Vuodenvaihteen juhlintaa fiksusti ja muut huomioiden

Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Tukes muistuttavat ilotulitteiden vastuullisesta käytöstä

ilotulitteet uusivuosi
Varsinais-Suomen pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen Naantalin, Paraisten, Raision, Turun ja Uudenkaupungin keskusta-alueilla. Seutusanomien kuva-arkisto / Katariina Mäkinen-Önsoy.

Uudenvuodenaaton iltakuudesta uudenvuodenyön kello kahteen on aikaa ilotulitukselle, ei sitä ennen eikä sen jälkeen. Ilotulitteiden kanssa tulee myös noudattaa erityistä varovaisuutta, tiedottavat viranomaiset. Lisäksi on hyvä muistaa, että on muitakin tapoja juhlistaa vuoden vaihtumista. 

UUSIVUOSI. Ilotulitteita saa ampua vain 31.12.–1.1. kello 18–02 Varsinais-Suomessa rajoitusalueiden ulkopuolella. Varsinais-Suomen pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen Naantalin, Paraisten, Raision, Turun ja Uudenkaupungin keskustoissa, jotka luetaan rajoitusalueiksi.

Pelastuslaitos huomauttaa, että ilotulitteiden käyttöön liittyy myös muita ehtoja ja rajoituksia, joita on ehdottomasti noudatettava:
1.    Ilotulitteiden käyttäjän on käytettävä suojalaseja.2.    Hätäraketteja saa käyttää vain todellisessa hätätilanteessa.3.    Ilotulitteiden käyttäjä on vastuussa niiden oikeasta käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Ilotulituksesta muodostuvat roskat on siivottava käyttöpaikalta.4.    Ilotulitteiden käytössä on noudatettava tuotteen pakkauksessa esitettyjä käyttöohjeita.5.    Ilotulitteina saa käyttää vain yleiseen kauppaan ja käyttöön hyväksyttyjä tuotteita.6.    Ilotulitteet on ammuttava vähintään 15 metrin etäisyydeltä rakennuksista.7.    Ilotulitteita ei saa suunnata tai heittää ihmistä tai rakennusta kohti. Ilotulitteita ei saa käyttää yleisön joukossa.8.    Ilotulitteita ei saa ampua rakennuksen katoilta, parvekkeilta tai terasseilta.9.    Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle tai päihtyneelle henkilölle.10.  Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty. Ilotulitusta harkitsevan on selvitettävä voimassa olevat varoitukset. Varoituksista kerrotaan esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa hankkimaan vain sen verran ilotulitteita, kun aikoo käyttää.

Ilotulitteita ostaessa kannattaa myös hankkia suojalasit koko perheelle, ellei niitä ole ennestään. Huomioitavaa on myös, että ilotulitteita saavat ampua vain täysi-ikäiset, pienimpiäkään ilotulitteita ei saa antaa lasten käsiin. Myös ilotulituksen paikka kannattaa miettiä etukäteen sekä lukea käyttöohjeet hyvässä valossa ja noudattaa niitä.Ilotulitteiden kanssa on syytä käyttää harkintaa ja varovaisuutta muutenkin: Ei kannata yrittää sytyttää toimimatonta ilotulitetta uudestaan, vaan odottaa vähintään 10 minuuttia ennen kuin menee takaisin ilotulitteen luo. Toimimattoman ilotulitteen voi tehdä vaarattomaksi pitämällä sitä useita tunteja vesiämpärissä. Toimimatonta ilotulitetta ei saa laittaa seka- tai muuhun jätteeseen, vaan se tulee palauttaa myyntipisteeseen tai maahantuojalle.

Ennen paikalta poistumista, tulee käytetyt raketit, kepit ja muut ilotulitteiden jäänteet kerätä pois, sillä räjähtämättömät ilotulitteet voivat olla vaarallisia.

Rajoitusten kiristyessä kansaa kokoavista tilaisuuksista on Varsinais-Suomen alueen kunnissa päätetty luopua kokonaan.

Turussa raketit nousevat tällä kertaa digitaalisesti Samppalinnan ylle ilahduttamaan katselijoitaan turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Lue lisää valoteoksesta.

Uudenvuoden viikolla 28.12.–2.1. teos kuvaa 2000-luvun jokirantaa ja teoksessa välkkyvät raketit Samppalinnan yllä. Valoteosta voi mennä katsomaan tänä aikana koska tahansa, kun se parhaiten omaan aikatauluun sopii, ja muut liikkeellä olevat ihmiset huomioiden.
– Kun saimme kuulla, että uudenvuoden ilotulitus on peruttu, reagoimme nopeasti. Uudenvuoden viikolla Valosuunnistuksen osallistujat saavat sytyttää ilotulituksen valoteokseen ja näin juhlistaa alkavaa uutta vuotta, vinkkaa Know Your Hoodsin Susanna Lahtinen.

Tammikuun ensimmäisellä viikolla teoksen teemana on tulevaisuuden Turku. Valosuunnistukseen kuuluva tempaus on osa Turun kaupungin syksyllä 2020 järjestämää kaikille avointa Sytytä Turku -ideakilpailua, jossa etsittiin kaupungin keskustaa elävöittäviä ja turkulaisten elämää riemastuttavia ideoita.

Katariina Mäkinen-Önsoy