Paimiolainen perheyritys FysioPeimari 20 vuotta

FysioPeimari Oy täyttää 20 vuotta. Paimiolaisessa perheyrityksessä työskentelevät toimitusjohtajana toimivan fysioterapeutti (YAMK) Sirpa Niemisen lisäksi Roosa Nieminen, Miikka Nieminen, Leena Nurmisto ja Piia Helmivirta. Kuva: mammaj Jaana Loikkanen.

Seutusanomien haastattelussa Paimioon vuonna 2002 perustetun fysikaalisen hoitolaitoksen, FysioPeimari Oy:n, yrittäjä Sirpa Nieminen.  

YRITYSUUTISET. Yrityksen alun perin toiminimellä vuoden 2002 lopulla perustanut paimiolainen fysioterapeutti (YAMK), lymfaterapeutti Sirpa Nieminen on pyörittänyt FysioPeimaria pian 20 vuoden ajan.

Niemisen mukaan vuosien aikana moni asia on muuttunut ja muuttuu edelleen.
– Esimerkiksi ensimmäisinä toimintavuosina kilpailutukset olivat paperilla tapahtuvia ja kaikki, jotka tarjouksen jättivät, sen myös saivat. Nyt kilpailutukset tehdään sähköisesti ja tuntuu, että samalla mallilla kilpailutetaan ”hiekkakuormia” ja terveydenhuollon palveluita. Kun 15 vuotta sitten kilpailutettiin fysioterapiapalveluita, lähtökohtana oli laatu 80 %, hinta 20 %. Nyt tuo kaava on muuttunut päinvastaiseksi, hän sanoo.

Yrittäjän toiveena on, että pientä paikallista osaajaa arvostettaisiin, eikä suunnattaisi omalta paikkakunnaltaan kohti suurten terveysjättien palveluita.

– Pienempiä fysioterapiayrityksiä on myös ostettu osaksi isompia ketjuja. Pelkona on, että isot syövät pienet ja hetken päästä FysioPeimarin kaltaiset yritykset joutuvat lopettamaan toimintansa. Tuleva sote-uudistus onkin merkittävässä roolissa, kun mietitään useiden pienten terveyspalvelualan yritysten tulevaisuutta, muistuttaa Nieminen.

Aloituksesta parin vuoden päästä Nieminen sai palkattua ensimmäisen osa-aikaisen työntekijän vierelleen FysioPeimarille myönnetyn hoitolaitosluvan myötä. Sen jälkeen vuokratiloista päästiin muuttamaan omiin toimitiloihin.

– Yritystoiminta laajeni vuosina 2005–2008 ja lisäkseni yrityksessä työskenteli 1–2 fysioterapeuttia, hän lisää.

Osakeyhtiö FysioPeimarista tuli vuonna 2008.

Tästä kahden vuoden päästä yrityksessä aloitti työnsä myös ammatinharjoittajana toinen fysioterapeuttiyrittäjä. 2010-luvulla FysioPeimarin toimitilojen neliömäärä kaksinkertaistui ja yritykseen palkattiin kokoaikainen fysioterapeutti ja urheiluhieroja.

– FysioPeimarin henkilökunnalla on pitkä työkokemus ja osaamista muun muassa vaikeavammaisten henkilöiden kuntoutuksesta. Kuntoutamme erityisesti neurologisia sairauksia sairastavia henkilöitä. Myös henkilöt, joilla on tuki- ja liikuntaelimistön kipuja ja toimintahäiriöitä saavat meiltä apua. Erityisosaamista on myös fysioterapeutin suoravastaanottotoiminnasta, urheilijoiden lihashuollosta sekä urheiluvammoista, lasten ja nuorten fysioterapiasta, kertoo Sirpa Nieminen.
– Erilaiset fasciakäsittelyt ovat myös osa erityisosaamistamme. Pyrimme toteuttamaan kaikkea terapiaa kokonaisvaltaisesti, asiakaslähtöisesti ja ajanmukaisia terapiamenetelmiä sekä -välineitä käyttäen, jatkaa Nieminen.

Vuoden 2020 alussa täynnä olleet ajanvarauskalenterit tyhjenivät 2,5 kuukauden kuluessa pandemian takia. FysioPeimari Oy joutui lomauttamaan henkilökunnan ja yrittäjä teki kaiken mahdollisen työn, mitä tarjolla oli.
– Koko loppuvuosi oli selviytymistaistelua ja jännitettiin uskaltavatko asiakkaat palata lähipalveluiden pariin, toteaa Nieminen.

Tulevaan yrityksessä suhtaudutaan toiveikkaasti.

Täytyy uskoa parempaan huomiseen tilanteessa, jossa on työskennelty kasvomaskit päässä puolentoista vuoden ajan.
– Olemme pyrkineet toimimaan mahdollisimman koronaturvallisesti ja asiakkaat myös ovat noudattaneet annettuja ohjeita kiitettävästi. Osa toiminnasta toteutetaan tarvittaessa etäterapiana, mutta palveluitamme on mahdoton korvata kokonaan tietokoneyhteyksillä. Korona jää varmasti keskuuteemme pitkäksi aikaa, mutta sen kanssa opitaan toivottavasti tulemaan toimeen ilman, että yritykset menettävät toimintamahdollisuutensa, Sirpa Nieminen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy