Ensiasuntoa ostaessa kohteeseen perehtyminen ja oman maksukyvyn tiedostaminen vievät pitkälle

Ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaminen kruunaa asuntokaupat.

Ensimmäistä omaa asuntoa etsivälle asuntomarkkinat voivat tuntua viidakolta, joka on täynnä vieraita termejä ja huomiota vaativia asioita. Tilanteessa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, sillä apuna ovat niin pankin asiantuntija kuin kiinteistönvälittäjä.

ASUNTOKAUPAT.

Ikioma koti. Siitä moni haaveilee, mutta matka säästämisen aloittamisesta ensimmäisen oman asunnon ostamiseen pitää sisällään monia eri vaiheita ja voi ottaa aikansa. Turun Nordean toimipaikan johtaja Taina Tallbacka-Kitolan mukaan ensimmäinen askel kohti ensiasuntoa lähtee keskustelusta rahoittajan eli pankin kanssa jo hankkeen alkuvaiheessa.

Me kannustetaan siihen, että keskustelu rahoituksen reunaehdoista käytäisiin varhaisessa vaiheessa, ettei käy niin, että tarjous unelmien kodista on tehty mutta rahoituspäätöstä ei ole, hän kertoo.

Tallbacka-Kitolan mukaan yksi tärkein pointti asunnon ostamisessa on otettavan lainan sovittaminen ostajan maksukykyyn: kestääkö asiakkaan talous esimerkiksi korkojen yllättävän nousun?

Lainan lisäksi on huomioitava asunnosta aiheutuvat kulut. Kustannuksia kannattaa peilata muuttuviin tilanteisiin, Tallbacka-Kitola sanoo.

Myönnetyn lainapäätöksen tultua on aika lähteä tutustumaan asuntomarkkinoihin. Kiinteistönvälittäjä-yrittäjä Mari Kangas Optimiasunnot LKV:sta kertoo, että alussa on hyvä haarukoida omat toiveet tulevasta kodista: millä alueella haluaa asua, minkä kokoisessa asunnossa ja mikä oma budjetti on? Hän kehottaa ehdottomasti myös käymään asuntonäytöissä.

– Monen kohteen henki ei välity pelkkien kuvien kautta, hän sanoo.

Kankaan mukaan asuntonäyttöjen yhteydessä on tärkeää tutustua eri dokumentteihin kuten esimerkiksi isännöintitodistukseen ja kunnossapitosuunnitelmaan. Katse kannattaa myös kääntää jo kohti tulevaisuutta.

Onko ensiasunto kuinka pitkään oma asunto ja pitääkö miettiä jälleenmyyntiä? Ei kannata elää pelkässä hetkessä vaan miettiä omia suunnitelmia pidemmälle, Kangas sanoo.

Oma unelmien koti ei välttämättä löydy heti. Kangas kehottaa käymään markkinoita läpi realistisella mielellä, jotta ymmärtää, mihin oma maksukyky riittää. Sitä nopeammin oma koti mahdollisesti myös löytyy.

Kun hyvä asunto sitten tulee kohdalle, niin kannattaa reagoida nopeasti eikä jäädä liikaa miettimään.

Ensimmäisen oman asunnon ostaminen on iso askel kenelle tahansa, mutta onnistuneet asuntokaupat ovat varmasti myös mieleenpainuva kokemus. Kiinteistönvälittäjä Mari Kangas kehottaa oman taustatyön lisäksi käyttämään myös välittäjän ammattitaitoa.

Painotan, että välittäjää kannattaa käyttää hyväksi ja esittää kaikki mielessä olevat kysymykset. Välittäjän tehtävä on katsoa, että homma hoituu, hän kertoo.

Nordean Turun toimipaikan johtaja Taina Tallbacka-Kitola muistuttaa myös jatkamaan säästämistä asuntokauppojen jälkeen.

Nuoret eivät aina ajattele, että pitää varautua pahimpaan, mutta säästämisen voi ajatella elementtinä, joka mahdollistaa uusia unelmia. Siksi on hyvin oleellista jatkaa säästämistä. Myös itsensä ja asunnon vakuuttaminen on tärkeää, että hankalassa tilanteessa ei tarvitse miettiä asumista uudelleen.

Liisa Kallio