Valitse Uusikaupunki 2022 -esite jaossa

Valitse Uusikaupunki 2022 -esitteen etukansi. Kuva: Visit Uusikaupunki.

UUSIKAUPUNKI. Visit Uusikaupunki -matkailutoimiston vuosittain valmistama Valitse Uusikaupunki 2022 -esite on valmistunut.
– Esitteen tietojen keruu aloitettiin normaaliin tapaan syksyllä ja tähtäimessä oli valmistuminen tammikuun Helsingin Matkamessuille. Koronarajoitukset peruuttivat messut, mutta esite saatiin valmistumaan kutakuinkin ajallaan, kertoo oppaan suunnittelu- ja toimitusvastaava Irmeli Laiho-Andersson matkailutoimistosta.

Suositusta lukupaketista ja palvelujen hakemistosta löytyy monenlaista tietoa kaupungin nähtävyyksistä, tapahtumista, meri- ja luontokohteista, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksista, ruokapaikoista, majoituksista, ostosmahdollisuuksista sekä monenlaisista muista tärkeistä palveluista. Esitteen tietoja hyödyntävät niin matkailijat, mökkiläiset, kaupunkilaiset kuin asiakaspalvelussa työskentelevä henkilöstökin.

Esitettä tullaan jakamaan Uudessakaupungissa kaikkiin matkailijoille suunnattuihin palvelupisteisiin ja liikkeisiin. Ulkopaikkakuntalaisille mökkiläisille se postitetaan kevättervehdyksenä. Esitettä on jaossa myös useiden muiden paikkakuntien matkailutoimistoissa ja neuvontapisteissä.

Suomenkielisen esitteen painosmäärä on 15 000 kappaletta ja kevään aikana valmistuu myös englanninkielinen versio. Opas on luettavissa myös Visit Uusikaupunki -verkkosivuilla. Verkossa oppaan tietoja hyödynnetään suomeksi ja englanniksi. Typistetyt kuvaukset palveluista löytyvät verkosta myös ruotsin- ja saksankielisinä.

Laiho-Anderssonin mukaan esite on vuosien varrella osoittautunut tehokkaaksi ja suosituksi lukupaketiksi sekä palvelujen hakemistoksi. Esitteen tietoja hyödyntävät niin matkailijat, mökkiläiset, kaupunkilaiset kuin asiakaspalvelussa työskentelevä henkilöstökin.

Oppaassa on esitelty muun muassa Ukipolis Oy:n hallinnoimassa hankkeessa valmistunut UkiAR eli lisätyn todellisuuden mobiilisovellus. Sovellus on vapaasti ladattavissa GooglePlay ja App Store sovelluskaupoissa. Vuonna 2020 lanseeratun sovelluksen sisältöä on laajennettu viime aikoina muun muassa Uudenkaupungin rauha 300 –juhlavuoden myötä.

Sovelluksessa oppaana kulkee piikatyttö 1800-luvulta, joka ilmestyy mobiililaitteen näytölle ja samalla katukuvaan virtuaalisesti. Hän on jotenkin jäänyt aikaan kiinni ja kertoo havaintojaan reilun 150 vuoden ajalta ja muistelee vähän vielä menneitäkin. Tukenaan tarinoille hän esittelee vanhoja valokuvia Uudenkaupungin museon kokoelmista.

Sovelluksen sisältöjä ovat luoneet yhteistyössä uusikaupunkilaiset yritykset, Uudenkaupungin museo, matkailu- ja kulttuuritoimi sekä matkailuoppaita. Historia-asiantuntijana on toiminut Lauri Viinikkala, jonka juuret ovat Uudessakaupungissa. Äänensä virtuaaliselle opashahmolle on antanut Irmeli Laiho-Andersson, joka normaalisti opastaa fyysisesti matkailutoimistossa.

Katariina Mäkinen-Önsoy