Ruskon nuorisovaltuuston tavoitteena lisätä tietoisuutta valtuuston toiminnasta

Ruskon nuorisovaltuuston puheenjohtajan pestin lisäksi Ronja Laakso on Turun nuorisovaltuuston jäsen. Hän toimii myös taloudenhoitajana Suomen nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry:n Lounais-Suomen piirin piirihallituksessa.

Ruskon nuorisovaltuustossa on tällä hetkellä kuusi jäsentä, mutta tilaa olisi vielä muutamalle.

RUSKO.

Ruskon nuorisovaltuuston uusi kausi alkoi tammikuussa. Vaaleja ei ollut tarpeen järjestää, sillä mukaan haluavia nuoria oli yhteensä kuusi; toisin sanoen sen verran, että kaikki tulivat suoraan valituiksi. Vuosi sitten nuorisovaltuuston toimintaan mukaan lähteneelle puheenjohtaja Ronja Laaksolle oli itsestään selvää, että hän jatkaisi toiselle kaudelle.

Viime vuonna alustettiin paljon asioita, mutta työ on yhä kesken nuorisovaltuustossa. Haluamme saada sen toimivammaksi ja lisätä jäsenmäärää. Muuten valtuusto jää epäaktiiviseksi ja taantuu muutaman vuoden takaiseen aikaan, kun nuorisovaltuusto ei ollut kunnolla toiminnassa, hän sanoo.

Koska Ruskon nuorisovaltuusto on Laakson mukaan lähtenyt viime vuonna aikalailla nollasta liikkeelle, on sen aika kulunut suurimmaksi osaksi perusasioiden parissa tapahtumien järjestämisen sijaan. Kuitenkin myös onnistumisia on koettu.

– Meillä oli esimerkiksi aloite digipedagogiikan parantamisesta, jota saatiin eteenpäin syksyllä.

Tällä kaudella Ruskon nuorisovaltuuston keskeisin tavoite on hyvin selkeä: koska toiminta on saatu hyvin käyntiin, on seuraavaksi vuorossa lisätä kuntalaisten tietoisuutta itse valtuustosta. Esimerkiksi tälle kaudelle nuorisovaltuustoon mukaan halunneiden pieni määrä kertoo siitä, että tavoite on oikea.

– Olen aika varma siitä, että ruskolaiset nuoret eivät tiedä voivansa vaikuttaa asioihin nuorisovaltuuston kautta tai että se on olemassakaan. Epätietoisuus on iso syy, Laakso sanoo.

Tietoisuuden lisääminen alkaa sosiaalisen median kanavien lisäksi Maunun yläkoulusta. Laakson mukaan toisella asteella opiskelevat ruskolaiset nuoret jakautuvat laajalle alueelle, joten yläkoululaiset on helpompi tavoittaa.

– Sitten kun he menevät toiselle asteelle, heillä on jo tieto nuorisovaltuuston toiminnasta ja he voivat sitten lähteä mukaan.

Lisäksi nuorisovaltuusto haluaisi elvyttää tauolla olleen laskettelureissun, joka oli aiemmin perinne yläkoulussa mutta keskeytyi rahankeruuseen liittyvän lakimuutoksen takia.

Tietoisuuden ja tapahtumien lisäksi nuorisovaltuuston on tarkoitus juurruttaa asemansa tiukemmin kunnan toimielimiin. Ronja Laakson mukaan valtuustolla ei tällä hetkellä ole automaattista paikkaa lautakunnissa tai kunnanvaltuustossa, mutta aloite asiasta on käsittelyssä tällä hetkellä.

– Hyvinvointilautakunnan kokouksiin nuorisovaltuuston edustaja pääsee, mutta meillä pitäisi olla pääsy kaikkiin toimielimiin varsinkin, jos käsitellään jotakin nuoria koskevaa asiaa. Kutsuttaessa pääsy on hyvinvointilautakunnan lisäksi teknisessä ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnissa, mutta ei ole tainnut koskaan tulla kutsua kokoukseen.

Laakso toivookin, että Ruskon nuorisovaltuuston asema muuttuisi paremmaksi. Hän vertaa tilannetta esimerkiksi Maskun nuorisovaltuustoon, joka palkittiin juuri viime vuonna Nuorisovaltuustomyönteisen kunnan sertifikaatilla.

– Jossain määrin Ruskollakin nuoriso saa äänensä kuuluviin, mutta isompien asioiden suunnittelussa nuoria ei oteta tarpeeksi mukaan. Esimerkiksi nuorille rakennettiin kunnanvaltuuston aloitteesta betoninen oleskelupaikka, joka ei vastannut tarkoitusta. Tällaisissa asioissa nuorten äänen pitäisi kuulua paremmin.

Liisa Kallio