Perinteiset jouluruuat pitävät pintansa

Kinkku on edelleen joulupöydän kunkku, jopa alle 25-vuotiaiden suomalaisten mielestä.

JOULURUOKA

Graavilohi, laatikot, perunat ja tietenkin perinteinen joulupöydän kunkku eli kinkku – perinteiset jouluruoat pitävät yhä pintansa, vaikka osa suomalaisista toki haluaakin uudistusta ja modernisointia omiin joulupöytiinsä.

Parin viime vuoden aikana tehtyjen tutkimusten mukaan reilusti yli puolet suomalaisista suosii joulupöydän herkuissaan enimmäkseen perinteisiä jouluruokia.

Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista viettää joulua pääosin perinteisten jouluruokien – erityisesti joulukinkun ja laatikoiden – parissa.

Enemmistö suomalaisista on joulun vieton suhteen niin sanottuja ”rauhoittujia”, eli jouluaatosta Tapaninpäivään tärkeintä on kiireen unohtaminen ja perheen parissa rauhoittuminen perinteisten joulumenojen – myös varsin perinteisten jouluruokien parissa.

Kinkku on tosiaan säilyttänyt vahvan asemansa joulupöydän kunkkuna. Erilaiset paistit ja kalapääruoat ovat pikkuhiljaa lisänneet suosiotaan, mutta tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa suomalaisista valitsee ykköslihaksi joulupöytään kinkun.

Kinkun lisäksi suosionsa ovat säilyttäneet laatikot; etenkin peruna- ja porkkanalaatikko, sekä erilaiset kylmät kalat – graavilohet erityisesti. Myös perunat ja lihapullat – osassa Suomea myös karjalanpaisti – ovat varsin pysyvästi joulupöydissä.

Lejoksen tutkimus lisää suosikkiruokien joukkoon riisipuuron ja joulutortut. Edelleen monessa suomalaisessa kodissa jouluaaton aamiaiseen kuuluu pysyvästi riisipuuro – joko ilman mantelia tai mantelin kanssa.

Joulun juhlapäivällisen jälkeen nautiskellaan kahvin ja glögin kanssa joulutorttuja.

Tutkimuksissa tulee selvästi ilmi, että nuoremmissa ikäpolvissa ollaan valmiimpia muuttamaan joulun pyhien ruokatarjontaa. Silti, jopa alle 25-vuotiaiden keskuudessa noin puolet tutkimuksiin vastanneista pitää kinkkua joulupöydän tärkeimpänä ruokana.