Leader Ravakka lanseeraa EkoSparraamon yhteisöille

Tukea ja apua ekologisen kestävyyden edistämiseen

EkoTeko-hankkeen koordinaattori Tiina Saaresrannan mukaan EkoSparraamon tavoitteena on saada aikaan isompia ja pienempiä yhteisölähtöisiä kestävyysmuutoksia: ”Mukaan voi hakea, jos kestävä kehitys kiinnostaa. Valmista ajatusta siitä, miten tai mitä toimintaa haluaa kehittää ei tarvita.” Kuva: Leader Ravakka.

Laitilan, Mynämäen, Pyhärannan, Uudenkaupungin, Vehmaan, Rauman ja Eurajoen alueen yhteisöille on tarjolla maksutonta neuvontaa ja asiantuntija-apua kestävän kehityksen edistämisessä.

YHDISTYS. Leader Ravakan syksyllä 2019 käynnistynyt EkoTeko-hanke on avannut haun EkoSparraamoon, joka käynnistyy alkuvuodesta 2022. Sparraamon kautta Ravakan alueella toimivat vapaaehtoisryhmät saavat maksutonta apua esimerkiksi toiminnan suunnitteluun tai tunnistettujen ongelmien ratkomiseen. Hyville ideoille voidaan myöntää myös rahoitusta. Haku on auki vuoden loppuun.

Sparraamo auttaa erilaisia yhteisöjä pohtimaan, miten toimintaa voisi kehittää kestävämmäksi ja millaisia kestävän kehityksen tekoja yhteisöissä voitaisiin tehdä.
– Voimme esimerkiksi yhdessä laatia yhdistykselle kestävän kehityksen suunnitelman ja ottaa sen osaksi yhdistyksen toimintaa, pienentää tapahtumien ja tilaisuuksien hiilijalanjälkeä, toteuttaa ympäristökasvatusaiheisen pienen tapahtuman kaikenikäisille tai järjestää tempauksen, jolla edistetään hyötyliikuntaa jalan tai polkupyörällä – mahdollisuuksia on vaikka mihin! Vaaditaan ainoastaan halu tarttua toimeen ja löytää uutta suuntaa omaan tekemiseen. Valmista ideaakaan ei tarvita, jotta voi hakea mukaan, kannustaa EkoSparraamosta vastaavan EkoTeko-hankkeen koordinaattori Tiina Saaresranta.

Mukaan EkoSparraamoon voi hakea kylä, yhdistys, porukka, rinki, naapurusto, joukkue, kerho – mikä tahansa ryhmä tai yhteisö. Tavoitteena lisätä yhteistä hyvää luomalla jotain uutta. Osallistua voi pienikin sakki, mutta osallistumisen tuloksena syntyvän suunnitelman, toiminnan, tapahtuman tai muun tuotteen tulisi hyödyttää laajempaa joukkoa tai olla helposti monistettavissa muiden käyttöön.

Sparraamo palvelee Eurajoen, Laitilan, Mynämäen, Pyhärannan, Rauman, Uudenkaupungin ja Vehmaan yhteisöjä tarjoamalla työpanoksensa yhteisöjen käyttöön maksutta.
– Ei tarvitse pelätä, että tulee äkkiä kauhea työmäärä tehtäväksi. Kannattaa miettiä asiaa sen kautta, millaisesta tulevaisuudesta unelmoi. Konkreettinen asia, joka tehdään, voi olla hyvinkin pieni, Tiina Saaresranta sanoo.

Kestävästä kehityksestä ja yhteisöjen vaikutusmahdollisuuksista tietoa jakava Ravakka voi tukea EkoSparraamossa syntyviä yleishyödyllisiä kestävää kehitystä tukevia ideoita pienellä avustuksella. Mukaan EkoSparraamoon voi hakea helposti Ravakan nettisivuilla. Haku on auki 17.11.–31.12.2021. Työ alkaa aloitustapaamisilla tammi–helmikuussa.
– Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat tärkeitä teemoja. Tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä matalalla kynnyksellä toteuttamaan pieniä kestävää kehitystä tukevia juttuja. Ei kannata murehtia, onko oma idea sopiva EkoSparraamoon. Kannattaa hakea mukaan, yhdessä mietitään asiaa sitten eteenpäin, Saaresranta kannustaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

EkoTeko-hanke (2019–2022) auttaa Ravakan alueen yhdistyksiä, asukkaita ja kuntia tekemään kestävän kehityksen mukaisia valintoja ja toimia. Hankkeen päämääränä on muun muassa lisätä kierrätystä, vähentää energiankulutusta, lisätä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, sekä edistää kestävän arjen taitoja ja käytänteitä. Hanke tarjoaa niin neuvontaa, koulutusta kuin kokemustenvaihtoakin.