Suurempaa ja tarkempaa katseluelämystä sekä muhkeampia ääniä

Muhkeaa ja tarkkaa äänentoistoa haluavat hankkivat itselleen soundbarin ja mahdollisesti siihen liitettäviä lisäkaiuttimia, kertoo Raision Gigantin myyjä Ville Myllylä.

VIIHDE

Viihde-elektroniikalla on yhä suurempi rooli kodin viihtyisyydessä. Televisiot, äänentoistolaitteet ja pelit ovat nykyään älykkäitä ja toiminnoiltaan ylivoimaisen monipuolisia vanhoihin laitteisiin verrattuna.

LED, OLED, QLED, Smart-TV…nykyaikaisten televisioiden markkinoinnissa käytetään monenlaisia kirjainyhdistelmiä ja määritelmiä. Ei huolta, vaikka olisit ostamassa uutta televisiota, etkä ymmärrä näitä määritelmiä. Nimittäin asiantunteva myyjä auttaa sinua löytämään juuri sinun käyttöösi sopivan laitteen.

Uusia televisioita ostavat ihmiset myös osaavat vaatia laitteiltaan paljon sellaista, mitä 10-20 vuotta sitten osattiin vain haaveilla.

– Yhä isompia ruutuja, markkinoiden parasta kuvanlaatua, muhkeitä ääniä ja valmiutta toistaa suoratoistopalveluita, luettelee Raision Gigantin televisiomyyjä Ville Myllylä asiakkaiden vaatimuksista heidän ostaessaan uutta televisiota.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten 55-tuumainen televisio oli iso. Nykyään asiakkaat hankkivat huomattavasti suurempia näyttöjä koteihinsa.

– 75-tuumaisia menee jo varsin paljon ja jotkut hankkivat jopa 85-tuumaisen. Joka vuosi näiden isoimpien näyttöjen menekki kaksinkertaistuu edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo Myllylä.

Vanhojen kuvaputkien kanssa piti huolehtia riittävästä katseluetäisyydestä – enää ei niinkään.

– Nykyaikaisen television katselu ei rasita silmiä samalla tavalla kuin vanhojen kuvaputkitelevisioiden katselu. Katseluetäisyys on enemmänkin makuasia. Minusta kolmen metrin katseluetäisyys on 65-tuumaiselle televisiolle oikein hyvä. Sopivan katseluetäisyyden pystyy määrittelemään niin, että kun pystyy hahmottamaan mitä koko ruudulla tapahtuu – eikä joudu siirtämään katsettaan ympäriinsä – etäisyys on riittävä.

Monet asiakkaat myös haluavat ison television seinälleen.

– Ison television asennus seinälle vaatii kaksi osaavaa tekijää. Moni asiakas tilaakin meiltä myös asennuksen, mikä onkin järkevää. Silloin voi luottaa siihen, että televisio myös pysyy tukevasti telineessään – ja teline seinässä.

Suoratoistopalvelujen toimivuus televisiossa on nykyään myös tärkeää. Uudet televisiot ovat lähes kaikki jo älytelevisioita, eli niissä on internet-toiminnot. Äly-tv liitetään kodin WiFi-verkkoon, jolloin suoratoistopalvelut avautuvat televisiossa käytettäväksi.

– Suoratoistopalvelut ovat asiakkaille entistä tärkeämmät. Moni asiakas varmistaakin, että televisiossa toimivat suomalaiset palvelut kuten Yle Areena, Ruutu ja Katsomo. Netflix on jo oikeastaan standardi, kertoo Myllylä.

Aiemmin kodin viihde-elektroniikkaan kuuluivat myös stereot ja kotiteatteri-laitteet. Ei enää.

– Langattomat Bluetooth-soundbarit ja niihin liitettävät kaiuttimet ovat korvanneet stereot lähes täysin ja kotiteatterit kokonaan, kertoo Myllylä.

Kun leveä ja matala soundbar sekä lisäkaiuttimet ovat suoraan yhteydessä televisioon, ne muodostavat yhdessä entistä muhkeammat äänet tuottavan kotiteatterin. Ja toimivat samalla kaukosäätimellä kuin televisiokin.

Tällaiset kaiuttimet ovat myös käteviä pelkän musiikin kuunteluun.

– Langattomia kaiuttimia voi sijoittaa ympäri asuntoa oman mielen mukaan. Musiikkihan jaetaan kaiuttimiin nykyisin enimmäkseen kännykästä. Näin musiikkia voi kuunnella vaikka asunnon jokaisessa huoneessa samalla äänenvoimakkuudella.

Pelikonsolipuolella ykkönen olisi Playstation 5 – jos niitä vain saataisiin Suomeen.

– Pelilaitteiden saatavuus on tällä hetkellä todella heikko. Kaukoidän tehtaat ovat olleet enemmän tai vähemmän stopissa – tai ainakin toimineet vajaateholla – koronan alusta alkaen, kertoo Myllylä.

Ongelma on pelilaitteiden komponenteissa, erityisesti näytönohjaimissa, joita ei valmisteta tällä hetkellä riittävästi vastaamaan kysyntään.

– Kun saimme verkkokauppaamme 500 Playstation 5 -laitetta myyntiin, ne myytiin kahdessa minuutissa. Kun puolestaan saamme johonkin myymälään pleikkavitosta, ihmiset jonottavat aamuyöstä lähtien myymälän ovella, kertoo Myllylä pelilaitteen suosiosta ja vaikeasta saatavuudesta.