Korjausvelkalaskurista apua taloyhtiön asiakirjojen tulkintaan

DI Jaakko Järvistö, kiinteistönvälittäjä Erkki Murto-Koivisto ja tekniikan kandidaatti Tommi Aho suunnittelevat mainosta, jossa sarjakuvan avulla kansalaisille kerrotaan, mitä on korjausvelka. Kuva: Jussi Jyvälahti.

Kerrostaloyhtiöiden taloudenpitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Tekemättömistä remonteista koituvista kuluista koostuva korjausvelka tulee ottaa vakavasti, sanoo AsuntoSatama LKV:n toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä Erkki Murto-Koivisto.

ASUMINEN. Kerrostaloasunnon ostajille ja myyjille suunnattu uusi innovatiivinen työkalu avaa asuntokauppojen asiakirjoja helpommiksi ymmärtää. AsuntoSatama LKV:n SatamaPro -tuotekehitysyksikössä syntyneen Korjausvelkalaskuri Talotutkan ® takaa löytyy kiinteistönvälityksen ja talouden asiantuntijoita.

AsuntoSatama LKV:n toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä Erkki Murto-Koivisto kertoo palvelun olevan toistaiseksi veloituksetta asiakkaiden käytössä.
– Kun korjausvelkalaskurimme tunnettuus kasvaa ja järjestelmään on saatu tallennettua laajalti kerrostaloyhtiöiden tietoja, palvelusta tulee maksullinen, Murto-Koivisto lisää.

Miten Korjausvelkalaskuri Talotutka sitten käytännössä toimii?
– Raporttia varten meille tulee lähettää isännöitsijäntodistus, jonka perusteella diplomi-insinöörimme laskevat kerrostaloyhtiön korjausvelan asiakkaan puolesta. Lisätietoja kaivatessamme otamme yhteyttä suoraan isännöitsijään. Nelisivuinen ja selkeäkielinen raportti pistää taloyhtiöiden korjausvelan määrän ja sen vaikutukset asumiskustannuksiin lahjomattomasti yhdelle ja samalle viivalle, Murto-Koivisto toteaa.

Kiinteistönvälittäjänä 20 vuoden ajan työskennellyt Erkki Murto-Koivisto on huomannut, että taloyhtiöiden korjausvelkaa ja siihen liittyviä asumiskustannuksia ei ole aina niin hyvin tiedostettu kuin pitäisi.
– Useat ostajat ja myyjät, sekä jopa osa kiinteistönvälittäjistä, ovat aivan hukassa asian kanssa. Dokumenteista tärkein, isännöitsijäntodistus, on valitettavan usein myös vaikeaselkoisin. Laskurimme tarjoaman raportin on tarkoitus auttaa kokemattomintakin ostajaa ja myyjää asuntokaupan asiakirjojen lukemisessa, hän sanoo.

Salolaisen Marika Meren kynästä syntynyt ihastuttava piirroshahmo AsuntoSatama LKV:n toimistokoira Paavosta on valjastettu kampanjan keulahahmoksi. Mainoksissa Paavo nukkuu yönsä levollisesti, koska ennen tarjousta ja kauppoja tuli luettua huolellisesti Talotutka®:n raporttiin koirankopin korjausvelasta. Piirroskuva: Marika Meri.

Korjausvelkalaskuri Talotutka julkistettiin viime marraskuussa Turun Messukeskuksessa järjestetyillä Isännöintipäivillä. AsuntoSatama LKV:n investointia ovat olleet rahoittamassa EU:n aluekehitysrahasto ja ELY-keskus.
– Lahjomaton Talotutka® -raportti perustuu taloyhtiön isännöitsijäntodistukseen ja PTS-suunnitelmaan. Se on suuntaa antava ja selkokielinen isännöitsijäntodistus. Taloyhtiön tekniikan käyttöiän arviointi perustuu Kiinteistöliiton, Rakennusteollisuuden Keskusliiton ja muiden tunnustettujen auktoriteettien antamiin elinkaariodotuksiin. Se kertoo mitä remontteja eri-ikäisiin taloihin on tulossa tai – tämä on tärkeää – pitäisi olla tulossa, Murto-Koivisto muistuttaa.

Idean isänä Murto-Koivisto on varma, että korjausvelkalaskuri lyö itsensä läpi asuntomarkkinoilla jo tänä vuonna.
– Ensimmäiset rahoituslaitokset, välitysliikkeet ja taloyhtiöt testaavat jo palvelua. Palaute on ollut myönteistä, hän toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!