Joulutapahtumat luovat valoa ja iloa ympärilleen

Naantalin Lasten Joulu -tapahtumassa esiintyi muun muassa Puolalan musiikkiluokkien Tiernaryhmä. Tiernaryhmää voi nähdä myös Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Välivuoden jälkeen useat jouluiset tilaisuudet ovat saaneet hienosti väkeä liikkeelle. Rajoitukset eivät ole tänä vuonna koskeneet ulkoilmatapahtumia.

Joel Hallikainen esiintyi Joulu saapuu Raisioon -tapahtumassa 9. joulukuuta. Tasalanaukiolle levittäytynyt tilaisuus oli tuttuun tapaan täynnä ohjelmaa ja torimyyntiä.

TAPAHTUMAT. Viime viikolla saimme vastaanottaa joulun Raisiossa perinteisesti Joulu saapuu Raisioon -tapahtumassa. Tasalanaukiolla oli 9.12. ohjelmassa muun muassa Friisilän musiikkiluokkien kuorolaulua, UVKH Dancen tanssiesitys, poniratsastusta, joulumyyjäiset, Joel Hallikaisen joululaulukonsertti sekä tapahtuman järjestäjätahojen, Raisiokeskuksen, Raision kaupungin ja Raision seurakunnan, tervehdykset. Maistuvaa joulupuuroa olivat valmistaneet OP Turun Seutu ja Turun Sotaveteraanit.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat 2021.

Ensimmäisenä adventtiviikonloppuna alkaneet Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat jatkuvat Turussa vielä yhtenä viikonloppuna ennen joulua, eli 18.–19. joulukuuta. Jokaisen markkinapäivän aloittaa Puolalan musiikkiluokkien Tiernaryhmä. Keskellä joulumarkkinoita, kävijöiden seassa, esitettävän  näytelmän tuottaa Turun Suurtorin keskiaika ry ja sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Petra Lähde. Kolmentoista harrastajanäyttelijän tulkitsemat piennäytelmäkohtaukset esitetään jokaisena markkinapäivänä.

Matka Turun historiaan -valotaideteos on nähtävissä Brinkkalan sisäpihalla aina 9.1.2022 asti kello 17–21 (ei 23.12.). Valoteos esittelee Turun historian merkittävät aikakaudet alkaen vuodesta 1634, jolloin Turku piirrettiin ensimmäisen kerran kartalle. Valoteos muuttuu viikoittain keskittyen eri aikakausien keskeisimpiin piirteisiin ja johdattaa katsojat lopulta tulevaisuuden Turkuun.

Joulunodotuksen superviikonloppua vietettiin Naantalissa 10.–12. joulukuuta. Naantalin Joulumarkkinat Naantalin Kylpylän edustalla kutsuivat tutustumaan myyntikojuihin sekä kuusikilpailuun. Kaunein joulukuusi -kisa on Promenaden käytävällä auki vielä 26. joulukuuta asti.

Perinteisiin naantalilaisiin joulutapahtumiin lukeutuu muun muassa Lasten Joulu Itsenäisyydenpuistossa. Vanhankaupungin keskellä, Naantalin museon edustalla sunnuntaina 12. joulukuuta järjestetty tilaisuus olikin täynnä vilinää ja vilskettä. Mukana olivat niin Naantalin oppaat, Naantalin Teatteri ja Naantalin Aurinkoiset Sukkamatamit kuin Maijamäen kuoro ja Puolalan musiikkiluokkien Tiernapojatkin. Ohjelmassa oli myös muun muassa Tonttupolku ja lasten Talent-kisa, jossa kaikki osallistujat olivat voittajia.

Naantalin museon Hiilolan joulunäyttelyssä kurkistetaan vuoteen 1862, kun Topeliuksen tarina Mirabeau-tädistä herää henkiin porvariskodin saleissa. Kuusi on koristeltu, jouluherkut katettu pöytään ja lahjoja paketoidaan.

Naantalin museolla pääsee tutustumaan 30.12. asti Täti Mirabeaun joulu – Tant Mirabeaus jul -näyttelyyn. Museon huoneisiin on luotu katkelmia Zacharias Topeliuksen kirjoittamasta Mirabeau-täti -kertomuksesta, joka kertoo viisihenkisen helsinkiläisperheen joulunvietosta sukulaistädin kartanossa.

Itsenäisyydenpuistossa voi ihastella Vallis Gratiae yhdistyksen ja seimityöryhmän rakentamaa Naantalin jouluseimeä, joka on tuttuun tapaan esillä ensimmäisestä adventista aina nuutinpäivään asti.

Katariina Mäkinen-Önsoy