Kirjailijaliiton Eeva-Liisa Manner -palkinto turkulaiselle Susinukke Kosolalle

Turkoosi vyöhyke vuoden 2022 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaana

Turkulainen Susinukke Kosola sai Eeva-Liisa Manner -palkinnon Eeva-Liisa Mannerin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa. Seutusanomien kuva-arkisto.

Palkittu kirjailija–runoilija Daniil Kozlov, joka tunnetaan taiteilijanimellä Susinukke Kosola, tekee monipuolisesti töitä sanataiteen tunnettuuden edistämiseksi.

KIRJALLISUUS. Turkulaiskirjailija Susinukke Kosolalle on myönnetty Eeva-Liisa Manner -palkinto. Suomen Kirjailijaliitto jakoi palkinnon Tampereella joulukuun alussa pidetyssä Eeva-Liisa Manner -seminaarissa.

Susinukke Kosola, eli Daniil Kozlov, on omaääninen ja ennakkoluuloton runoilija, jonka juuret ovat punk-aatteessa ja anarkismissa. Paitsi runoilijana, Kosola tunnetaan energisenä lavaesiintyjänä, innostavana opettajana, kustantajana sekä runousaktiivina. Erilaisten projektien ja näkyvän toimintansa myötä Kosola on tehnyt runoudesta helposti lähestyttävää myös uusille yleisöille.

Kosolan tuotannon teemoja ovat katveeseen jäävät ihmiset ja ilmiöt: arjen varjopuolet, köyhyys ja marginaalit. Näkökulma on vahvasti yhteiskunnallinen ja kiinni ajassa. Synkkiä tai saarnaavia runot eivät kuitenkaan ole, esille nousee usein yllättävä lämpö ja ystävyys. Kosolalta on ilmestynyt viisi runokokoelmaa, viimeisimpänä Turkoosi vyöhyke, Tutkielma yksinäisyyden väriopista (Sammakko), mutta painetut kirjat ovat vain osa hänen työtään runoilijana. Kosola on ideoinut muun muassa Runografi-sivuston, joka tarjoaa runokritiikkejä ja mahdollisuuden keskustella runoudesta, ja toimii myös sivuston päätoimittajana. Vuosina 2013–2018 Kosola pyöritti Kolera-kollektiivi -kustantamoa, joka julkaisi useita palkintoehdokkuuksiin yltäneitä runoteoksia.

Kirjailija–sanataideohjaaja-runoilijana tunnettu Susinukke Kosola kyseenalaistaa totuttuja toimintatapoja.

Käsinkirjoitettua teosta Varisto (2018) ei voinut ostaa, vaan teos oli lunastettava itselleen tunnustuksella. Kosola on tuottanut myös muun muassa esinerunoja, joita kuka tahansa voi tulostaa itselleen 3D-tulostimella.
– Tuntuu uskomattomalta, että runoilija, josta olen lähinnä lukenut kirjoista opintojeni aikana, ja joka on vaikuttanut minuun säkeillään, asuttaa nyt hetken aikaa samoja lauseita kanssani, Kosola toteaa.
– Se tuntuu surrealistiselta ja unenomaiselta, mikä lienee ihan osuva tunne, koska Mannerin Poltettu oranssi oli ja yhä on lempinäytelmiäni. Se on antanut minulle paljon inspiraatiota, hän jatkaa.

Susinukke Kosolalle tänä vuonna myönnetty Eeva-Liisa Manner -palkinto jaetaan nykyisin viiden vuoden välein. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Eila Kivikk’aho (1997), Kari Aronpuro (2000), Väinö Kirstinä (2005), Vilja-Tuulia Huotarinen (2007), Pekka Kejonen (2011) ja Kai Nieminen (2016).

Eeva-Liisa Manner -seminaarilla juhlistettiin sata vuotta sitten Viipurissa syntynyttä kirjailijaa. Mannerin syntymästä tuli 5.12. kuluneeksi sata vuotta.

Susinukke Kosola työskentelee säännöllisesti Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen opettajana.

Lisäksi hän vetänyt nuorille suunnattuja kirjoittamisen työpajoja yhteistyössä Turun Kirjan talon ja Turun kaupunginkirjaston kanssa. Pajat ovat tältä syksyltä päättyneet Turun pääkirjaston nuorten Stoorissa, mutta jatkoa on luvassa.
– Kirjaston kanssa olemme sopineet ensi keväälle lisää luovan kirjoittamisen pajoja. Uuden vuoden alkupuolella on tarkoitus luoda uusia yhteisöllisiä runoprojekteja, Kosola kertoo.

Muun muassa esinerunoutta käsittelevän esseeprojektin parissa parhaillaan työskentelevällä Kosolalla on kosolti ideoita toteutettavaksi.
– Luonnosvaiheessa on omaelämäkerrallisella kehyksellä varustettu teos, jonka aiheena on venäläisyys. Teema on kiinnostava, sillä tämä iso vähemmistö Suomessa osallistuu jostain syystä hyvin vähän julkiseen keskusteluun, hän sanoo.

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon 10 ehdokasta vuodelle 2022 julkistettiin viikko sitten.

Ehdokaslistalta löytyy myös Kosolan tänä vuonna julkaisema Turkoosi vyöhyke, Tutkielma yksinäisyyden väriopista (Sammakko).

Palkintoraadin perusteluissa Turkoosia vyöhykettä kuvaillaan komeaksi runoelmamuotoiseksi dialogiksi, joka käsittelee niin ystävyyttä ja yksinäisyyttä kuin valtarakenteita ja kapitalismikritiikkiäkin.

Voittajateos julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2022. Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Katariina Mäkinen-Önsoy