Raision arkeologinen näyttely vie aikamatkalle rautakauteen

Polttokalmisto viikinkiajalta -näyttely tuo Raision kaupungintalolle katsauksen kaupungissa sijaitsevien muinaisten asuinpaikkojen ja polttokenttäkalmistojen arkeologisiin löydöksiin. Esimerkiksi Siirin polttokenttäkalmisto on merkitty Vaskipoluksi nimetylle luontopolulle infotauluin. Seutusanomien kuva-arkisto.

Raision museo Harkon arkeologinen näyttely esittelee Siirin viikinkiaikaisesta polttokenttäkalmistoa uusimpien tutkimusten valossa.

RAISIO. Polttokalmisto viikinkiajalta -näyttely on esillä 14. elokuuta asti Raision kaupungintalolla.  Raision museo Harkon järjestämässä näyttelyssä kurkataan Siirin polttokenttäkalmistossa vuosikymmenten varrella suoritettujen arkeologisten kaivausten löydöksiin.

Siirin polttokenttäkalmisto, karhunkynsiä ja karhunhammasriipus. Kuva: Raision museo Harkko.

Raision Ihalassa alettiin noin 1200 vuotta sitten kallioiseen etelään viettävään rinteeseen haudata vainajia. Useat sukupolvet ripottelivat roviolta kerätyt vainajiensa jäänteet ja hauta-antimet rinteeseen tehtyyn maantasaiseen kivikkoon. Parin vuosisadan jälkeen hautapaikan käyttö päättyi ja vuosisatojen kuluessa se painui unholaan, kunnes Raisiota inventoiva arkeologi löysi sen vuonna 1977 ja se sai nimen Siiri 1.

Siirin arkeologiset kaivaukset alkoivat vuonna 1987 ja niitä jatkettiin vuoteen 1992 asti. Siirin kaivaukset olivat ensimmäinen kaivaushanke, joka toteutettiin Raision kaupungin ja Turun yliopiston arkeologian oppiaineen välisenä yhteistyönä. Viitenä kaivauskesänä tutkittiin iso osa polttokalmistosta. Kaivaukset päättyivät kesällä 1992 tehtyyn pieneen demonstraatiokaivaukseen, jolla haluttiin esitellä arkeologista tutkimusta Raision täyttäessä 700 vuotta.

Kaivaukset paljastivat mäenrinteestä viikinkiajalle (800–1025 jKr.) tyypillisen polttokenttäkalmiston. Arkeologien talteen ottamat löydöt ja tehdyt havainnot toivat esiin yhden talon historiaa usean sukupolven ajalta.

Raision rautakaudelle ajoittuviin muinaisjäännöksiin voi tutustua myös Raisionjokilaaksossa kiertelevällä Vaskipolulla. Raision museo Harkko on myös toteuttanut maksuttoman Vaskipolku-mobiilioppaan, joka löytyy osoitteesta https://tarinasoitin.fi/vaskipolku.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!