Uudenkaupungin vuoden 2021 kulttuuritekopalkinto Anne Kuusistolle, Hilkka Knaapiselle, Birgit Ilmaselle ja Vuokko Tyville

Anne Kuusisto, Vuokko Tyvi, Birgit Ilmanen ja Hilkka Knaapinen Ilossi tualei -tempauksen aikana 2019. Kuva: Irmeli Laiho-Andersson.

Uudenkaupungin vuoden kulttuuriteko -palkinto luovutettiin perinteiseen tapaan Uudenkaupungin itsenäisyyspäiväjuhlassa. Poikkeustilanteesta johtuen ilman yleisöä järjestetty tilaisuus on katsottavissa edelleen Uudenkaupungin YouTube-kanavalla.

UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta on myöntänyt museonjohtajan, kirjastotoimenjohtajan ja kulttuuripalveluiden vastaavan esityksestä vuoden 2021 kulttuuritekopalkinnon Anne Kuusistolle, Hilkka Knaapiselle, Birgit Ilmaselle ja Vuokko Tyville.

Vuoden kulttuuriteko -palkinto myönnetään saman tai edellisen vuoden aikana toteutuneelle tapahtumalle tai teolle, jolla on pysyvää vaikutusta uusikaupunkilaiselle ja vakkasuomalaiselle kulttuurielämälle. Palkinto myönnetään mielellään teolle, joka ei ole saanut runsasta julkisuutta. Se on tunnustus vapaaehtoisesta jonkin kulttuurin alan hyväksi tehdystä työstä.

Anne Kuusistolle, Hilkka Knaapiselle, Birgit Ilmaselle ja Vuokko Tyville myönnettiin Vuoden kulttuuriteko 2021 -palkinto ainutlaatuisten, kaikille avoimien ja kaupunkitilaa elävöittävien projektiensa ansiosta.

Naisten ensimmäinen tempaus oli vuonna 2017 Uudenkaupungin 400-vuotisjuhlien kunniaksi toteutettu virkkaamalla päällystetty Saab 96-henkilöauto, joka koristi kaupungin toria läpi kesän.

Seuraavana vuonna he toteuttivat laajan Hahmopelto-kokonaisuuden Lokalahdentien varteen. Teos sisälsi lähes 200 eri alojen ammattilaista kuvaavaa hahmoa ja se nousi suosituksi nähtävyydeksi niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Hahmojen materiaaleina oli käytetty heinäseipäitä, vanhoja vaatteita, kenkiä ja muuta kierrätystavaraa. Tästä ympäristöteoksesta teetettyjä postikortteja myytiin yli 3 000 kappaletta. Korttien myyntituotolla järjestettiin joulusiivous Uudenkaupungin kotipalvelun kautta usealle ikäihmiselle sekä hankittiin seniorituoli Sakunkulmaan.

Vuonna 2019 hauskat ja näyttävät ideat jatkuivat, kun kaupunkikuvaan ilmestyi parisataa koristeltua tuolia. Ilossi tualei -tempauksessa kaupunkilaisten lahjoittamat vanhat tuolit saivat uuden elämän, kun ne koristeltiin ja leviteltiin eri puolille kaupunkia. Tuolit olivat jälleen läpi kesän kaupunkilaisten ja turistien istuttavina, ihasteltavina, ihmeteltävinä ja kuvattavina. Hahmopellon tapaan myös tuoleista teetettiin postikortteja, joiden myyntitulot lahjoitettiin eteenpäin.

Viime vuonna Anne Kuusisto, Birgit Ilmanen ja Vuokko Tyvi avasivat Uudenkaupungin keskustaan Alisellekadulle tuhansien tupsujen Tupsula-näyttelyn, joka muodostui noin
14 000:sta tupsusta valmistetusta hyvänmielen teoksesta. Tänä vuonna Tupsulan ulkoseinä
koristeltiin virkkaamalla ja kutomalla valmistetulla seinätekstiilillä.

Viime vuonna toteutettiin myös Hilkka Knaapisen aloitteesta Bongaa taidepönttö -linnunpönttötempaus, jossa kaupunkilaiset haastettiin rakentamaan ja koristelemaan linnunpönttöjä. Pönttöjä saatiinkin mukaan yli sata ja ne ripustettiin ennen lintujen pesimäkauden alkua Kaupunginlahden ympäristön puihin. Siellä ne tarjosivat paitsi pesimäpaikan linnuille myös iloista katseltavaa kaupunkilaisille ja matkailijoille.

Kaikki edellä mainitut projektit ovat piristäneet kaupunkikuvaa ja tarjonneet ympäristötaidetta maksutta kaupunkilaisten ja täällä vierailevien turistien ihailtavaksi ja käytettäväksi. Tempaukset ovat perustuneet talkootyöhön ja niiden oheistuotteiden myynnistä saadut tuotot on ohjattu hyväntekeväisyyteen. Tempauksia toteuttamaan on haastettu mukaan kaupunkilaiset, joten ne ovat luoneet yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja iloa laajalle joukolle kaupunkilaisia ja täällä vierailevia.

Kunniakirja ojennetaan aina Uudenkaupungin itsenäisyyspäiväjuhlassa. Tänä vuonna yleisö saattoi seurata juhlallisuuksia näyttöpäätteidensä välityksellä. Juhlalähetyksen voi katsoa jälkeenpäinkin Uudenkaupungin YouTube-kanavalta.

Seutusanomat Vakka

 

 

Tiesitkö? 

Aiemmin vuoden kulttuuriteko -palkinnon ovat saaneet:
Leila K. Tuominen, vakkasuomalaisia pitokokkeja ja -ruokia esittelevästä teoksestaan (2003)
Petri Hatakka, Kesän Soundi -musiikkitapahtuman järjestämisestä (2004)
Kerttu Aaltosen nukketeatteri Piironginlaatikko (2005)
Pytinkien paris -puutalotapahtuma (2006)
Sirke Ruikkala ja Teresa Sinisalo lastenmusikaalin tuottamisesta (2007)
Pyhämaan suviteatteri (2008)
Valto Vaalikivi, Lasten ja nuorten kuvataidebiennaalin järjestämisestä (2009)
Pyörteitä-hanke ja sen ohjaajat (2010)
Kulttuuriohjaaja Rauno Melos (2011)
FK ja harmonikansoitonopettaja Marja-Liisa Santala, lastenkulttuurin eteen tehdystä
mittavasta työstä (2012)
Vakka-Suomen veteraanitietoa talteen ry, kotiseutukulttuurityöstä (2013)
Raija ja Pentti Nokkala, elämäntyöstä teatterin ja kuvataiteen hyväksi (2014)
Matti Jussila, kotiseutukulttuurin eteen tehdystä työstä (2015)
Rainer Tähtinen, kirjallisesta työstä (2016)
Anitta Mäkelä, pitkästä musiikkikasvatustyöstä (2017)
Mieskuoro Laulu-Veikot (2018)
Puupaatei Pakkahuoneel –tapahtuman järjestäjät (2019)
Susanna Pihlaja ja Kalle Klotz (2020)