Suomen vanhin teatteritalo Åbo Svenska Teater esittäytyy virtuaalikierroksella

Åbo Svenska Teater on maamme vanhin teatteri. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

TEATTERI. Suomen vanhinta teatteritaloa juhlistetaan virtuaalikierroksella abosvenskateater.360tourilla. Kierros lanseerattiin perjantaina 21. tammikuuta, kun teatteritalo täytti 183 vuotta.

Esittelyn on toteuttanut paikallinen Media A1 Oy. Media A1 Oy:n taiteellisen johtajan Mika Kurkilahden mukaan tässä tuoreessa virtuaaliesittelyssä on monta ainutlaatuista osiota.
– Tässä on muutamiin näkymiin tehty videoupotukset. Videoupotuksissa teatterin omaan ensembleen kuuluvat kaksi näyttelijää Daniela Franzell ja Jerry Wahlforss ovat mukana ja heidän kanssaan saatiin upeaa materiaalia aikaiseksi. Esimerkiksi teatterin kummituksen, Vita Damenin, kohtaukset ovat jääneet itselle parhaiten mieleen. Samoin päästiin tekemään näkymä jossa katsoja ikään kuin on mukana keskellä näytelmän harjoituksia. Työ on ollut hauskaa, mielenkiintoista ja inspiroivaa, sanoo Kurkilahti.

Kaikki teatteritalon osastot ja tilat ovat mukana esittelyssä kolmella kielellä (suomi, ruotsi ja englanti) ja näkymiä on kaiken kaikkiaan kahdeksantoista. Katsoja voi ihastella teatterisalin kattomaalauksen yksityiskohtia, kurkistaa ompelimoon, maskeerausosastolle ja kulissiverstaaseen. Katsoja saa myös kyydin pyörivällä pyörönäyttämöllä ja voi itse nostaa Päänäyttämön uniikin, kauniin, maalatun esiripun.
– Suomessa ei kovin monella teatterilla vielä ole virtuaaliesittelyjä ja tämä on myös Åbo Svenska Teaterin omistajan, Stiftelsen för Åbo Akademin (Åbo Akademin Säätiö), ensimmäinen virtuaaliesittely mistään omistamastaan kiinteistöstä. Teatterin panostus tähän tuotteeseen on mitä suurimmassa määrin kulttuuriteko, sanoo teatterin tiedottaja Maria Olin.

Kevätkausi aloitetaan Åbo Svenska Teaterissa näyttävästi, kun rikosspektaakkeli Ken Ludvigin Baskerville – aito Sherlock Holmes arvoitus saa vihdoin ensi-iltansa 9. helmikuuta. Den unge Werthers lidanden -esityksen uusi ensi-ilta koittaa 2. maaliskuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy