Runo-Kaarina -festivaalin ohjelmaan sisältyy monipuolisia tapahtumia

Vuoden 2021 Runo-Kaarina-voittaja Sari Ouni-Gröndahl esikoisteoksellaan Keinussa naukuvat kesän linnut. Kuva: Ragip Önsoy.

Festivaali starttaa myös käyntiin Runo-Kaarina -kilpailun.

KAARINA.

Neljättä kertaa järjestettävä Runo-Kaarina -festivaali järjestetään jälleen 9. helmikuuta alkaen. Festivaalin ohjelma pitää sisällään muun muassa open mic -iltoja, tarinankerrontatyöpajan ja lausuntakerhon, joihin on kaikkiin vapaa pääsy.

Tämän vuoden teemana on kohtaaminen. Festivaali heittäytyy runojen vietäväksi ja lähestyy runoa niin ilon kuin vakavuuden kautta sanoin, sävelin ja liikkein. Festivaali järjestetään pääosin Kaarina-talossa. Tapahtumissa kohdataan turvallisesti AVI:n silloisia määräyksiä ja yleisiä hygieniavaatimuksia noudattaen, kulttuurituottaja Lempi Sauren kertoo.

Runo-Kaarina -festivaali käynnistyy keskiviikkona 9. helmikuuta Turku Öpen Mic goes Runo-Kaarina -tapahtumalla Bar Ö:ssä Linnankadulla Turussa. Tilaisuuden alussa esiintyy Runo-Kaarina -kilpailun vuonna 2020 voittanut Hanna Syrjämäki.

Torstaina 10. helmikuuta mikrofoni on jälleen vapaa Kaarina-talon Kaarina-salissa, mutta ennen ennakkoon valittuja runoesityksiä kuullaan kahden sukupolven välinen runobattle. Kinnunen vs Kinnunen -tapahtumassa vuonna 1962 syntynyt, pitkän linjan lavarunoilija Tapani Kinnunen kohtaa vuonna 1997 syntyneen tyttärensä Venla Kinnusen, joka on uuden polven lavarunoilija ja teatterintekijä.

Runo säveliksi -tapahtuma valtaa Kaarina-talon aulan perjantaina 11. helmikuuta kello 17, kun Kaarina-Teatterin Runo-sävel -ryhmä esittää runoihin liittyvää musiikkia. Festivaalin ohjelma jatkuu Kaarina-salin puolella kello 18 Turun lausuntakerhon Kaivo-nimisellä koosteella Yrjö Jylhän Kiirastuli-runokokoelmasta.

Festivaalin viimeisenä päivänä lauantaina 12. helmikuuta ohjelmassa on kolme eri tilaisuutta. Päivä starttaa kello 11 tarinankerrontatyöpajalla Piikkiönlahdella, jossa sukelletaan puhetaiteen, mielikuvallisen työskentelyn ja ilmaisun pariin. Aiempaa kokemusta tarinankerronnasta ei tarvita, vaan aihetta lähestytään muun muassa matalan kynnyksen improvisaatiolla.

Ohjelma jatkuu kello 14 Kaarina-talon aulassa, kun vuorossa on keskustelua käännösrunoudesta. Paikalla on käännösrunouden ammattilaisia keskustelemassa muun muassa aiheen haasteista. Festivaali huipentuu Kaarina-salissa kello 18, kun Henrik Järvi tulkitsee Palmgrenin 24 preludia sekä Chopinin 12 etydiä Kaarina-talon uudella flyygelillä. Lisäksi konsertissa nähdään Sonjaston audiovisuaalinen runoteos.

– Se tuo viime vuosien Runo-Kaarina -kilpailun voittaneita runoteoksia uuteen valoon. Uskon, että illan konsertista tulee vaikuttava kokonaisuus! Sauren sanoo.

Festivaali laukaisee samalla käyntiin vuoden 2022 Runo-Kaarina -kilpailun, joka on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Vuonna 2021 kilpailun voitti Sari Ouni-Gröndahl. Kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille, joiden aihe on vapaa. Ensimmäisen kerran Runo-Kaarina -kilpailu järjestettiin vuonna 1994, jonka jälkeen se on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä runokilpailuna Suomessa.

Kokoelmat pitää lähettää Kaarinan kaupungille 27. huhtikuuta mennessä. Voittaja julkistetaan Turun Kirjamessuilla ensi syksynä.

7.2.2022 korjattu Venla Kinnusen nimi oikeaan muotoon.

Liisa Kallio