Turun Kaupunginteatterin Hobitti tarjoaa paluun sadunhohtoiseen Keski-Maahan

Joskus seikkailu valitsee sinut

TEATTERI. Luvassa on todellista Keski-Maan juhlaa, kun kirjailija J. R. R. Tolkienin syntymästä tulee tammikuussa kuluneeksi 130 vuotta ja vuoteen 1937 päivätty Hobitti-kirjan ensiversiokin täyttää ensi vuoden puolella jo 85. Tolkienin ensimmäistä Keski-Maahan sijoittuvaa romaania Hobitti eli Sinne ja takaisin kunnioitetaan seuraavan puolen vuoden ajan Turun Kaupunginteatterissa Hobitti-näyttämöteoksella.

Ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin päänäyttämöllä lauantaina 13. marraskuuta saavan Hobitin työryhmä on tuttu Taru sormusten herrasta -menestysesityksestä, joka nähtiin samaisella lavalla vuonna 2018.

Pienimmästäkin voi olla sankariksi, kun vain uskaltaa astua ulos ovesta. Ja juuri näin tekee Bilbo Reppuli Turun Kaupunginteatterin fantasiaseikkailussa.

Hobitin päähenkilö Bilbo Reppulille (Teemu Aromaa) ajatus seikkailusta on itse asiassa vastenmielinen.

Paljon mukavampaa olisi viettää hiljaiseloa Konnussa kavereiden kanssa. Mutta koska Gandalf-velhon (Mika Kujala) auktoriteetille ei sanota ei, matkaa mukavuudenhaluinen hobitti pian kohti Yksinäistä vuorta osana kääpiöiden seuruetta. Tarkoitus on anastaa takaisin kääpiöiden kultaomaisuus, jota vartioi lohikäärme Smaug. Pienellä hobitilla on tässä oikeustaistelussa suurempi rooli, kuin kukaan Gandalfia lukuun ottamatta osaa edes aavistaa. Vähiten siitä tietää Bilbo, joka seikkailun lomassa pihistää Klonkulta (Miska Kaukonen) itselleen myös näkymättömäksi tekevän sormuksen. Tämän ratkaisun seurauksista kerrotaan lisää J.R.R. Tolkienin tunnetuimmassa Taru sormusten herrasta -teoksessa.

Tolkienin vuonna 1937 ilmestyneessä romaanissa Hobitti eli Sinne ja takaisin siis seurataan Bilbon matkaa mahtisormuksen omistajaksi. Ja sitä, kuinka hän ystävien tuella ja kannustuksella uskaltaa kohdata pelkonsa silmästä silmään, löytää omat vahvuutensa ja kasvaa sankariksi. Vaikka Sami Keski-Vähälän dramatisoima tarina keskittyy Bilboon, siinä korostuu yhteistyön voima.

Hobitti osuu aikaan, jolloin ihmisillä on kova halu kokoontua ja kokea asioita yhdessä. Nyt on mahdollisuus astua ovesta ulos ja tempautua taas seikkailuihin, toteaa Hobitin ohjaaja Mikko Kouki ensi-illan kynnyksellä.

Lohikäärme Smaugin suunnitteli lavastaja Teemu Loikas.

Tarinassa keskeiseen rooliin nousevan lohikäärmeen rakentamiseen osallistuivat nukenrakentaja Pia Kalenius, lavastamo sekä verhoomo, jota auttoi koronasulun aikana teatterin aulapalvelun väki. Smaugin äänestä vastaa Eero Aho, sen tulikuumista henkäyksistä pyrosuunnittelija Tero Aalto ja hahmon liikuttamiseen tarvitaan useita henkilöitä. Esimerkki on vain yksi monista yhteistyön lopputuloksista, joita Hobitissa nähdään.

Hobitin tekijöistä iso osa on samoja, kuin Turun Kaupunginteatterissa vuonna 2018 täysille katsomoille esitetyssä Taru sormusten herrasta -esityksessä. Tuon yleisön rakastaman esityksen asettamiin odotuksiin vastataan nyt kekseliäällä, teknisesti vaativalla ja sisällöltään sydämellisellä fantasiatoteutuksella. Näyttämöllä nähdään ison näyttelijäryhmän lisäksi Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoulutuksen opiskelijoita.

Esityksen ikäsuositus on 11-vuotiaasta ylöspäin. Esityskausi: 13.11.2021 – 21.5.2022.

Katariina Mäkinen-Önsoy