Reetta Niemelältä hykerryttävä avaus monimuotoiselle fantasiatrilogialle

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n ehdokas vuoden 2022 Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi

Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus marraskuu 2021) -teoksen keskiössä oleva Sinimäen pieni rantakaupunki asukkaineen on vienyt tekijänsä täysin mennessään. Kirjailija Reetta Niemelä on niin innoissaan tuoreesta kirjastaan, että hänellä on valtava palo päästä jatko-osan kirjoittamistyöhön. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kuva- ja runokirjoistaan tunnetulta Reetta Niemelältä ilmestyi marraskuussa ensimmäinen täyspitkä lastenromaani, Katri Kirkkopellon kuvittama Mustan Kuun majatalo. Trilogian avausosana toimiva kirja vie lukijansa mystiseen maailmaan, hiisien, ilkinakkeleiden ja muiden luonnonhenkien turvapaikkaan. 

Mustan Kuun majataloon Reetta Niemelän kirjoittaman lapsipäähenkilön Saimin introverttius ei tee tästä passiivista tai toisista piittaamatonta hahmoa. Tämäntyyppiset luonteenpiirteen yleistykset, joita valitettavan usein lapsille suunnatussa kirjallisuudessakin viljellään, ovat kirjailijan tärkeimpiä puheenaiheita. Persoonallisuuksien hyvin yksipuoliset tulkinnat voivat nimittäin tehdä hallaa lapsen ja nuoren itsetunnolle ja minä-käsitykselle.

KIRJALLISUUS. Maskulaistaustaisella, sittemmin raisiolaistuneella kirjailijalla Reetta Niemelällä on jatkuvasti erilaisia kirjallisuusprojekteja työn alla. Ennen kaikkea hän on profiloitunut runoilijaksi ja lastenkirjailijaksi, mutta tietokirjailijankaan titteli ei ole hänestä kaukana.

Niemelä toteaa liikkuvansa teoksissaan genrejen rajamailla lähes poikkeuksetta. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta tematiikaltaan moneen eri tyylilajiin sopivista kirjasta on marraskuussa ilmestynyt Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus 2021), joka on Niemelän tuotannossa erityinen monella tapaa.

Ensinnäkin se on hänen ensimmäinen täyspitkä lastenromaaninsa, joka toimii aloituksena yhteensä kolme teosta käsittävälle fantasiasarjalle. Toisena uutena asiana kirjailija mainitsee yhdessä kuvittaja Katri Kirkkopellon kanssa kehittelemänsä sarjan kasvutarinallisen lähestymistavan.
– Aiemmin julkaisemieni kuvakirjasarjojen päähenkilöt ovat aina pysyneet samanikäisinä pitkin matkaa, mutta tällä kertaa henkilömme kasvavat tarinan edetessä. Katri on osannut taitavasti ikuistaa hahmojen kasvun ja tunnetilojen muutokset piirroksissaan, hän kuvailee.

Mustan Kuun majatalo houkuttelee kaikenikäisiä lukijoita laajalla hahmokavalkadillaan.

Kirjan lopussa on galleria, jossa esitellään tarinassa esiintyvät henkilöhahmot.
– Tämän lisäksi Katri Kirkkopellon loihtimia kuvia on ripoteltu sopiviin kohtiin tekstiä jaksottamaan. Helppolukuisuuteen on kiinnitetty huomiota myös lyhyillä kappaleilla, kertoo Reetta Niemelä.
– Teoksen maailmaan voi syventyä tarkemmin Lasten Keskuksen verkkosivuilla julkaistuilla tehtävillä. Kirjan hahmoista on myös tekeillä hahmokortit, hän lisää.

Niemelän mukaan kirjan kuvitus osui Katri Kirkkopellon kanssa työskennellessä nappiin heti, vaikkei hän ollutkaan kirjoitustyössään sen kummemmin miettinyt hahmojen ulkonäköä.
– En koskaan mieti etukäteen, miltä tarinoideni hahmot näyttävät. Se onkin kuvittajan tehtävä tuoda näkemyksensä esiin teksti ikään kuin eloon herättämällä.  Kuitenkin siinä vaiheessa kun näin Katri Kirkkopellon piirtämät hahmot, minusta tuntui heti, että juuri tuolta niiden tuleekin näyttää. Se on ihanaa, kuinka jokainen hahmoista on oma yksilöllinen itsensä, ihan kaikkine puolineen. Heitä ei voi missään nimessä kategorisoida vain tietynlaisiksi, hän iloitsee.

Luonnon- ja eläintensuojelu sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat Niemelän sydäntä lähellä.
Kirjailija Reetta Niemelä esittelee Mustan Kuun majatalon kuvitusta, joka syntyi Katri Kirkkopellon kynästä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kirjailijan arvomaailma näkyy myös Mustan Kuun majatalossa. Hän käsittelee muun muassa näitä aina ajankohtaista aiheita tuoreessa kirjassaan raikkaasti mytologian ja kansanuskomusten keinoin.
– Kirjan kannessa jännittävästi kuvattu, sekä tietysti teoksen nimessä esiintyvä, kuu on elementti, jota en ole aiemmin käsitellyt kirjallisuudessani. On ollut mielenkiintoista perehtyä kuunkiertoon ja siihen liittyviin uskomuksiin tätä sarjaa tehdessäni, kirjailija sanoo.

Vaikka teokselle on annettu ikäsuosituksena soveltuvuus alakouluikäisille lapsille, yläikärajaa ei sille tarvitse asettaa.
– Kirja sopii aikalailla kaikenikäisille, siinä on sopivasti fantasiaa ja taruolentoja mutta samalla myös arjenläheisyyttä ja juurevuutta. Se kannattaa huomioida, että jotkin kohdat voivat olla jännittäviä aivan pikkulapsille, muistuttaa Niemelä.
– Tavoitteena on tarjota mielekästä lukemista myös lapsuuden niihin vaiheisiin, esimerkiksi 3. ja 4. luokan oppilaille, jolloin lukuinnostus on vaarassa hiipua, hän jatkaa.
Kirjailija on trilogian ensimmäistä osaa kirjoittaessaan kulkenut ajatuksissaan jo tarinan jatko- ja loppuosaan asti. Hänestä tuntuu ihanalta uppoutua ajoittain kirjoittamaansa maailmaan.
– On ollut ihanaa sommitella jo seuraavaa osaa, ja pian alkaa myös sen varsinaiseen kirjoitustyöhön. Totta kai sarjan alussa pitää tietää, mihin tarinassa päädytään. Sen sijaan siitä, miten tuohon lopputulokseen tullaan, en ole vielä ihan täysin varma. Se on juuri kirjoittamisen suola, rönsyillä ja etsiä, kulkea harhaan ja palata polulle, elää tarinansa hahmojen mukana ja viimeistellä juonenkulku kutkuttavien vaiheiden kautta päätökseen, kuvailee Reetta Niemelä.

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon Mustan Kuun majatalo on ehdolla Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi. Arvid Lydecken on Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuosittain jakama palkinto ansiokkaalle lastenkirjalle. Palkintosumma on vuosiluvun mukaisesti 2022 euroa ja se myönnetään vuonna 2021 julkaistulle lastenkirjalle. Voittaja julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa 14.1.2022. Suomen Nuorisokirjailijat rahoittaa palkinnon Kopioston keräämistä ja yhdistykselle maksamista tekijänoikeuskorvauksista.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttuun on lisätty 10.12. kello 14.34 Mustan Kuun majatalo -teoksen ehdokkuus Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuoden 2022 Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi. 

 

Tiesitkö? 

Reetta Niemelä kuuluu turkulaisen kirjoittajayhdistys Kapustarinnan perustajiin ja on toiminut erilaisten kirjallisuustapahtumien tuottajana, esiintyjänä ja tekijänä. Lastenkirjailijana ja runoilijana tunnettu Niemelä on toiminut uransa aikana monitaiteisissa hankkeissa kirjallisuuden, musiikin, tanssin ja teatterin parissa. Turussa syntyneen Niemelän lapsuudenkoti on Maskussa, josta löytyy tänä päivänä hänen työhuoneensa.