Pikkujoulukausi on kiireistä aikaa pakohuoneyrityksille

Pakohuoneiden idea on yksinkertainen: pelin tarkoituksena on ratkoa erilaisia tehtäviä ja paeta huoneesta tunnin kuluessa. Kuva: Samuli Niemelä.

Ruutujen äärellä vietettyjen etäpikkujoulujen jälkeen moni kaipaa jo perinteistä, mutta turvallista juhlaa tuttujen ihmisten parissa. Pakohuoneet ovatkin osa monen yrityksen pikkujouluja.

JUHLAT.

Usein pikkujouluja ajatellessa ajatukset kääntyvät kosteaan illanviettoon, josta ei seuraavana päivänä muista juuri mitään. Kuitenkin koronan myötä yritykset ovat joutuneet keksimään erilaisia tapoja viettää pikkujouluja, joihin jokainen voi turvallisesti osallistua ja joita voi viettää oman porukan kesken. Tänä syksynä se näkyy erityisen hyvin pakohuoneiden suosiossa.

– Aiempaa enemmän on tullut kyselyitä pikkujouluista pakohuonepelin parissa. Pakohuoneessa ollaan samassa porukassa kuin työpaikallakin, eli riski sairastumiseen on pieni. Jos firma järkkää risteilyn, niin osa jättää tulematta turvallisuuden takia, yrittäjä Samuli Niemelä turkulaisesta Escape Artist Room Escape -yrityksestä kertoo.

Vielä viime vuonna yritykset olivat varovaisia pikkujoulujen järjestämisen suhteen, mutta tänä vuonna perinnejuhla on jälleen herännyt henkiin.

– Monet eivät järjestäneet pikkujouluja ollenkaan tai sitten oli hyvin pieniä porukoita. Tänä vuonna on ilahduttavasti ollut isompia firmoja, jotka tulevat yhteen toimipisteeseen pakenemaan.

Henkiin herääminen näkyy esimerkiksi siinä, että Escape Artistin perjantai- ja lauantaiillat ovat jo täyteen varattuja marraskuun osalta. Niemelän mukaan joulukuussa on vielä vapaata viikonloppuisin ja arkena. Moni pelaajista on paennut huoneista ennenkin.

– Ihmiset ovat selkeästi käyneet pelaamassa paljon. Aiemmin tuntui, että ensikertalaisia oli paljon mutta nyt huomaa, että alkaa olla tarvetta uusille huoneille, Niemelä sanoo.

Muutama vuosi sitten pakohuoneet alkoivat yleistyä Turussa, ja innokkaille pelaajille riittääkin hyvin paettavaa kaupungissa. Niemelä kertoo, että Escape Artist Room Escapen ensimmäiset huoneet avautuivat vuonna 2017. Eri huoneissa on eri teemoja kuten sirkus, rikospaikka ja sukellusvene.

– Kaikki huoneet on tehty jännittäviksi. Uusin huone on maailmanlopun bunkkeri, jossa herätään syväjäädyskapselista ja yritetään paeta tunnin sisällä. Parhaimmillaan meille mahtuu kokonaisuudessaan 32 pelaajaa samaan aikaan.

Jos pikkujoulusuunnitelmat ovat vielä auki, kannustaa Niemelä harkitsemaan pakohuonetta osaksi juhlaa.

– Pakohuoneessa parasta on peräkkäiset onnistumisen tunteet, jotka ovat omiaan tiimin vahvistamiseen ja koko homman sydän. Kokemus jaetaan yhdessä muiden kanssa, ja samalla saa haastavaa ja rakentavaa tekemistä. Siitä riittää myös jutun juurta loppuillalle.

Liisa Kallio