RNK:sta historiikin kirjoittanut Altti Koivisto on paikallisurheilun puolestapuhuja

Huomionosoitus raisiolaiselle jääurheilun kasvattiseuralle

Paikallisten urheiluseurojen historiikkien kirjoittamisesta on tullut Altti Koivistolle elämäntapa. RNK:n historiikki on myynnissä RNK:n hallin kahviossa ja Raision kirjastotalon palvelupisteellä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Raisiossa vaikuttava kotiseutukirjailija Altti Koivisto kirjoitti historiikin Raision Nuorisokiekosta siitä huolimatta, että seura ei täytä nyt tasavuosia. RNK:n toimintaa monipuolisesti käsittelevä teos on kuitenkin hieno hatunnosto 40-vuotista taivaltaan Raisiossa juhlivaa ringetteä kohtaan.

KIRJALLISUUS. Paikallisurheilu on ollut raisiolaisen Altti Koiviston sydäntä lähellä aina. Paikallisia koskettavan historian tallentaja on kirjoittanut vuodesta 1999 alkaen kotiseutukirjoja, joista kuusi on alueella toimivien urheiluseurojen toiminnasta kertovia.
– Muutakin on tullut kirjoitettua, mutta urheiluseurahistoriikkien pariin palaan aina uudelleen ja uudelleen. Siitä on tullut eräänlainen elämäntapa, minulle on luonnollista, että on jokin kirjoitushanke meneillään, Koivisto sanoo.

Koiviston toimittamien Maskun Katajan, Raision Jumppareiden, Raision Kuulan, Raision Loimun ja Raision Nappulaliigan historiikkien sarjaan on nyt tuoreimpana liittynyt Raision Nuorisokiekosta (RNK) kertova julkaisu. Hänen kirjoittamansa Kaukalosta ja kaukalon laidalta: Raision Nuorisokiekon sinikeltaista historiaa näki päivänvalon lokakuussa noin kolmevuotisen prosessin jälkeen.
– Seuralla ei ole täyttymässä tasakymmenet lähiaikoina, mutta ei historiikin kirjoittamiseen aina tasavuosia tarvitakaan. Kirjan tarkoituksena on ennen kaikkea kunnioittaa seuran toimihenkilöitä ja vapaaehtoisia sekä ringeten ja jääkiekon että taitoluistelun puolella, toteaa Koivisto.

RNK ringette vietti viime vuonna 40-vuotisjuhliaan.

Sikäli teos on siis hyvinkin ajankohtainen.
– Ringettehän on laji, josta RNK valtakunnallisesti tunnetaan, Koivisto jatkaa.

Kaukalosta ja kaukalon laidalta: Raision Nuorisokiekon sinikeltaista historiaa -teos julkaistiin loppuvuodesta 2021. Jääkiekon osalta kirja keskittyy pääosin miesten edustusjoukkueeseen ja ringeten puolella lajin 40-vuotiseen taipaleeseen Raisiossa. Taitto ja ulkoasu: Anne Nokua.

Vuoden 1973 syksystä alkaen Raision Loimua seuranneelle Altti Koivistolle lentopallosta muodostui tärkeä laji jo lukioikäisenä.
– Menin katsomaan tuolloin kakkossarjaa pelanneen paikallisjoukkueen peliä. Kyseinen jännittävä ottelu vakuutti siinä määrin, että oli pakko mennä katsomaan myös seuraava kotiottelu. Se on ollut hienoa, että omien kotijoukkueiden edesottamuksia on ollut mahdollista seurata täällä Raisiossa paikan päällä, hän kertoo.

Sittemmin hänestä on tullut myös ringeten kannattaja, juuri RNK:n ansiosta.
– Täytyy sanoa, että Raision Nuorisokiekon myötä minusta kehkeytyi ringettefani. Ringette on upea laji, joka ansaitsisi nykyistä isompia katsojamääriä! hän lisää.

Teoksessa käydään muun muassa läpi ringeten hieno kehityskaari vuodesta 1981, eli siitä kun laji tuli Raisioon, alkaen aina tähän päivään asti.
– Käsittelyssä ovat 90-luvun saavutukset, joita raisiolaisilla oli jo silloin paljon. Se kirkkain mitali, mitä oli odotettu pitkään, kuitenkin toteutui ensimmäisen kerran vasta 2011. Toinen SM-kulta on vuodelta 2017, Koivisto sanoo.

RNK:ta käsittelevän kirjan tekoprosessi sai alkunsa keskustelusta Johanna Majurin kanssa.

Majuri aloitti SM-sarjauransa raisiolaisessa ringettejoukkueessa 90-luvun alkupuolella.
– Tapasin Johanna Majurin vuonna 2018 Raision kirjastolla, ja kuinka ollakaan keskustelumme ajautui ringetteen. Häntä saa siis kiittää kirjoitushankkeen varsinaisesta alullepanosta. Ajatus aiheesta kirjoittamisesta kun oli kytenyt mielessäni pitkään, keväästä 2011, jolloin olin katsomassa RNK:n ringettejoukkueen neljättä ja ratkaisevaa loppuottelua Kerttulassa, Altti Koivisto muistelee.

Historiikissa lähdetään liikkeelle RNK:n perustamisvuodesta 1977. Viimeisimpinä lukuina kirjassa voidaan lukea viime vuoden asioista. Vuosi 2021 oli myös paikalliselle jääkiekon ja ringeten kasvattajaseuralle poikkeuksellinen, niin kuin arvata saattaa.

Koivistoa jäivätkin mietityttämään kirjaan viimeiseksi kirjoittamansa rivit, joissa hän toteaa pandemiatilanteen kehittyneen parempaan suuntaan – niinhän se kesän kynnyksellä vielä olikin.
– On uskottava parempaan huomispäivään. Näin ajatellaan myös RNK:ssa, jonka johtokunta teki huhtikuussa päätöksen kahden lajivalmentajan palkkaamisesta. Ringeten lajivalmentajaksi valittiin Petra Ojaranta ja jääkiekon Pasi Palonen, kertoo Koivisto.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Tiesitkö?

Raision Nuorisokiekko ry on vuonna 1977 perustettu jääkiekkoilun ja ringeten kasvattaja- ja tähtiseura.

Ensimmäisen kerran kaudella 2002–2003 ja toisen kerran vuosina 2012–2019 RNK:n ohjelmaan kuuluneella taitoluistelulla ei sen sijaan ole ollut kaudella 2021–2022 aktiivista toimintaa.