Kustavin kirjastossa suunnitellaan tulevaa

Kustavin kirjastossa on houkuttelevan värikäs lastenosasto, johon on mukava istahtaa lukemaan ja viettämään aikaa. Kuva: Anna Leimola.

KUSTAVI. Julkiset palvelut ja tapahtumat avautuvat vähitellen rajoituksien poistuessa. Tämä vuosi näyttää Kustavin kirjastonhoitaja-kulttuurisihteerin Anna Leimolan mukaan lupaavalta.
– Jatkuviin tapahtumiin palataan tauon jälkeen pikkuhiljaa. Ääneen lukua ja käsitöitä yhdistelevät novellikoukut ovat seuraavaksi 28.3. ja 25.4. kello 18. Satutunteja sekä kirjoihin liittyviä askartelutuokioitakin on taas suunnitteilla ainakin syksylle, hän kertoo.

Kirjastoon on helppo tulla viereisestä Kivimaan koulusta.
– Se on mukavaa, että koululaiset käyvät ahkerasti lainaamassa vapaa-ajallaan sekä koulupäivän aikana pienryhmissä. Se on varmasti matalan kynnyksen toiminnan ja värikkään lastenosaston ansiota, Leimola kiittelee.

Kustavi kuuluu saaristokuntiin, joissa kesät ovat erityisen aktiivista aikaa. Kirjastonkin asiakasmäärät kaksinkertaistuvat kesällä. Tästä syystä isommat tapahtumat keskittyvät tiettyihin kuukausiin.
– Siinä missä vuosi 2020 oli etätapahtumien aikaa, viime vuonna saimme pidettyä pienempiä tilaisuuksia myös paikan päällä, rajoitukset huomioiden. Lisäksi syyskauden Mörk Ö -viikko osui sellaiseen väliin, että se onnistui hienosti suunnitelmien mukaisesti, toteaa Leimola.

Verkkokirjaston käyttö varauksineen kasvatti suosiotaan poikkeuksellisten vuosien aikana.
– Kirjastot olivat useamman kuukauden kiinni, mutta sitten kun pääsi taas lainaamaan, asiakkaat katsoivat etukäteen netistä tai soittivat, mitä aineistoja on paikalla. Se toimi hyvin, Leimola sanoo.
– Kokonaislainaus ei onneksi laskenut niin paljon kuin etukäteen pelkäsin, vaikka toiminta olikin rajoitettua, Leimola lisää.

Digitaalisista palveluista e-lehtiä on lainattu kaikkein eniten. Sen sijaan e-kirjamarkkinoita johtavat tällä hetkellä kaupalliset tahot.

Kustavin kirjastolle kartoitetaan parhaillaan uusia, tarkoitukseen paremmin sopivia tiloja.
– Kävimme katsomassa Kustavin seurakunnan kirjastotoimelle tarjoamaa tilaa entisessä pankkikiinteistössä, mutta suhtauduimme siihen varauksella, koska tiloissa on selviä puutteita. Etsintä jatkuu siis vielä, sillä aikaa voimme parantaa nykyisiä tiloja esimerkiksi hyllyjen uudelleenjärjestelyllä, Leimola toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Vaski-kirjasto on vuonna 2008 perustettu, 18 kunnan alueella toimiva kirjastoyhteistyö. Vaski-yhteistyö mahdollistaa asiakkaille muun muassa yhteisen kirjastokortin, varausjonon, käyttösäännöt ja e-aineistot sekä maksuttomat aineistokuljetukset.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikissa Vaski-kirjastoissa voi asioida yhtä kirjastokorttia käyttämällä. Mikäli etsitty aineisto löytyy toisen Vaski-kunnan kokoelmasta, sen voi tilata maksutta omaan lähikirjastoon.

Lainatut aineistot voi myös palauttaa mihin tahansa Vaski-kirjastoon. Vaski-kirjaston tunnistaa naakka-logosta. Vaski-asiakkaalla on koko alueen kokoelma käytettävissä.