Vuoden Yksinyrittäjänä palkittu mentalisti Pete Poskiparta on hyvillään saamastaan huomionosoituksesta

Palkittu turkulainen mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparta on kotoisin Uudestakaupungista. Kuvat: Jose Ahonen.

Teatteria vai sirkusta? ”Sanoisin että molempia”, vastaa mentalisti–taikuri Pete Poskiparta Seutusanomien kyselyyn ammattinsa määrittelystä. Taikurit kun virallisesti edustavat omaa taiteenlajiaan.

YRITTÄJYYS. Uudestakaupungista kotoisin oleva, nykyään turkulaistunut mentalisti Pete Poskiparta palkittiin Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa 25.9. Vuoden yksinyrittäjänä. Poskiparta on elementissään, kun häneltä kysyy ammattiinsa ja siihen suhtautumiseen liittyvästä murroksesta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
– Se on lempiaiheitani, josta voisin puhua vaikka kuinka paljon. Onneksi ollaan menossa siihen suuntaan, että rakennuksen seinät eivät enää määrittele, mitä missäkin tilassa esitetään, ainakaan siinä määrin mitä ennen, hän tiivistää.

Poskiparta on onnellinen saamastaan Vuoden yksinyrittäjä -tunnustuksesta.
– Se on aina erityistä, kun palkinto tulee kollegoilta, muilta yrittäjiltä. Yrittäjistä iso osa on yksinyrittäjiä, joten on hienoa, että meille on alettu jakaa omaa palkintoa vuodesta 2019 alkaen, hän kiittelee.

Palkintoperusteluihin oli merkitty Poskiparran kyky reagoida nopeasti poikkeuksellisen tilanteen tuomiin haasteisiin.
– Aloin heti koronarajoitusten astuttua voimaan kehitellä toisenlaista tapaa tehdä tätä työtä. Vuosi sitten huhtikuussa tein ensimmäiset striimikeikkani puhelimen välityksellä olohuoneestani, Poskiparta kertoo.
– Aika pian päätin rakentaa kotiini erillisen studion, mikä osoittautui kannattavaksi ideaksi.Sittemmin eri tiloihin muuttamalleni studiolle on edelleen käyttöä, sillä etäkeikat jäävät pienenä siivuna osaksi työtäni, jatkaa Poskiparta.

Taikuuden edelläkävijä Pete Poskiparta on mentalisti, taikuri ja illusionisti.

Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä ja vienyt osaamistaan myös ulkomaille.

Poskiparta tuottaa ohjelmaa esimerkiksi yritysten asiakas- ja henkilöstötilaisuuksiin, yksityistilaisuuksiin sekä erilaisiin tapahtumiin. Studiossa valmistuu sisältöä olosuhteiden pakosta yleistyneisiin etä- ja hybriditilaisuuksiin, jotka ovat tulleet jäädäkseen osaksi tapahtumatuotantoa.
– Kaikille esiintyville taiteilijoille se ei ole aivan niin yksinkertaista, mutta tällaisessa yhden miehen show’ssa on mahdollisuuksia moneen, hän sanoo.

Tällä hetkellä tilanne vaikuttaa isompienkin esiintyjäorganisaatioiden ja livetapahtumien järjestäjien kannalta entistä valoisammalta.
– Olemme julkaisseet juuri Maagikot-kiertueen kalenterin ensi helmikuulle. Jos ei mitään takapakkeja tule, niin näyttää ihan hyvältä, iloitsee Poskiparta.

Yli 30 vuotta esiintynyt Pete Poskiparta otti käyttöön mentalisti-tittelin 2000-luvun alussa.

Hän laskee ammattiuransa alkaneen siis 20 vuotta sitten.
– Ensimmäistä kertaa sain palkkaa taikuriesityksestä vuonna 1989 ollessani 12-vuotias. Varsinaiseksi ammatiksi tämä on noussut koulutuksen ja kansainvälisten mentoreiden myötä, hän toteaa.
– Työ on saanut arvostusta lisää ammattiteatterin ovien avauduttua kymmenen vuotta sitten. Paljon on kiinni myös valtion tukipolitiikasta, se on omiaan muuttamaan käsityksiä, hän lisää.

Omaksi taiteenlajikseen määritellyssä taikuudessa on Poskiparran mukaan paljon samaa kuin teatterissa ja sirkuksessa.
– Esitykseni ovat interaktiivista teatteria. Eri taiteenlajien sekoittaminen tuo uutta yleisöä näiden kaikkien elämysten pariin.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

▪ Ammattitaikuri ja mentalisti Pete Poskiparran toimintaa ohjaa jatkuva kehittyminen, uuden keksiminen ja asenne, jonka perusajatus on, että eteen tuleviin ongelmiin keksitään ratkaisut, jotka toteutetaan.  

▪ Poskiparta on kehittänyt määrätietoisesti ohjelmaansa kansainvälisillä areenoilla alan parhaiden osaajien opissa. Hänet on palkittu vuonna 2019 kansainvälisellä Dunninger Memorial award -palkinnolla. Suomessa hänet valittiin Vuoden taikuriksi 2014. 

▪ Poskiparta on toiminut Suomen Taikurit ry varapuheenjohtajana sekä Esiintyvät Taiteilijat ry:n puheenjohtajana edistämässä oman alansa osaajien toimintamahdollisuuksia. 

Juttua muokattu 5.10. klo 9 Pete Poskiparran Vuoden taikuri -tittelin osalta,
palkitseminen tapahtui vuonna 2014, ei 2003 kuten alun perin jutussa luki.