Yrittäjien usko talouden kasvuun palasi

Hanna Munter kertoo, että maakuntaennuste on aiempina vuosina hyvin kuvannut sitä, mitä kyseisenä vuonna oikeasti yritysmaailmassa tapahtuu. Kuva: V-S Yrittäjät.

MAAKUNTAENNUSTE

Jo 29:nnen kerran tehty Varsinais-Suomen maakuntaennuste kertoo, että varsinaissuomalaiset yrittäjät uskovat talouden kasvuun vankasti. Epävarmuustekijänä toki on, että maakuntaennusteen kysely yrittäjile tehtiin ennen omikron-variantin leviämistä.

Maakuntaennusteen tulokset ovat kuitenkin aiempina vuosina kuvanneet hyvin vuoden toteutumaa, joten alkanut vuosi näyttää positiviisemmalta kuin edellinen.

– Odotettavissa on jopa tuhansia uusia työpaikkoja, ennustaa Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Yrittäjien odotukset henkilöstön määrän kasvusta ovat todella korkeat – viimeksi näin suuria kasvuodotuksia uusista työpaikoista on ollut maakuntaennusteissa vuosina 2007 ja 2008.

– Mikäli odotukset kasvusta toteutuvat, saatavuushaaste nousee voimakkaasti esille, sillä osaavaa työvoimaa tarvitaan, lisää Munter.

Henkilöstön määrän kasvuodotusten taustalla on luonnollisesti odotukset kasvavasta liikevaihdosta ja kannattavuudesta. Yrittäjien usko talouden kasvusta on todella korkealla, sillä kaikki mittarit investointiaikeita lukuunottamatta ovat korkeammalla kuin ennen koronaa – investointiaikeetkin samalla tasolla kuin vuonna 2020. Yrittäjien investointiaikeethan suorastaan romahtivat koronavuonna.

Ennusteen perusteella varsinaissuomalaiset yrittäjät luottavat siis vankasti, että vuosi 2022 on todellinen kasvun vuosi taloudessa.

– Historia on todistanut, että ennuste kertoo varsin luotettavasti, mitä kyselyä koskevana vuonna oikeasti tapahtuu. Henkilöstön määrä yleensä kasvaa jopa hieman enemmän kuin yrittäjät uskaltavat arvioida, muistuttaa Hanna Munter.

Alueittain ja erityisesti kunnittain talousodotuksissa on toki eroja. Kaikilla alueilla usko talouden kasvuun on vahva, mutta erityisen vahva se on Vakka-Suomessa.

– Oli ilahduttavaa, että saimme Vakka-Suomen yrittäjiltä aiempaa enemmän vastauksia, ja oli myös hienoa nähdä, että vakkasuomalaiset yrittäjät ovat kaikkein positiivisimpia arvioidessaan tämän vuoden liikevaihto-odotuksiaan, kertoi Hanna Munter.

Kunnista ja kaupungeista nousivat esiin erityisesti Naantali ja Lieto, joissa yksikään yrittäjä ei arvioi henkilöstön määränsä laskevan.

Raisiossa puolestaan odotusmittarit ovat muita kaupunkeja alhaisemmat. Raisiolaisten yrittäjien tulevaisuuden näkymiä varmasti laskee E18-kehätie -hanke, jonka uhkana on, että autoilijat ohittavat Raision keskustan ilman mahdollisuutta pysähtyä keskustan liikkeiden asiakkaiksi.