Raisiolaislapset voitokkaita Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa

Kulttuuriperintöviikolle jatkoa Kaanaan päiväkodissa

Kaanaan esiopetusryhmä Mäntylän lapset ovat iloisia saamastaan palkinnosta. Heidän takanaan näkyy Mäntylän ryhmän eskarilaisten näkemyksiä omasta kulttuuriperinnöstään -kilpailutyö. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kaanaan päiväkodin esikoululaiset ovat tuoneet kuvillaan ja tarinoillaan hienosti esiin kulttuuriperintöämme – siinä määrin, että he vakuuttivat niin kotimaisen kuin kansainvälisenkin raadin.

RAISIO. Raisiossa sijaitsevan Kaanaan päiväkodin esiopetusryhmä Mäntylän lapset sijoittuivat Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun valtakunnallisen osakilpailun ensimmäisiksi omassa sarjassaan. Kotimaan raadin jälkeen julkaistiin vielä koko Euroopan laajuisen kilpailun voittajat, ja jälleen Kaanaan esikoululaiset loistivat viiden parhaan joukossa.

Mäntylän ryhmän eskarilaisten näkemyksiä omasta kulttuuriperinnöstään -kilpailutyön takaa löytyvät Alexander, Daniil, Elisa, Elise, Elli, Kasper, Konsta, Mimmi, Saku, Stella, Tauno, Venla, Vertti ja Vilma. Heidän kilpailutyönsä sisälsi piirroksia sekä tekstistä ja valokuvista koostuvia kollaaseja kotiseudun kohteista ja perinteistä.

Lapset pääsivät perehtymään aiheeseen kulttuuriperintöviikolla, jota vietettiin Mäntylässä lokakuun lopulla. Arjen ja juhlan perinteet ovat vilisseet näiden 5–6-vuotiaiden jutuissa sen jälkeen tuon tuosta.
– Kysyimme vanhemmiltamme ja isovanhemmiltamme, että mitä kaikkea he ovat leikkineet ja laulaneet pienenä. Samalla puhuimme heiltä perityistä tavoista ja leluista, sekä luimme vanhoja satuja, Venla ja Elise kertovat.

Varhaiskasvatuksessa perinteet näkyvät läpi vuoden juhlapyhiin liittyvillä tempauksilla.

Kaanaan päiväkodissa vietetään vuosikalenterissa olevien juhlien lisäksi omaa juhlapäivää, joka sijoittuu kevätpäiväntasauksen ajankohtaan maaliskuussa.
– Aurinkojuhlana kaikki on aurinkoaiheista lauluista ja leikeistä keltaisiin syömisiin ja vaatteisiin, Elisa ja Alexander selittävät.

Lapset ovat jutelleet myös kotiseudun vanhoista rakennuksista ja laskeskelleet asuinpaikkojen ja mökkien ikää, kuinka monennessa sukupolvessa asumukset ovatkaan jo käytössä. Lisäksi sota-ajat ovat vilahtaneet muistelutuokioissa.

Mäntylässä varhaiskasvatuksen henkilökuntaan kuuluvat Maria Virko ja Kikka Rahikkala yllättyivät iloisesti ryhmänsä onnistumisessa kilpailussa.
– Ensi alkuun tehtävä tuntui vaikealta, mutta aihetta kannattelivat hyvin leikkien ja laulujen muisteleminen, joiden pohjalta kilpailutyö alkoi hahmottua. Palkintoperusteluissa oli mainittu, että työstä välittyi nimenomaan lasten oma ääni ja näkemykset, joten lähestyimme aihetta ihan oikealla tavalla, sanoo Virko.

Kulttuuriperintö aiheena osoittautui niin kiinnostavaksi, että sitä aiotaan pitää esillä osana muutakin varhaiskasvatustyötä.

– Se oli hienoa huomata, kuinka lapset oikein innostuivat kyselemään perintötietoa vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Keskustelu aiheen parissa on jatkunut pitkään kulttuuriperintöviikon jälkeenkin, kertoo Kikka Rahikkala.

Osana Euroopan Kulttuuriperintöpäiviä järjestetty kilpailu oli tänä vuonna jaettu 6–11-vuotiaiden ja 11–17-vuotiaiden sarjoihin. Kaanaan Mäntylän esiopetusryhmä edusti Suomea kansainvälisessä Young European Heritage Makers -kilpailussa kotimaisen raadin valintojen perusteella. Ansiokas edustus palkittiinkin hienosti, kun raisiolaiset nousivat viiden kärkeen Latvian Penkulen seurakunnan, Slovenian Vrtovin-kyläkoulun, Espanjan La Encinan kylän ja Montenegron Plav-nimisen kaupungin Hajro Sahmanovic -koulun lasten ohella.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Arvokkaat muistelot jäävät elämään Mäntylän ryhmän eskarilaisten näkemyksiä omasta kulttuuriperinnöstään -kilpailutyössä. Kuva: Kaanaan päiväkodin esiopetusryhmä Mäntylä.

Tiesitkö?

Osana European Heritage Days (Euroopan kulttuuriympäristöpäivät) -ohjelmaa järjestettävä Young European Heritage Makers on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan eurooppalaisuutta kulttuuriperinnön näkökulmasta.

Young European Heritage Makers -kilpailuun osallistuivat tänä vuonna Espanja, Islanti, Latvia, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Slovenia, Suomi, Ukraina ja Venäjä.

Vuonna 2018 koko Euroopan laajuiseksi kasvanut tapahtuma sai alkunsa Suomessa kehitetystä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta.