Kaarinan lokakuun näyttelyissä ihastuttavat klovnit ja värien maailma

Seija Kiesiläinen viehättyi klovnihahmoista jo uransa alussa.

KAARINA.

Kaarina-talossa on 29. lokakuuta saakka esillä kaksi eri näyttelyä: vuonna 2018 menehtyneen Seija Kiesiläisen maalauksista koostettu Pelleilyä ja Sinikka Salmen öljyvärimaalausnäyttely Värimaalauksia. Näyttelyt löytyvät Kaarina-talon ensimmäisestä ja toisesta kerroksesta.

Seija Kiesiläisen Pelleilyä-näyttelyssä teemana on elämänilo ja -suru, jotka esitetään klovni-hahmon kautta. Taiteilijan töissä esiintyvä pelle ihmettelee maailman menoa usein ulkopuolisena, mutta samaan aikaan hymyilevänä ja kuitenkin surumielisenä. Useissa teoksissa hahmon taakse kätkeytyy taiteilija itse, jonka omasta sisäisestä maailmasta kuvat kumpuavat.

Kiesiläinen kävi Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulun ja ryhtyi päätoimiseksi kuvataiteilijaksi vuonna 1983. Hänen töitään on ollut esillä gallerioissa ja näyttelyissä muun muassa Turussa, Helsingissä ja Hampurissa. Pelleilyä-näyttelyn järjestää Kari Kiesiläinen. Sen tuloilla tuetaan Sairaalaklovnit ry:n toimintaa Tyksin lastenosastojen ilahduttamiseksi. 

Toisessa Kaarina-talon lokakuun näyttelyistä, Sinikka Salmen Värimaalauksia, on esillä öljyvärimaalauksia. Niiden pääsisältö on väri. Taiteilija itse toivoo, että näyttely tuo ihmisille iloa ja inspiraatiota.

– Maalaukseni lähtevät värikokemuksesta, joka syntyy ulkoisen ja sisäisen ympäristön näkemisestä ja kokemisesta. Eri sävyt ja väriyhdistelmät viestivät asioita, joita kuvaan maalaamalla, sanattomasti. Tämä prosessi on vapautunutta ilmaisua ja samalla ongelmanratkaisua. Värit ilmaisevat jokaiselle eri asioita ja maalari on oman sielunsa tulkki. Parhaimmillaan maalauksen katsoja luo oman kokemuksensa ja taide syntyy katsojassa, Salmi kertoo.

Harjavallassa syntynyt Sinikka Salmi on suorittanut opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa ja Turun Piirustuskoulussa. Näyttelyihin hän on osallistunut 1980-luvulta alkaen. Öljyvärien lisäksi Salmi käyttää töissään vesivärejä ja lyijykynää.

Turun Seutusanomat