäjyys onkin minulle uusi asia. Elämässäni tuli sellainen vaihe, että joko teen muutoksen ja lähden tähän nyt tai sitten jään vanhaan työpaikkaani kenties loppuiäkseni, restonomiksi kouluttautunut yrittäjä sanoo.

Yrityksen perustaminen poikkeuksellisina aikoina ei huolettanut Kaisa Heinosta erityisemmin.
– Kävin läpi samoja asioita, jotka ovat muitakin ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyneitä mietityttäneet, oli ajankohta mikä tahansa. Oikeastaan tällainen tilanne rajoituksineen toi mukanaan ehkä normaalia kevyemmän aloituksen. Nyt olen onnellinen rajoitusten poistuttua ja heti valmiina isompiinkin asiakasmääriin, hän toteaa.

Sen lisäksi, että kahvilalla on kiinteät aukioloajat, Heinonen palvelee kirjastolla tilaisuuksia järjestäviä ja kokoustavia tahoja. Ensimmäinen poikkeustilaisuus, jolloin Cafe Charlotta palvelee sunnuntainakin on edessä 20.3., jolloin kirjastokahvila avautuu kello 15 ja palvelee aina Martinsalissa kuultavan Diandran konsertin alkuun asti.
– Tarkoituksena on, että kahvila on auki aina kun kirjastolla tapahtuu. Anniskeluoikeudet hain, jotta esimerkiksi tilaisuuksien avajaisvieraille voi tarjota vaikkapa lasillisen kuohuvaa, kertoo Heinonen.
– Pitopalvelua on tarjolla myös muihin paikallisiin tapahtumiin tilauksesta, lisää Heinonen.

Charlottan toreja yrittäjä aikoo pitää aina silloin tällöin, seuraavaksi 26. maaliskuuta.
– Aion järjestää tämänkaltaisia tempauksia jatkossakin, koska kävijät olivat innoissaan ensimmäisestä tapahtumasta leipineen, kuivakakkuineen ja fudgeineen. Torilta sai ostaa viimeksi myös kukkakimpun ystävän ilahduttamiseksi.

Ideoita kahvilayrittäjällä riittääkin kirjastotalon elävöittämiseksi.
– Otan vastaan palapelejä ja lautapelejä, joita asiakkaat voivat pysähtyä pelaamaan kahvilan ja kirjaston aukioloaikana. Kesäksi on tulossa myyntiin piknik-koreja, joissa kahvilaherkkuja voi kiikuttaa ulkopuolelle nautittaviksi, hän jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Kahvila on saanut nimensä Pernon kartanossa elämäntyönsä tehneestä Charlotta Laurenista (1779–1866). Perno oli osa Raisiota aina vuoteen 1967 asti.