Lassi Laine nousi aluevaltuustoon tarkastuslaskennan ansiosta

Vihreiden Lassi Laine nousi aluevaltuustoon vasta tarkastuslaskennan jälkeen.

ALUEVAALIT

Joskus vaalien tarkastuslaskenta muuttaa valtuuston kokoonpanoa. Näin kävi Varsinais-Suomessa aluevaaleissa, sillä tarkastuslaskennan jälkeen yksi vihreiden edustaja valtuustossa vaihtui.

Sunnuntai-illan tuloksen perusteeella Panda Eriksson (551 ääntä) oli menossa valtuustoon ja vain kaksi ääntä pienemmän potin saanut Lassi Laine oli jäämässä varasijalle. Tarkastuslaskenta käänsi vaakakupin toisinpäin, sillä Erikssonin äänimäärä ei tarkastuksessa muuttunut, mutta Laineen äänimäärä tarkentui 556:een – joten Laine nousi Erikssonin ohi valtuustoon.

– Sunnutai-illan tulos oli pettymys, kun olin jäämässä niin niukasti varasijalle. Varauduin toimimaan varasijalla, mutta samalla jatkoin jännittämistä, sillä tiesin, että tarkastuslaskenta voi muuttaa tuloksen – minun ja Panda Erikssonin ero oli niin pieni, kuvaili Lassi Laine tuntojaan.

Mies jännittikin keskiviikkoiltaan asti tulosten varmistumista.

– Syke oli korkealla sunnuntai-illasta keskiviikkoiltaan, naurahti Laine.

Jännitysnäytelmäksi mies kuvasi toki jo sunnuntai-illan ääntenlaskentaa.

– Seurasin tilannetta netistä, ja pompin vähän väliä valtuustopaikan ja varasijan välillä. Aina kun laskenta eteni, minun ja Erikssonin paikat vaihtuivat. Taisin kävellä pari tuntia keittiön ja olohuoneen väliä kännykkä kädessä, nauroi Laine.

Nyt kun valtuustopaikka on varmistunut, miehen mieli on jo suunnattu tulevaan valtuustotyöskentelyyn.

– Tarkastuslaskennan tuloksen varmistuttua itselleni tuli sellainen todellinen terästäytyminen. Nyt jännittäminen on ohi – aletaan työskentelemään ihmisten palveluiden eteen Varsinais-Suomessa.

Lassi Lainehan oli Turun kaupunginvaltuutettu vuosina 2017-2021, mutta ei asettunut ehdolle viime kesän kuntavaaleihin.

– Tavoitteenani olivat jo silloin aluevaalit. Sote-palveluiden kuntoon saaminen on minulle sydämen asia, kertoo Laine, joka on ammatiltaan sairaanhoitaja ja psykiatriaan erikoistuva lääkäri.

Oma tulos oli lopulta siis helpotus ja tavoiteltu valtuustopaikka tuli, mutta puolueen menestys ja äänestysprosentti eivät riemunkiljahduksia Laineessa herättäneet.

– Vihreiden tulos valtakunnallisestikin on pettymys, ja meillä on nyt peiliin katsomisen paikka. On mietittävä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin ja miten työskentelemme jatkossa paremmin, pohti Laine.

Äänestysprosentin jäämistä kovin alhaiseksi Laine osasi jopa odottaa.

– Kuntavaaleista oli liian vähän aikaa, joillakin ihmisillä oli vaaliähky. Lisäksi aluevaalien merkitys – asiat, joista aluevaltuustoissa tullaan päättämään – ei saavuttanut ihmisiä. Julkisuudessa nostettiin liikaa esiin sote-uudistuksen kritiikkiä hallintohimmeleineen ja byrokratioineen. Kyseessä ovat kuitenkin aikuisväestön tärkeimmät palvelut – niitä olisi pitänyt saada paremmin keskusteluihin.

Korona-ajan etäkampanjointi ei haitannut kuitenkaan Lainetta.

– Minulla on kotona kaksivuotias lapsi, joten some-kampanjointi sopi tällä kertaa minulle oikein hyvin. Sain viettää enemmän aikaa perheen parissa.