Sotamuistosampo: Sotaveteraanien haastatteluista koostuva verkkopalvelu julkaistiin

400 tuntia sotamuistoja avoimessa verkkopalvelussa

Sotamuistosampo-verkkopalvelun etusivu näyttää tältä. Kuva: Sotamuistosampo / https://sotamuistot.arkisto.fi/fi/.

Sotamuistosampo-verkkopalvelu sisältää Tammenlehvän Perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton viime sotiemme veteraanien keskuudessa tekemiä videohaastatteluita.

HISTORIA. Itsenäisyyspäivän kynnyksellä on julkaistu mittava Sotamuistosampo-verkkopalvelu, joka käsittää kahdensadan viime sotiemme veteraanin videohaastattelut. Vuosilta 2007–2009 olevat haastattelut on toteutettu Tammenlehvän Perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton yhteistyössä.

Haastatteluprojekti sisältää henkilökohtaisia kokemuksia ja tarinoita talvi-, jatko- ja Lapin sodan tapahtumista. Kertojina ovat eri aselajien miehet, virolaiset vapaaehtoiset eli Suomen Pojat, suomalaisissa SS-vapaaehtoisjoukoissa palvelleet, lotat, sotilaskotisisaret ja sotilaspojat. Haastatteluiden kokonaiskesto on noin 400 tuntia.

Avoimen verkkopalvelun innovaationa on mahdollisuus hakea erilaisilla hakuehdoilla videoiden sisällä olevia tekstikohtia. Videon katselukokemusta rikastetaan tarjoamalla käyttäjälle siihen liittyviä lisätietoja, esimerkiksi karttoja sekä linkkejä henkilöitä ja joukko-osastoja koskeviin lisätietoihin Sotasampo-palvelussa.

Projekti videoaineiston arkistoimiseksi sekä julkaisemiseksi verkkopalveluna käynnistyi vuonna 2021 Kansallisarkistossa ja Aalto-yliopistossa, ja sen rahoittajana oli Tammenlehvän Perinneliitto. Verkkopalvelusta kehitettiin semanttinen portaali hyödyntämällä Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa kehitettyä Sampo-mallia ja Sampo-UI työkalua. Työ on jatkoa yliopistojen, Kansallisarkiston ja muiden yhteistyökumppaneiden aiemmille sotahistoriallisille portaaleille ”Sotasampo: Talvi- ja jatkosota semanttisessa webissä” ja ”Sotasurmasampo 1914–1922: Suomen sisällis- ja heimosodat semanttisessa webissä”.

Hankkeen laajempana visiona on luoda Videosampo-kehysjärjestelmä, jonka avulla voitaisiin julkaista helposti erilaisia kulttuurihistoriallisia ja muita videoaineistoja siten, että käyttäjä voisi hakea paitsi videoita kokonaisuuksina myös itseään kiinnostavia kohtia niiden sisällöistä. Ideana on, että videon sisällöstä luodaan aikaleimoilla varustettu tekstikuvaus esimerkiksi videon tekstityksen perusteella. Aikaleimatut tekstit analysoidaan kieliteknologian avulla ja niistä muodostetaan hakuindeksit, jolloin on mahdollista löytää esimerkiksi tiettyä henkilöä, paikkaa tai asiaa käsittelevät kohdat videosta. Järjestelmä yhdistää tekoälyperustaisia kieliteknologioita ja semanttisen webin teknologioita uudella tavalla.

Kansallisarkisto kehittää projektin yhteydessä omia valmiuksiaan digitaalisessa muodossa olevien av-aineistojen pysyvään sähköiseen säilyttämiseen sekä vahvistaa monimuotoisen historiantutkimuksen työkalujen kehittämistä tutkimuksen tarpeisiin.

Portaali Sotamuistosampo: veteraanien kertomuksia avattiin 3.12.2021 Kansallisarkistossa pidetyssä julkistustilaisuudessa. Portaaliin voi käydä tutustumassa osoitteessa https://sotamuistot.arkisto.fi

Katariina Mäkinen-Önsoy