Vuoden turkulainen 2021 on Lukas Hradecký

 Runosmäen pallokenttä nimetään paikallisen esikuvan mukaan

Lukas Hradecký on kotoisin Turun Runosmäestä. Kuva: Tiina Pirilä.

Kotiin toukokuussa palaava Vuoden turkulainen 2021, Lukas Hradecký haaveilee omasta kesäpaikasta Turun seudulla sekä veneilystä seesteisessä saaristossa.   

TURKU. Vuoden turkulainen -kisan voittoon kiri Vuoden urheilijaksi 2020 ja Vuoden pelaajaksi 2021 valittu Lukas Hradecký. Suomen jalkapallomaajoukkueen luottomaalivahti keräsi noin kolmasosan kaikista kilpailussa annetuista 21 149 äänestä. Turun kaupungin järjestämä julkistustilaisuus pidettiin 27. tammikuuta täysin etäyhteyksin.
– Aivan mahtava juttu, etuoikeus ja ennen kaikkea kunnia saada tämä haluttu titteli! Runosmäki ja Turku tarjosivat turvallisen ympäristön kasvaa pikkupojasta mieheksi. Osa minua tulee aina pysymään Runosmäessä ja Turun esille tuominen tulee varmasti jatkumaan mihin tahansa tieni maailmalla viekään, Hradecký sanoo.

Tällä kerralla äänestäjien lukuisten kommenttien mukaan Hradecký ansaitsi voiton, sillä hän on positiivinen ja tunnettu turkulainen, joka tuo Turkua ja Runosmäkeä positiivisessa valossa esiin maailmalla.
– Positiivinen asenne, charmikkuus ja menestyminen Suomen maajoukkueessa johtivat ylivoimaiseen voittoon Vuoden turkulainen -kisassa. Lukas Hradecky nostaa aina vahvalla Turun murteellaan Turun ja erityisesti kotilähiönsä esiin. Hän on tehnyt Turkua ja Runosmäkeä tunnetuksi maailmalla – se on upeaa, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Runosmäkeen tulevaa tekonurmikenttää aletaan kutsua Lukas Hradecký -kentäksi.
Lukas Hradecký -kentän paikka Runosmäessä. Kuva: ©Blom ©Terratec.

Kenttä on keskellä Runosmäen lähiötä osoitteessa Iltasoitonpolku 5 ja nappulaliigan vilkkaassa käytössä. Kentälle asennetaan tekonurmi kevään kuluessa. Kentälle tulee Hradeckýn nimeä kantava laatta sekä muita nimeen liittyviä elementtejä, mahdollisesti hänen nimensä maalattuna kentän pintaan maalin eteen.
– Esikuvilla on valtava merkitys etenkin nuorille, mutta ihan kaikenikäisille. Lukas Hradecký on esikuva. Haluamme arvostaa hänen työtään ja asennettaan tälläkin tavalla, kertoo Turun pormestari Arve.

Hradecký jakaa kehuja kanssakilpailijoille ja vuolaita kiitoksia äänestäneille.
– Väärin ei kukaan olisi voinut tästä porukasta äänestää, joten olen äärimmäisen otettu, että ääniä kohdistui minuun, enkä ota tätä kevyesti. Kiitoksia ja terveisiä voisin jakaa loputtomasti! Kiitos kaikille pihapelikavereille, ystäville kentillä ja kenttien ulkopuolella, minua opettaneille opettajille, bussi numero 18:n kuskeille, ihan kenelle tahansa turkulaiselle! Te saitte tämän turkulaisen uskomaan unelmiinsa, ja olen äärettömän ylpeä saadessani aina palata Turkuun ja kutsua Turkua kodikseni, hän kiittelee.
– Palkinto tuli kyllä aivan puun takaa. Oma ääneni meni Pete Poskiparralle, joka on positiivisella esimerkillään luonut uutta poikkeuksellisten aikojen keskellä, hän lisää.

Kunhan Hradecký saapuu Turkuun ja Vuoden turkulainen 2021 -titteliä päästään kunnolla juhlistamaan, hänelle ojennetaan asianmukainen palkinto, eli noin viiden kilon painoinen pala Turun kauppatorin kivetystä nimilaatalla varustettuna.

Maajoukkueen luottomaalivahtina tunnettu Lukas Hradecký edustaa seuratasolla Bayer Leverkusenia.

Kun ottelut Saksan jalkapallon pääsarjassa, Bundesliigassa ovat tältä keväältä ohi, Hradecký suuntaa kotiin. Lomistaan pääosan hän viettää kotikaupungissaan Turussa.
– Turkuun paluu tapahtuu noin sadan päivän päästä, arvioni mukaan toukokuun loppupuolella. Kotiseudulla on pelkästään parhaita paikkoja, mutta ykkösiksi nousevat varmasti Aurajokiranta ja Kupittaanpuisto. Mieli kaipaa jo seesteiseen saaristoon veneilemään. Unelmissani siintää oma kesäpaikka Turun seudulla. Sellainen minulta vielä puuttuu, toteaa Hradecký.

Vuoden turkulaiseksi valitaan vuosittain henkilö, joka on nostanut Turkua positiivisessa valossa julki tai vaikuttanut työllään myönteisesti Turun tunnettavuuteen. Edelliseksi, eli vuoden 2020 voittajaksi, turkulaiset äänestivät muusikko Ressu Redfordin.

Äänestyksen järjestävät vuosittain Turun Sanomat, Radio Auran Aallot, Yle Turku ja Turun kaupunki. Ansioitunut turkulainen on valittu ja palkittu ensimmäisen kerran vuonna 1985.

Vuoden turkulainen 2021 -ehdokkaina olivat Lukas Hradeckyn lisäksi Metsämarja Aittokoski, Ann-Christin Antell, Khaled Azizi, Joalin Loukamaa, Pete Poskiparta, Alma Rajala ja Christina Salmivalli. Äänestys oli auki 3.–20.1.2022. 

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Lukas Hradecky pähkinänkuoressa

Turun Runosmäessä lapsuutensa viettänyt, Suomen jalkapallomaajoukkueen luottomaalivahti Lukas Hradecky teki Huuhkajien kanssa kesällä historiaa pelaamalla ensimmäistä kertaa EM-kisoissa. Hradecky oli tärkeässä roolissa myös syksyn MM-karsinnoissa. Viime aikoina hän on toiminut maajoukkueen kapteenina ja nykyisin hän pelaa Saksan Bundesliigaa Bayer Leverkusenin joukkueessa.

Hradeckyn menestyksestä kertoo myös se, että hänet valittiin viime tammikuussa Vuoden urheilijaksi ja loppuvuodesta Palloliitto palkitsi hänet vuoden pelaajana.

Turun Palloseuran kasvatti Lukas Hradecky on aloittanut jalkapalloilun Turun Nappulaliigassa. Hänen perheensä asuu edelleen Turussa ja Hradecky viettää kaupungissa lomansa.