Vehmaan seurakunta perustaa nuorten vaikuttajaryhmän: ”Ryhmästä tehdään alusta alkaen nuorten näköinen”

Vaikuttajaryhmään ovat tervetulleita kaikki vehmaalaiset alle 29-vuotiaat nuoret. Kuvassa isoset Nea Kittilä (vas.), Minttu Laine ja Inka Lehtonen Nuorten iltamessun jälkeen sunnuntaina 13.2.

Vaikuttajaryhmän perustaminen on jokaisella seurakunnalla edessä, mutta Vehmaalla työt ryhmän eteen haluttiin jo aloittaa.

VEHMAA.

Vehmaan seurakunta on perustamassa uutta, alle 29-vuotiaiden nuorten omaa vaikuttajaryhmää, joka edustaa vehmaalaisia nuoria seurakunnan päätöksenteossa. Seurakunnan diakoni Tuija Suomisen mukaan tarkoituksena on edistää nuorten ja päättäjien välistä vuorovaikutusta ja tiedottaa nuoria seurakunnan päätöksenteosta.

– Ryhmästä tehdään alusta alkaen nuorten näköinen. Ei ole valmista sapluunaa, vaan lähdetään yhdessä tuumin tekemään. Ryhmä muovautuu nuorten näköiseksi, hän kertoo.

Vaikuttajaryhmän myötä nuoret pääsevät edustamaan itsensä lisäksi kaikkia vehmaalaisia nuoria ja heidän halujaan ja toiveitaan. Suomisen mukaan on tärkeää, että nuoret pääsevät vaikuttamaan.

– Vaikuttajaryhmän avulla vahvistetaan myös osallisuutta ja kuulluksi tulemista.

Vaikuttajaryhmän perustaminen ei ole Vehmaan seurakunnan oma idea, vaan sellainen on tulossa lopulta kaikkiin seurakuntiin. Kirkolliskokous päätti asiasta marraskuussa 2019, mutta päätös tulee voimaan vielä keskeneräisen, uuden kirkkolain myötä. Vehmaan seurakunta halusi kuitenkin pistää ryhmän jo pystyyn.

– Nuorten vaikuttajaryhmän perustaminen on ollut Lapsi- ja nuorisotyön työryhmässä vireillä jo viime vuonna, mutta korona sotki aikataulun. Siksi perustaminen päästiin aloittamaan vasta tänä vuonna, Suominen kertoo.

Ryhmään saavat lähteä mukaan alle 29-vuotiaat, konfirmoidut nuoret. Suomisen mukaan ihannetilanne olisi saada 6–10 jäsentä ryhmään mukaan.

– Vehmaa on kuitenkin pieni kunta, joten jos 3–4 nuorta lähtisi mukaan, niin voitaisiin jo puhua ryhmästä. Toivomme myös eri-ikäisiä nuoria mukaan, varsinkin yli 18-vuotiaita, joita on vaikeampi tavoittaa kuin rippikouluikäisiä ja isosina toimivia.

Ilmoittautuminen mukaan ryhmään päättyi 15. helmikuuta. Seuraavaksi vuorossa on järjestäytyminen. Nuorien on tärkeää sitoutua toimintaan mukaan vähintään vuodeksi, mutta mukana voisi olla myös useamman vuoden.

– Yhden vuoden jälkeen voisi olla vielä optio kahdelle tai kolmelle vuodelle. Joka vuosi voisi olla myös mahdollisuus ottaa uusia jäseniä mukaan, jotta saadaan toiminnalle jatkumoa.

Aiemmin seurakunta ei ole kiinnittänyt huomiota näin tavoitteellisesti nuorten äänen kuulumiseen, mutta tällä hetkellä nuoriin halutaan panostaa Suomisen mukaan.

– Lähtötilanne on eri, kun ryhmän myötä tarjotaan mahdollisuus vaikuttamiseen. On tärkeää, että seurakunta pystyisi palvelemaan niin, että nuoret kokisivat olevansa tervetulleita toimintaan.

Vehmaalla ollaan toisin sanoen uuden edessä, mutta Suomisen mukaan tavoitteena on vakiinnuttaa vaikuttajaryhmä osaksi seurakuntaa. Ilmapiiri uudelle ryhmälle on oikein otollinen.

– Tätä on odotettu innolla, että päästään käynnistämään ryhmä. Edessä on paljon pitkäjänteistä työtä, eikä tulosta saavuteta noin vain vaan pikkuhiljaa.

Liisa Kallio