Itäharjun uusi InfraCity linkittää alueen osaksi Turun Tiedepuistoa

Turku Energia muuttaa uusiin tiloihin helmikuussa 2022

InfraCity Itäharjulla. Kuva: Turun Teknologiakiinteistöt Oy.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n rakennuttama InfraCity valmistui aikataulussa ja budjetissa.

TURKU. Itäharjun muuttuminen teollisuusalueesta Turun Tiedepuistoksi otti ensimmäisen konkreettisen askeleen, kun Turun Teknologiakiinteistöjen rakennuttama InfraCity valmistui 17. joulukuuta. Rakennukseen muuttaa helmikuun alussa Turku Energia.

InfraCityn rakentaminen Teollisuuskadulla alkoi alkuvuodesta 2020. Hankkeen pääurakoitsija oli rakennusliike Lundén, talotekniikkaurakoitsija Calto, sähköurakoitsija Sähkö Oy ja projektin valvonnasta vastasi rakennuttajatoimisto HTJ.

– Rakentaminen eteni suunnitellusti ja yllätyksiltä vältyttiin. Yhteistyö Lundénin, Calton, Sähkö Oy:n ja HTJ:n kanssa sujui erinomaisesti ja hanke valmistui jopa ennakoitua aiemmin, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg.

Sigge Arkkitehtien suunnitteleman nelikerroksisen rakennuksen kerrosala on 7000 neliömetriä, josta toimistotilaa on 4000 neliömetriä.

Rakennuksen työtilat on toteutettu monitilaympäristönä ja työpisteitä on noin 200 hengelle. Työpisteiden lisäksi InfraCityssä on runsaasti erilaisia neuvottelutiloja, hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettuja huoneita ja työkahviloita sekä esityksiin ja kohtaamisiin sopivat, katsomona toimivat portaat. Rakennuksen katutasossa puolestaan sijaitsee ravintola, josta on pääsy terassille. Pysäköinti InfraCityssä toteutetaan osin kiinteistön alle ja osin pihalle.

– Kyseessä on ensimmäinen Teknologiakiinteistöjen Helsinginkadun toiselle puolen valmistunut rakennus, joten halusimme tehdä sen julkisivusta erityisen ja käytimme pitkillä sivuilla kohokuvioituja betonielementtejä, jotka näyttävät erilaisilta eri vuorokaudenaikoina. Päädyt taas ovat kokonaan lasia, mikä tuo sisätiloihin runsaasti luonnonvaloa ja tarjoaa hienot näköalat, Rosenberg jatkaa.

Tiloihin muuttava Turku Energia on osallistunut tilojen suunnitteluun aktiivisesti hankkeen alusta lähtien. Linnankadulla sijaitsevista nykyisistä tiloista pois muuttaminen tuli energiayhtiölle ajankohtaiseksi alueen asemakaavaan tehdyistä muutoksista johtuen.

– Tavoitteenamme oli saada monipuoliset, modernit ja energiatehokkaat toimitilat, ja olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä. Uudet toimitilat vastaavat erinomaisesti muuttuneeseen työntekemisen malliimme monipuolisilla tilaratkaisuillaan ja tukevat sisäistä yhteistyötä ja vahvistavat vuorovaikutusta. Tilojen suunnitteluun osallistuminen on ollut onnistumisen kannalta keskeisessä roolissa, toteaa toimitusjohtaja Timo Honkanen.

InfraCity toteutettiin ympäristösertifikaatti Leedin korkeimman platinatason mukaisesti.

Leed on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka pyrkii vähentämään rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

– Leedistä on juuri julkaistu uusi, entistäkin vaativampi versio, ja InfraCity on yksi ensimmäisistä uuden version korkeimman platina-tason mukaisesti Suomeen valmistuneista rakennuksista, joten voisi sanoa, että se on yksi Suomen parhaista kiinteistöistä, sanoo Teknologiakiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Miika Tuominen.

– InfraCityssä on panostettu älykkäisiin energiaratkaisuihin kuten läsnäolotunnistimiin ja automaattiseen valaistuksen ohjaukseen sekä energiatehokkaisiin rakenteisiin. Lisäksi käytössä on sähkön kysynnän jousto eli kiinteistö osaa vähentää omaa energiankulutustaan kulutuspiikin aikana. Leediä on kiittäminen myös aulan viherkatosta, joka tuo vehreyttä maisemaan ja sitoo hiiltä, Tuominen jatkaa.

InfraCityn viereiselle tontille valmistuu alkuvuoden aikana Turun Energian varikkotoiminnan tilat.

Rakennukseen sijoittuvat varasto, erilaisia teknisiä tiloja ja työpisteitä. Toiselle puolen InfraCityä Turun Teknologiakiinteistöt puolestaan suunnittelee InfraCityn sisarrakennusta, InfraCity II:sta.

– Käymme parhaillamme neuvotteluja mahdollisten InfraCity II:n tulevien käyttäjien kanssa. Toiveemme on, että rakentamaan päästäisiin jo keväällä. Rakennus on ulkoisesti InfraCity I:n peilikuva ja niillä tulee olemaan yhteinen aula ja parkkihalli. Myös InfraCity I:n ravintola on mitoitettu palvelemaan molempien kiinteistöjen käyttäjiä, Tuominen kertoo.

Tiedepuiston kehittämiselle antaa kehyksen vuonna 2017 julkistettu Turun Tiedepuiston tulevaisuuskuva, Masterplan 2050. Siinä Itäharjun puolelle laajenevaan Tiedepuistoon luodaan edellytykset 10 000 uudelle työpaikalle ja 20 000 asukkaalle.

Turun Seutusanomat