Asuntomessuille tulossa 35 mielenkiintoista kohdetta

Naantalin Luonnonmaalla rakennetaan täyttä päätä ensi kesän messualuetta.

ASUNTOMESSUT

Naantalin asuntomessut järjestetään ensi kesänä, 15. heinäkuuta – 14. elokuuta, merellisissä tunnelmissa Luonnonmaan saarella.

Lounatuuleksi nimetyllä, noin 20 hehtaarin kokoisella alueella nähdään monimuotoista pientaloasumista: 20 omakotitaloa, viisi loma-asuntoa sekä pari- ja rivitaloja. Yhteensä näyttelykohteita tulee olemaan 35.

Alueelle nousee niin hirsitaloja kuin puu- ja CLT-talojakin sekä kivitaloja. Pintamaterialeista löytyy myös säänkestävä teräs eli corten. Mukana on toistakymmentä talotehdasta ja oman talon rakentamista harkitseville onkin tulossa erinomainen tilaisuus tutustua eri vaihtoehtoihin.

Lähellä ranta-aluetta sijaitsevat vapaa-ajan asunnot ovat piste i:n päälle. Vapaa-ajan asunnot ovat joko hirrestä tai CLT:stä rakennettuja. CLT tarkoittaa ristiinliimattua massiivipuuta eli monikerroslevyä, jota käytetään pääasiassa nimenomaan talonrakennuksessa.

Asuntomessualueen teemoina ovat muun muassa luonnon kunnioitus ja aurinkoenergia.

Luonnon kunnioitus on ollut mukana alueen suunnitteluvaiheesta lähtien. Lounatuulessa kadut kiemurtelevat kallioita väistellen ja alueen kunnallistekniikka on rakentunut luontoa varoen. Puita alueelta on kaadettu mahdollisimman vähän.

Saariston luonto saa jäädä näkyviin tulevien messutalojen pihoissa, sillä rakentajia on pyydetty huomioimaan alkuperäisiä maastonmuotoja ja säilyttämään kasvillisuutta mahdollisuuksien mukaan.

Messukesänä 2022 sanonta ”Naantalin aurinko” tulee saamaan aivan uuden merkityksen Lounatuuleen rakentuvan aurinkoenergiapuiston myötä. Alueen oma aurinkovoimala sekä älymuuntamo tuottavat sähköä messukoteihin. Optimaalisen paisteen aikana Asuntomessualueen aurinkopaneelien sähköntuotto voi olla kulutusta suurempaa.

Asuntomessuilla tullaankin näkemään monenlaisia älykkäitä energiainnovaatioita.

Venenäyttely täydentää Asuntomessujen tarjontaa, sillä Asuntomessut tulevat olemaan samalla myös venemessut.

Asuntomessualueen omassa satamassa voi tutustua messukäynnin yhteydessä lähes sataan eri kokoiseen veneeseen koko messujen ajan.

Asuntomessujen venenäyttelyalueella tullaan näkemään laaja valikoima veneitä pienistä kalastusveneistä isoihin matkaveneisiin. Venenäyttelyalue ulottuu rannalle, jonne on tulossa merihenkisiä näytteilleasettajia.

Venemessukokonaisuuden Asuntomessuille toteuttaa Active Expo Oy, joka järjestää muun muassa toukokuisin Naantalin Venemessut Naantalin vierasvenesatamassa. Active Expo Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Levannon mukaan Asuntomessujen satama-alue mahdollistaa laajan ja monipuolisen venenäyttelyn toteuttamisen.

– Messusatama on erittäin suojainen ja hyvä paikka venetarjontaan tutustumiselle. Satamasta on suora yhteys Pohjois-Airistolle, ja väylä on juuri kunnostettu eli koeajotkin ovat mahdollisia. Venealan yrittäjille Asuntomessut tarjoavat täysin uuden mahdollisuuden tavoittaa asiakkaita ja koska koronan vuoksi useita venealan tapahtumia on jouduttu perumaan, kiinnostus tätä näyttelyä kohtaan on ollut suurta jo nyt, Levanto toteaa.

Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman projektipäällikkö Timo Tirri on myös innoissaan venemessuista. Tirri uskoo, että venenäyttelystä tulee yksi lisäsyy lähteä messuille. Lisäksi venenäyttely sopii täydellisesti niin alueelle kuin tapahtuman teemoihinkin.

– Vene on luonnollinen liikkumaväline saaristossa niin vapaa-aikana kuin ammatillisestikin. Yksi tämän vuoden tapahtuman teemoista on koti saaressa kaupungin kyljessä. Koska alueella on oma satama-alue, voi Asuntomessualueelta kulkea jatkossa vaikkapa työmatkan Naantaliin tai Turkuun veneellä, Tirri kertoo.