Kontiaisten joulukuu avautuu joulukalenterin lailla

Päivittäin muuttuva tarinaikkuna Turun Kauppahallin kujalla

Kontiainen siivoamassa. Kuva: Essi Santala.

Joka päivä 1.–24. joulukuuta muuttuva Kontiaisten joulukuun tarinaikkuna Kauppahallin ja KOP-kolmion välisellä kävelykujalla on jännää seurattavaa. Tarinaa voi seurata myös sosiaalisen median kautta.

Kontiaisten joulukuun

tuotanto ja visualisointi:

Essi Santala
Nukenrakennus:
Hanne Lammi
Tarpeisto:
Tonja Goldblatt
Käsikirjoitus:
Sade Lahti
Robotiikka:
Henri Sareskivi
Lavasterakennus:
Tyrvään käsi- ja taide-

teollisuus oppilaitoksen lavasterakennusosasto.

TURKU. Kauppahallinkujalla, Monitorin ikkunassa nähdään jolukuussa 2021 tarina Kontiaisten joulukuusta. Joka yö ikkunassa tapahtuu muutos, joka avaa uuden aukeaman kertomuksessa.

Tarinassa nähdään poikkileikkaus kuvitteellisten maan alla elävien kontiaisia muistuttavien olentojen maailmaan, ja päästään seuraamaan niiden talvipuuhia sekä kaivuuseikkailuita. Tarinan esiintyjät ovat moottorien avulla liikkuvia nukkeja.

Kontiaisolennot muun muassa kaivavat tunnelia, laittavat ruokaa, vastaanottavat vieraita ja löytävät aarteita uusista tunneleista. Kuukauden aikana yksittäisistä päivänäkymistä muodostuu kokonainen tarina, jota on ilo palata katsomaan päivittäin.

Kontiaisten joulukuu on tarinaikkuna kaikille kulkijoille: lapsille, lapsenmielisille uteliaille ohikulkijoille sekä aikuisille, jotka edelleen kaihoten muistelevat oman lapsuutensa yhtä hienoja ja jännittäviä näyteikkunoita.

Tarinaikkuna syntyi paikallisten taiteilijoiden monialaisessa yhteistyössä.

Projektin toteutuksesta vastaa ryhmä turkulaisia eri alojen ammattilaisia: nukenrakentaja, tuottaja-visualisti, tarpeistonvalmistaja, motoriikkakonsultti sekä sarjakuvakerrontaan perehtynyt käsikirjoittaja.

Teos tuo ennakkoluulottomalla tavalla tarinankerrontaa julkiseen, helposti saavutettavaan kaupunkiympäristöön. Kontiaisten joulukuu oli yksi Turun kaupungin vuosi sitten syksyllä järjestämän Sytytä Turku -ideakilpailun kautta toteutettavaksi valituista ideoista. Valon polku -tapahtuman oheisohjelmaan kuuluvan teoksen toteuttamista ovat tukeneet myös Suomen Kulttuurirahasto, Turun teatterisäätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Kontiaisten jouluvalmisteluja voi seurata myös etänä Kontiaisten joulukuun Instagramissa, Facebookissa ja nettisivuilla.

Tarinaikkunassa nähdään Kontiaisten talvista arkea ja juhlaa, hauskoja löytökä ja yllättäviä kohtaamisia sekä ystävyyttä ja yhdessäoloa.

Katariina Mäkinen-Önsoy