Taivassalon uudistunut frisbeegolfkeskus tarjoaa haastetta ja harjoittelumahdollisuuksia

Taivassalon frisbeegolfradan laajentaminen lähti liikkeelle samoista vapaaehtoisista, jotka myös ylläpitävät keskusta tänä päivänä. Kuva: Antti Leino.

Vuosi sitten alkanut projekti vaatii vielä viimeistelyä, mutta pelaajat ovat kuitenkin löytäneet muodonmuutoksen läpikäyneelle frisbeegolfradalle.

TAIVASSALO.

Elokuussa käyttäjille avautui uudistunut Taivassalon frisbeegolfkeskus, joka on kokenut viimeisen vuoden aikana aikamoisia muutoksia: itse rata laajeni 18-väyläiseksi, mutta sen lisäksi keskuksessa on 5 väylää pitkä harjoittelurata sekä lämmittelyalue, jossa on kaksi puttauskoria ja heittoverkko. Frisbeegolfradan laajennuksen alulle laittanut ja keskuksen ylläpidossa mukana oleva Seelim Saari kertoo, että uudistuneella radalla pelaajat pääsevät haastamaan itseään.

– Taivassalossa on monipuolisia väyliä, ja osa niistä on todella upeita. Rata on suunniteltu niin, että se olisi huomattavasti aiempaa haastavampi, mutta jokaiselle olisi kuitenkin jotakin. Esimerkiksi viiden väylän rata on tarkoitettu vasta aloittaneille ja kokeneempien pelaajien lämmittelyyn, hän sanoo.

Haastetta radalta varmasti löytyy: väylät 7-16 ovat haastavimmat, mutta erityisesti 12 ja 13 ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia.

– Erityisesti väylät 7-16 vaativat pelaajilta kykyä heittää pitkälle ja tarkasti erilaisilla kulmilla. Näillä väylille myös tuulen vaikutus kiekon lentoratoihin tulee osata huomioida. Radalta löytyy myös helpotetut heittopaikat, jotka saimme paikoilleen syyskuussa.

Matka uudistuneen frisbeegolfkeskuksen avaamiseen ei ollut täysin mutkaton. Saari aloitti itse frisbeegolfin noin seitsemän vuotta sitten asuessaan vielä Taivassalossa. Häntä harmitti, ettei omasta kotikunnasta löytynyt täysmittaista rataa. Syntyi ajatus frisbeegolfradan laajentamisesta ja kunnostamisesta.

– Rata alkoi olla huonossa kunnossa ja sen ylläpito oli heikkoa. Kävin silloin omatoimisesti ajatusleikkiä radan laajentamisesta ja tein suunnitelmia.

Saaren kanssa samoilla linjoilla olleet tekivät aiheesta kuntalaisaloitteen vuosi sitten lokakuussa. Se keräsi yhteensä 154 allekirjoitusta. Taivassalon kunta lähti projektiin mukaan ja varasi laajennukseen 15 000 euron budjetin. Suunnitelmien hyväksymisen jälkeen alkoivat raivaustyöt.

– Luotimme siihen, että saisimme paljon tukea vapaaehtoisten kautta. Jälkeenpäin voin sanoa, että hankalaa oli. Työ oli varsin hidasta, sillä meitä ei ollut montaa tekemässä. Välillä olin siellä yksinään ja mietin, että tässä menee ikuisuus. Kuitenkin rata valmistui väylä kerrallaan, Saari kertoo.

Avaamisesta huolimatta rata vaatii edelleen hieman töitä: Saaren mukaan he tarvitsisivat muun muassa hakettimen radalle, jotta risut saataisiin palasiksi. Haketta voitaisiin käyttää radan pohjan parantamiseen, sillä se on paikoitellen märkä.

– Työt vähän seisovat tällä hetkellä, sillä olemme eri puolilla Suomea ja ylläpito on pitkälti meidän vapaaehtoisen vastuulla. Olemme kuitenkin tehneet jo paljon kuten poistaneet tiheää puustoa väylien ulkopuolelta. Rata on mennyt kahdessa kuukaudessa hyvin eteenpäin.

Viimeistelyiden puutteesta huolimatta Taivassalon frisbeegolfkeskus on vetänyt hyvin kävijöitä. Saaren mukaan varsinkin viikonloppuisin pelaajia on ollut parhaimmillaan yli 50 ja sähköistä palautetta on myös laitettu ahkerasti. Se on hyvin arvokasta rataa ylläpitäville vapaaehtoisille.

– Vaikka rata on hieman keskeneräinen ja löytyy risuja, niin toivoisin ymmärrystä, sillä käsiä ei riitä ihan kaikkeen. Otamme mielellämme hyviä ja huonoja juttuja vastaan ja reagoimme niihin. Esimerkiksi opastuksen puutteellisuudesta tuli palautetta ja korjasimme sen hyvin nopeasti.

Palautteen lisäksi Saarella on yksi toive radan suhteen.

– Ennen kaikkea toivon sitä, että rataa käytetään jatkossakin. On ollutkin ilo huomata radan kulumisesta, että pelaajat ovat löytäneet sinne.

Liisa Kallio