Uudenkaupungin autotehtaalla alkaa aurinkoenergiaa hyödyntävien autojen valmistus

Integroiduista aurinkokennoista energiaa autoiluun

Vasemmalta oikealle: projektipäällikkö Ville Rantala (Valmet Automotive), operatiivinen johtaja Hans Heijmans (Lightyear), hankintatoimen johtaja Gerard Berkelmans (Lightyear), myyntijohtaja Matti Räsänen (Valmet Automotive) ja varapääjohtaja Wim van Stratum (Lightyear). Kuva: Valmet Automotive.

YRITYSUUTISET. Valmet Automotive aloittaa Lightyear One -mallin sähköautojen valmistuksen tänä vuonna Uudenkaupungin tehtaallaan. Sähköauton valmistusta varten on rakennettu kokonaan uusi tuotantolinja. Tällä hetkellä autotehtaalta valmistuu Mercedes-Benzin polttomoottori- ja lataushybridimallisia autoja.

Lightyear One tarjoaa tehokkaita ratkaisuja sähköautoilun keskeisiin haasteisiin – akun lataustarpeeseen ja ajomatkaan. Osoituksena teknologiaosaamisestaan Lightyear saavutti äskettäin prototyyppimallillaan 710 km ajomatkan yhdellä latauksella. Hollantilainen Lightyear on perustettu vuonna 2016 ja työllistää yli 200 henkilöä.

– Julkistimme Lightyear One -mallin prototyypin kaksi vuotta sitten, ja nyt olemme löytäneet erinomaisen valmistuskumppanin ainutlaatuiselle autollemme. Valmet Automotivella on vahvoja näyttöjä osaamisestaan, se on valmistanut sähköautojen jo yli vuosikymmenen ajan, ja lisäksi yrityksemme jakavat samat arvot ja samanlaisen toimintakulttuurin, kertoo Lightyearin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Lex Hoefsloot.

Lightyear pyrkii ratkaisemaan sähköautoilun kaksi suurinta haastetta – akunlatauksen ja sillä saatavan ajomatkan – energiatehokkaalla muotoilulla ja integroiduilla aurinkokennoilla.

Yhteistyö Lightyearin kanssa vastaa erinomaisesti Valmet Automotiven uusille valmistussopimuksille asettamia tavoitteita, sillä yrityksen strategia keskittyy sähköiseen liikenteeseen ja painottaa kestävää kehitystä. Uuden sopimuksen myötä Valmet Automotiven sähköautoihin liittyvä valmistusosaaminen ja tietotaito nousevat toimialan huipulle.

– Valmet Automotive on erinomainen kumppani prosesseihin, joilla uudistetaan liikenteeseen ja ajoneuvoihin liittyviä ratkaisuja. Me keskitymme sähköiseen liikenteeseen ja akkujärjestelmiin, ja samalla meillä on erittäin vahvaa osaamista autonvalmistajana. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Lightyear on valinnut meidät autonsa valmistuskumppaniksi, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Uudessakaupungissa sijaitsee Valmet Automotiven toinen suursarjatuotannon mahdollistava akkutehdas, jolla valmistaudutaan sähköajoneuvojen tuotantoon.

Seutusanomat Vakka