Sirkusharrastus kehittää varhaista vuorovaikutusta leikkien ja temppuillen

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto 40 vuotta

Pikku Sirkuksen ryhmä voidaan valita lapsen ikä ja taitotaso huomioiden. Kuva: Ville-Matias Roisko.

Vauvojen ja taaperoiden harrastusryhmät ovat todellista kulttuurihyvinvointia, ilon ja elämyksien kautta tapahtuvaa yhteistä tekemistä. Kannustusta ja hyvää mieltä toiminnassa saavat aivan kaikki, ikään tai taitotasoon katsomatta.   

HARRASTUKSET. Pikku Sirkus tarjoaa vauvoille ja taaperoille tapoja oppia uusia taitoja leikin ja temppujen keinoin. Jokaisen lapsen ikätaso sekä vieläkin tärkeämpänä oma persoona otetaan huomioon harrastuksessa, jonka tarkoituksena on tukea lapsen ja aikuisen välistä varhaista vuorovaikutusta.

Minna Heiniö on ohjannut pienille lapsille suunnattuja tunteja Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa useampia vuosia. Hän on nähnyt, kuinka harrastus vaikuttaa sekä lapsiin että aikuisiin myönteisesti.
– Hyötyjä on monia ja niistä tärkeimpänä korostuu yhdessä tekeminen. Siinä samalla lapset kun tapaavat ikäisiään, aikuiset saavat toisistaan juttuseuraa ja vertaistukeakin. Monesti varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulleet kaipaavat uusia tapoja viettää aikaa vauvansa kanssa, Heiniö kertoo.
– Yhteisestä harrastuksesta voi aikuinen saada itsevarmuutta uuteen elämäntilanteeseen, ja toisaalta pieni lapsi vahvistaa tietoutta itsestään ja taidoistaan. Näitä taitoja sitten ihastellaan yhdessä toisiamme kannustaen, Heiniö jatkaa.

Vauvojen ja taaperoiden sirkusryhmät ovat olleet osa Seikkailupuiston laajaa harrastusohjelmaa yli kymmenen vuoden ajan.
Sirkusvälineet ovat osa Pikku Sirkuksen tunteja. Kuva: Ville-Matias Roisko.

– Sirkusharrastuksen kehitys on ollut vahvasti sidoksissa nykysirkuksen muuhun kehitykseen Suomessa. Matalalla kynnyksellä toteutettavassa harrastuksessa on aina vahvasti läsnä sosiaalinen puoli, jonka merkitys on valtava kun puhutaan lapsiperheiden yhteisestä ajasta ja lapsen ja aikuisen vuorovaikutuksesta varhaisessa vaiheessa, Heiniö toteaa.

Heiniön työparina toiminut Jenni Asunen jatkaa ryhmien vetäjänä tänäkin vuonna toisen vauvasirkukseen erikoistuneella koulutuksella ohjaajan ammattiosaamistaan täydentäneen Mari Thurénin kanssa.
– Tunnit olemme aloittaneet aina samalla tavalla, alkupiirissä yhteisellä loruttelulla, jossa tuetaan lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta.  Olemme pitäneet aloituksen joka kerta samana, jotta rutiinien kautta lapsi oppii ja muistaa, missä ollaan ja mitä on taas luvassa, kertoo Asunen.
– Kävelemään oppineiden kanssa saatetaan jo harjoitella lämmittelyleikkejä.  Lämmittelystä olemme siirtyneet akrobatiaharjoituksiin, joiden jälkeen olemme ottaneet sirkusvälineen, johon olemme tutustuneet lähemmin. Palloja ja huiveja käytetään melkein aina, sillä ne ovat lasten mieleen. Myös leikkivarjo on välillä käytössä sekä tasapainopallo tai jumppapallo, jatkaa Asunen.

Lisäksi Asunen on pitänyt isommille lapsille suunnattuja sirkusleirejä esimerkiksi Mynämäessä. Seuraavan leirin ajankohtaa on alustavasti suunniteltu hiihtolomaviikolle.

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Marika Leinonen-Vainio pitää erityisen tärkeänä, että harrastusryhmiä vetävät alansa ammattilaiset, koulutetut ohjaajat.

– Laadukkaasti ja ammattimaisesti tuotetut kulttuuripalvelut tukevat lapsen persoonallista kasvua, osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia. Ryhmien vetäjien tulee aina olla suuntautuneita lasten kanssa työskentelyyn, jolloin heillä on valmiudet toteuttaa toimintaa lapsilähtöisesti. Lastenkulttuuritoiminnan keskiössä on aina lapsi ja hänen maailmansa, Leinonen-Vainio kertoo.
– Harrastustoiminnassa tuetaan pienen lapsen ja läheisen aikuisen vuorovaikutusta. Vauvat ja taaperot kaipaavat nähdyksi ja kuulluksi tulemista, koska lapset vaistoavat jo hyvin varhaisessa vaiheessa aidon läsnäolon, lisää Leinonen-Vainio.

Ilmoittautuminen Pikku Sirkuksen kevätkauden ensimmäisiin ryhmiin alkaa tammikuussa.
Pikku Sirkuksen Vauvasirkus on suunnattu 4–12 kuukauden ikäisille sekä Taaperosirkus-ryhmät 12–24 ja 24–36 kuukauden ikäisille. Kuva: Denisse Islas.

Ryhmiä on pitänyt poikkeusaikoina rajoittaa niin, että jokaista lasta kohden toimintaan on voinut osallistua vain yksi aikuinen. Tästä toimintamallista pidetään näillä näkymin kiinni myös keväällä.

Marika Leinonen-Vainio, Jenni Asunen ja Minna Heiniö sanovat, että ryhmissä on näkynyt hyvin monenlaisia lapsi+aikuinen-kombinaatioita.
– On ollut ihana seurata, kuinka lasten mukana harrastamaan ovat tulleet myös isovanhemmat ja kummit. Näinä aikoina toki aikuisosallistujia on voinut olla vain yksi, mutta ihannetilanteessa aikuisia olisi lapsen mukana kaksi.

Vuonna 1982 Turkuun perustettu Seikkailupuisto juhlistaa tänä vuonna 40-vuotistaivaltaan.
– Paljon tapahtumaa olisi tarjolla juhlavuodelle. Täytyy toivoa, että saamme niitä koronasta huolimatta toteutettua, Leinonen-Vainio toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy