Aurinkoiset talvilomaviikot kutsuvat ulkoilemaan

Paikallisissa tapahtumissa iloista tekemistä kaikenikäisille

Vehmaan Myllyjärvellä pidetyssä leiripäivässä majan kuusen alle rakensivat Laura Runola ja Lempi Vuori. Kuva: Marika Runola.

Viime viikolla vietettiin Varsinais-Suomessa hiihtolomaa iloisten ja vauhdikkaiden tapahtumien merkeissä.

Tulivuoren takana ovat Frans Virtala ja Lotta Runola. Lumisella autolla Vehmaan seurakunnan talvilomatapahtumassa sen sijaan ajelivat Lenita Perkiö ja Helmi Vuori. Kuvat: Marika Runola.
Teemu, Inka ja Ilona Kukkonen muodostivat Vehmaan laskiaissunnuntain tapahtumassa perheenjäsenistä sydämen.
Kuva: Marika Runola.

Vehmaalla talvilomaan kuului Vehmaan seurakunnan 5–10 -vuotiaille järjestämä leiripäivä Myllyjärvellä.

Vehmaan seurakunnan laskiaisrieha järjestettiin viime sunnuntaina päiväkoti Päivänkakkaran piha-alueella ja luistelukentällä.

Tapahtuman ohjelmassa oli mäenlaskun, luistelun ja lumikisailujen lisäksi makkaranpaistoa partiolippukunta Vehmaan Lustaset ry:n toimesta ja kahvia, mehua sekä laskiaispullia yhteisvastuun hyväksi. Muutama laululeikkikin saatiin tapahtumassa lurauttaa kanttorin johdolla.

Ruskon nuorisopalvelut järjesti lomaviikolla esimerkiksi liikuntapainotteisen tapahtuman Ruskotalolla sekä luistelupäivän Vahdon kunnanosassa sijaitsevan Laukolan koulun ulkojäällä.

Ruskon nuorisopalveluiden Johannes Vainio mehu- ja makkarapisteellä Vahdon Laukolan koulun kentällä järjestetyn talvilomatempauksen osallistujien kanssa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Ruskon kunnan nuoriso-ohjaajat Paula Mickelsson ja Johannes Vainio kiittelevät kentästä ja kaukalosta huolehtivaa Laitapuolenkulkijat-vapaaehtoisryhmää, joka käy jäädyttämässä ja kunnostamassa jäätä aina tarpeen mukaan. Jäänhoitokoneena vahtolaisella talkooryhmällä on aito zamboni, nimittäin Kuopion SM-liigaseura KalPalla käytössä aiemmin ollut laite. Sittemmin zamboni on saanut pintaansa paikallisesti tutumman värityksen ja TPS:n logon.

Vahdon Laukolan koulun jää oli hiihtolomallakin huippukunnossa, kiitos Laitapuolenkulkijat-talkooryhmälle. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Nuorisopalveluvastaava Ruskolla työskentelevä Mickelsson on tyytyväinen lasten ja nuorten osallistumisaktiivisuuteen kunnan järjestämissä tapahtumissa.
– Vaikka jouduimme välillä pitämään taukoa nuorisotalotoiminnasta sekä rajoittamaan kävijämääriä, toiminta on saatu hyvin käynnistettyä uudelleen sekä pikkunuokkareilla että isojen nuokkareilla, hän sanoo.

Ruskolla on lisätty vuoden alussa etsivän nuorisotyön resursseja. Erityisnuorisotyövastaavana kunnassa toimivan Vainion työparina etsivässä nuorisotyössä on aloittanut nuoriso-ohjaaja Sanna Tahko. Palvelu on tarkoitettu 15–29 -vuotiaille ruskolaisille, joille järjestetään torstaisin etsivän nuorisotyön kahvila kello 14–16 Ruskotalolla.

Paimion parantolan talviloma huipentui laskiaisriehaan viime sunnuntaina.

Paimiolaiset Kalle, Jukka, Grace, Lucas, Venla ja Maija laskemassa mäkeä Preitilän päiväkodin edustalla Paimion parantolan talvilomatempauksessa laskiaissunnuntaina. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Ylhäisten tallin Kille-poni saapuu ilahduttamaan Paimion parantolassa laskiaissunnuntaitaan viettäneitä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Perinteisten opastuskierrosten lisäksi parantolan mäntymetsän suojissa oli laskiaissunnuntaina monenlaista talvista ohjelmaa. Paimiolainen Ylhäisten talli järjesti talutusratsastusta ja Parantolan metsät ry huolehti Parantolan polun laavun nuotiopaikasta sekä veti ulkokierroksen parantolan ympäristössä. Paimion parantolan kanttiinissa herkuteltiin lätyillä, kuumilla juomilla ja laskiaispullilla.

Parantolan entisen ylilääkärin talon eli nykyisen Preitilän päiväkodin edustalla pääsi laskemaan mäkeä, joka sopi niin pienten liukureille kuin isompien pulkillekin. Tapahtumaan osallistuneet paimiolaiset Maija, Kalle, Venla, Grace, Jukka ja Lucas nauttivat aurinkoisesta päivästä ensin laavulla, josta he siirtyivät pulkkamäkeen ja lättyjä maistelemaan.
– Hiihtolomaa meillä ei varsinaisesti ollut ja viikko meni muuten töitä tehdessä, mutta näin viikonloppuna onneksi ehti osallistua paikalliseen tapahtumaan. Kivaa, että tällainen tilaisuus järjestettiin parantolan ympäristössä, ja ilmakin suosi mainiosti viettämään päivää ulkona, Grace iloitsee.

Juho Kustin rannassa järjestettiin ensimmäinen talvirieha hiihtolomaviikon alkajaisiksi. Talvirieha II rannassa pidetään 12. maaliskuuta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turun Kakskerrassa otettiin varaslähtö talvilomatunnelmiin Juho Kustin talviriehassa 19. helmikuuta. Harjattulan kartanon ja Rantakahvila Juho Kustin järjestämässä tapahtumassa oli ohjelmassa muun muassa napakelkkailua, avantouintia, luistelua ja eFatbike-pyörien testausta Harjattulan rannassa.

Kakskerran sopimuspalokunta esitteli kalustoaan ja piti lapsille ja lapsenmielisille suunnattua toiminnallista rastia. Tapahtumassa oli myynnissä nuotiomakkaraa, kuumia juomia, laskiaispullia ja Rantakahvila Juho Kustin kuuluisia munkkeja.

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Juho Kustin talviriehassa oli noin 500 kävijää. Kysynnän ansiosta luvassa on toinenkin talvirieha vielä tälle talvelle. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

– Todella hyvät fiilikset jäi Talviriehasta, joka onnistui yli odotusten. Oma tuntuma on, että myös osallistujat tykkäsivät tapahtumasta. Arviomme mukaan päivän aikana vieraili Harjattulan rannassa 400–500 ihmistä. Tämä perustuu muun muassa munkkien ja laskiaispullien myyntimääriin, Harjattulan kartano Oy:n toimitusjohtaja Simo Heino sanoo.

Hirvensalossa asuvat Vivi Wihanto ja Kalle Mäkelä osallistuivat ensimmäistä kertaa järjestettyyn Juho Kustin talviriehaan lastensa Kukkan ja Merrin kanssa.

– Tämä toimi hauskana aloituksena lasten talvilomalle. Napakelkkaa piti päästä heti kokeilemaan ja maistamaan Rantakahvila Juho Kustin munkkeja. Kiva, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Yllätyimme positiivisesti, että näin mukava tilaisuus löytyi aivan kotimme läheltä, Vivi Wihanto toteaa.
– Erityisesti meidän nuorempaa lastamme kiinnosti kovasti Kakskerran VPK:n auto, sillä hän on kova Palomies Sami fani, Wihanto jatkaa.

Hirvensalossa asuvat Vivi Wihanto ja Kalle Mäkelä osallistuivat lastensa Kukkan ja Merrin kanssa
Juho Kustin talviriehaan Kakskerrassa 19. helmikuuta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Harjattulan kartanossa oltiin jo ennen tapahtumaa päätetty, että mikäli Talvirieha I onnistuu, Talvirieha II järjestetään myös vielä kevättalven aikana.

– Toinen Talvirieha järjestetään 12. maaliskuuta. Tarkoitus on lisätä vielä joitain uusia juttuja nykyisten lisäksi. Mukavaa oli huomata, että Kakskerran sopimuspalokunta lähti mukaan myös tulevaan Talviriehaan eli paloautot on varmistettu. Toki tapahtumalla on säävaraus ja pitää tarkasti seurata esimerkiksi jäätilannetta, Simo Heino Harjattulan kartanosta toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy